Header afbeelding

Voeding en beweging

Als goede voeding en beweging op de juiste manier samen komen, krijg je fantastische resultaten. Je lichaam gaat zich fitter voelen en je sportprestaties zullen verbeteren. Het is vaak niet zo belangrijk wat voor sport of beweging je doet, als je het maar doet en als je het maar met regelmaat doet. 

Wat is met regelmaat? Iedere dag minstens een half uur en het liefst een uur. Nu hoor ik je denken, waar haal ik de tijd vandaan? Misschien heb je wel de mogelijkheid om naar je werk te fietsen? Of tijdens de pauze een rondje te wandelen? Ga na het avondeten met je man, vrouw of gezin een stukje fietsen of wandelen, gezellig bij kletsen met een vriend(in) kan ook tijdens een wandeling of fietstocht of ga samen lekker zwemmen. 

Ik luister graag naar podcasts (misschien hou jij wel van luisterboeken?), dus mijn wandelmoment is tevens mijn podcast moment. Zo ben ik met gemak 1 tot 1,5 uur aan het wandelen (zie podcast tips onder aan de pagina). Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen en als je iets echt graag wilt, lukt het altijd!

60 dagen challenge

Dit is een mooi bruggetje naar Tineke. Tineke is momenteel bezig met haar 60 dagen challenge: 60 dagen lang iedere dag minimaal 5 km hardlopen. Het is begonnen met een uitdaging: wat doet dit met je lichaam en wat doet dit met je hersenen. Daarnaast het is een mooie aanloop naar de Dam tot Dam loop op 22 september waarbij Tineke ruim 16 km gaat hardlopen.

Waarom wil je jezelf 60 dagen lang uitdagen en waarom niet 3 keer per week gaan trainen? 60 dagen is voor veel mensen een hele drempel en een hele uitdaging. Een week of misschien twee weken is voor de meeste mensen prima vol te houden, maar 60 dagen vergt meer van je lichaam, meer uithoudingsvermogen. Maar wat nog belangrijker is: mentaal vraagt het heel veel van je. 60 dagen lang iedere dag jezelf van de bank af halen om die 5 km te gaan hardlopen. Tineke bij deze nogmaals: petje af!!

Tineke gaat de dam tot dam loop lopen voor de stichting: wijzijnmind.nl. Ze wil hiermee geld ophalen voor mensen met psychische klachten. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Deze stichting sluit goed aan bij het werk dat Tineke doet, namelijk mensen begeleiden met een burn-out of bore-out klachten.

Metabolic Balance persoonlijk voedingsplan 

Tineke is via mij een aantal maanden geleden begonnen met het Metabolic Balance persoonlijk voedingsplan. Met goede resultaten tot gevolg. Ze was zeer enthousiast over haar voedingsplan (meerdere positieve gezondheidsresultaten) en heeft deze leefstijl voor een groot deel aangehouden. 

Maar ja dan ga je 60 dagen lang iedere dag minimaal 5 km hardlopen en is er toch wat extra begeleiding gewenst. Logisch! Het voedingsadvies voor Tineke wijkt dan ook niet enorm af van haar persoonlijk voedingsplan. Het is noodzaak dat ze voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines en mineralen tot zich neemt. En dat is precies waar haar persoonlijk voedingsplan voor staat: dit is op basis van je lichaamsbehoefte. Daarnaast hebben we een vitamine en mineralen check gedaan door middel van bloedanalyse. Waarna ze nu dagelijks een aantal voedingssupplementen inneemt. Onder andere: vitamine D, magnesium en een multivitamine.

Voor degene die Tineke volgen op social media hebben gezien dat ze rond dag 14/15 een redelijke dip had. We zijn samen om tafel gaan zitten waarna ze de moet weer bij elkaar geraapt had om niet alleen vol goede moet verder te gaan met haar 60 dagen challenge, maar ook juist weer haar voedingsplan volledig op te pakken. Het resultaat: met de dag ging het beter met haar uithoudingsvermogen en haar motivatie. Het blijkt dus maar weer dat als je het een en ander vraagt van je lichaam je ervoor moet zorgen dat je lichaam in goede conditie is en je lichaam op de juiste manier moet voeden. Dat zelfs een aantal dagen van ‘sjoemelen’ al fataal kunnen zijn als je mentaal en fysiek inspanning van je lichaam vraagt. 

