Header afbeelding

Wafels

Wie wordt er nu niet blij van wafels als ontbijt? Alleen het maken van de wafels is toch al een feestje! (Rufus maakt iedere ochtend wafels, voor de Gossip Girl fans onder ons). Nu heb ik natuurlijk een gezondere variant van wafels gemaakt, hoe kan het ook anders. Ondanks dat deze wafels gezonder zijn zou ik nooit adviseren de wafels iedere dag te eten: alles draait natuurlijk om variatie!

Waarom zijn deze wafels gezond? of gezonder?

De basis voor wafels is: bloem, ei, melk en suiker. Op het ei na, zijn de ingrediënten niet bepaald van toepassing in een gezonde leefstijl. Dus ik ging op zoek naar andere mogelijkheden.

Om te beginnen kies ik voor roggemeel in plaats van bloem. Ik kies voor roggemeel omdat roggemeel minder snelle koolhydraten bevat en meer vezels. Dit zorgt voor een sneller en beter verzadigd gevoel. Melk vervangen door plantaardige melk, geeft al een goede verbetering. Alhoewel water ook prima werkt, maar minder smaak geeft. Suiker is natuurlijk helemaal ‘not done’. Ik kies ervoor om suiker weg te laten omdat ik vind dat de wafels dat niet nodig hebben. Garneer je de wafels met fruit, kun je prima de zoetheid uit het fruit halen. Mocht dit echt niet voldoende zijn, kun je er wat honing overheen doen of wat door het beslag.

Ik zou geen orthomoleculair diëtist zijn als ik geen groente toe wil voegen aan het wafel beslag. In dit recept heb ik gekozen voor spinazie. Dit is makkelijk te verwerken in een beslag en geeft zo leuk een groene kleur aan de wafels.

Nieuwsgierig geworden? Scroll naar beneden voor het recept!

WAFELS

Het leuke aan dit recept is dat je de wafels op verschillende manieren kunt maken. Je ziet ook aan de foto’s dat sommige wafels echt groen zijn en andere nog redelijk bruin (meel kleur) zijn. Terwijl ik in alle gevallen dezelfde ingrediënten gebruikt heb!

Hoe is dit mogelijk?

De wafels bevatten spinazie, wat natuurlijk een enorm groene kleur kan afgeven. Bij de groene wafels heb ik eerst de spinazie in een keukenmachine goed fijn gemalen (lees: heel goed fijn gemalen) en daarna pas de ingrediënten erbij gedaan. Bij de bruin kleurige wafels heb ik eerste alle overige ingrediënten in de kleurenmachine gemixt en daarna pas de spinazie erbij gedaan. Hierdoor heb ik de spinazie minder fijn kunnen malen, waardoor de kleur afgifte van de spinazie natuurlijk ook minder was. Heb je geen keukenmachine? Een staafmixer werkt ook prima om de spinazie mee fijn te malen. Maal dan apart van het beslag de spinazie fijn, dan krijg je de groene kleur.

Wat deed het met de smaak?

Niets. De smaak was in beide gevallen hetzelfde. Het zijn hartige wafels. Alhoewel de wafels ook erg lekker zijn met pure chocolade of fruit. Groene wafels zijn natuurlijk wel heel leuk en vooral leuk om eens wat anders op tafel te zetten op zondag ochtend (of een andere dag van week)!

INGREDIËNTEN 

 • 150 gram roggemeel
 • 50 gram spinazie
 • 150 ml melk (het liefst plantaardig en ongezoet)
 • 1 ei

BEREIDEN

Meng in een kom het roggemeel, de (plantaardige)melk en eitje tot een beslag. 

Doe de spinazie in een blender of keukenmachine en maal het fijn.

Meng de spinazie vervolgens door het beslag.

Zet het wafelijzer aan en laat deze even opwarmen. Vet het ijzer in met wat kokosolie en wafels bakken maar!

NOTES

 • Je kunt ongeveer 4-5 wafels met dit beslag maken. 
 • De wafels zijn lekker hartig met avocado/guacamole en wat (warme) tomaatjes.
 • Maak ze zoet met (warm) fruit en een eetlepel (soja)yoghurt.
 • Dit recept is lactose vrij als je plantaardige melk gebruik. Dit recept is niet glutenvrij i.v.m. roggemeel (gebruik dan boekweitmeel). Dit recept is wel vegetarisch, niet volledig plantaardig. Ik heb het recept nog niet geprobeerd met een lijnzaadei. In theorie moet dit natuurlijk kunnen. Zo kun je de wafels volledig plantaardig maken.
 • Dit recept past niet binnen de strenge fase van het persoonlijk voedingsplan (Metabolic Balance).
  Hieronder heb ik een aangepaste recept gemaakt voor jouw als je een persoonlijk voedingsplan hebt. Hierin wordt in verhouding te veel roggemeel gebruikt. De overige ingrediënten zijn prima in verhouding. Mocht er meer groenten in je plan staan, kun je er meer spinazie in doen (of je neemt ernaast nog extra groente).

INGREDIËNTEN PERSOONLIJK VOEDINGSPLAN

 • 100 gram roggemeel
 • 50 gram spinazie
 • 2 eieren
 • 75 gram (of ml) water

De bereiding is op dezelfde manier als het standaard recept.

Enjoy!