Tineke is weer vol goede energie verder gegaan met haar 60 dagen challenge. Zo goed zelfs dat ze al op dag 28 zit!! Zo zien we dat graag Tineke en zet ‘m op!

Doneer

Voor degene die Tineke willen steunen met haar 60 dagen challenge en de inzameling voor wijzijnmind.nl, ga naar: wijzijnmind.nl en doneer (ieder bedrag is van harte welkom). 

Meer weten?

Wil je meer weten over Tineke en Mindful Coaching en Bewegen? Mail dan naar info@mfrcoaching.nl of ga naar de Facebookpagina van Mindful Coaching en Bewegen. Onder de foto leg ik kort uit wat het wandelcoach traject inhoudt. Binnenkort komt de nieuwe website online, waarop de je het volledige verhaal van Mindful Coaching en Bewegen kunt lezen.

Wandelcoach traject

Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Je lichaam is opgebrand. Een burn-out is het gevolg van langdurige onbehandelde stressklachten. Uit de cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten ervaren.

Het start meestal met vage klachten. Je bent moe, je hebt even geen energie en je slaapt niet zo goed meer. De klachten worden erger. Je hoofd zit vol. Je hebt nergens zin in. Je ene voet voor de andere zetten kost al teveel energie. Je kan om niks huilen en het enige dat je wil is op de bank zitten. Vaak heb je het zelf niet door. Je bent je niet bewust van de oorzaak, laat staan dat jij je bewust bent van de gevolgen. As je een burn-out verwaarloost kan dit levenslange gevolgen hebben. De oorzaak is voor iedereen anders maar de fysieke en geestelijke klachten komen op hetzelfde neer. 

Mindful Coaching & Bewegen heeft zich gespecialiseerd in wandelcoach trajecten. Coaching in de buitenlucht. Je gaat niet alleen op geestelijk gebied aan de slag, je zet ook fysieke stappen richting je herstel.

Door Mindfulness oefeningen gaan we bewustwording creëren. Terug naar het hier en nu. Dit is jouw eerste stap naar herstel. Dit combineren we met ademhalingstechnieken waardoor je uit je hoofd naar je hart gaat. Maar ook met fysieke oefening op het gebied van focus en controle en meditatie gaan we een nieuwe basis leggen waar je de rest van je leven wat aan heb. Dit alles is niet mogelijk als je niet eerst leert om los te laten. Misschien is dit wel de meest intensieve fase waar je doorheen moet gaan. Maar daar ga ik jou bij helpen. Wandelcoach traject bevordert het herstel bij een Burn-out.

De 7 pijlers van Mindfulness
  • Niet oordelen: Oordeel niet te zwaar over jezelf en over andere. 
  • Geduld hebben, herstel komt. Het is alleen niet vooraf te voorspellen hoe lang de weg er naartoe duurt.
  • Altijd opnieuw beginnen: vallen mag, maar we staan weer op en gaan verder.
  • Niet streven: met rust, focus en controle bewandelen we samen jouw weg.
  • Acceptatie: je bent wie je bent en het is zoals het is. 
  • Loslaten: elk einde is een nieuw begin. 

Enkele podcast tips

  • Sanne van Paassen over: Mindset, Sport, Ondernemerschap en jouw eigen koerz volgen
  • Het nieuws van de dag: elke werkdag hoor je bij ‘De Dag’ gesprekken die nét even verder graven.
  • Gedragswetenschapper Sjanett de Geus gaat in gesprek met schrijvers, ondernemers, coaches en wetenschappers op zoek naar de juiste mindset, strategieën en best practises op het gebied van leiderschap, groei en persoonlijke ontwikkeling.