Header afbeelding

Bloemkool Soep

 

Een lekkere kom goed gevulde soep, dat lust ik altijd wel (en ik denk de meeste van jullie). Soep is wat mij betreft de makkelijkste manier om extra veel groente binnen te krijgen. Je kunt met soep eindeloos variëren met bijna alle soorten groente. Je kunt zelfs (bijna) alle restjes groente uit de koelkast gebruiken om soep van te maken. Vooral zo tegen het einde van de week, maak ik vaak de koelkast leeg (niet letterlijk natuurlijk). Ik pak alle (restjes) groente uit de koelkast voor een goed gevulde pan soep. Dan wordt het letterlijk restjes soep.

Vroeger hadden we thuis in het weekend altijd soep. Er werd een grote pan soep gemaakt zodat iedereen kon eten wanneer dat het uitkwam. Dit was heerlijk na een avondje stappen en dan opstaan met een lekkere, goed gevulde kom soep!

Soep maken is niet alleen voor de beste chefkoks weggelegd…. iedereen kan soep maken! Het is super makkelijk namelijk. In principe is het: groente snijden en even aanbakken, bouillon erbij, koken en op smaak brengen.

Deze keer heb ik gekozen voor de bloemkoolsoep. Een keer wat anders, dan de klassieke groentesoep, tomatensoep, kippensoep of aspergesoep. En zeker zo lekker!

 

Bloemkoolsoep

Tip: maak een extra grote pan, dan heb je ook je lunch voor de volgende dag klaar! Of je doet de rest van de soep in een afgesloten bakje, in de vriezer. Mocht je een keer geen zin of tijd hebben om je eten te bereiden, hoef je alleen de dag ervoor deze bak uit de vriezer te halen en op te warmen.

INGREDIENTEN

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • 500 ml groentebouillon (het liefst vrij van suiker en gist)
  • 2-3 aardappelen (gekookt). Eet je een keer gekookte aardappelen? Kook er dan wat meer en bewaar de aardappelen voor deze soep.
  • Peper en Keltisch zeezout naar smaak
  • Currypoeder, paprikapoeder, peterselie of andere kruiden naar smaak

BEREIDING

Snij de ui en knoflook fijn. Verhit 1 el (kokos)olie of ghee in een soeppan en fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg je knoflook toe en fruit nog 1 minuut mee. 

Voeg de bloemkool en aardappelen erbij en bak nog ongeveer een minuut. 

Schenk de plantaardige melk en bouillon erbij en breng aan de kook. Als het geheel kookt doe je de deksel op de pan en laat 10-15 minuten koken (totdat de bloemkool zacht is).

Pureer de soep met een staafmixer. 

Breng op smaak met peper, Keltisch zeezout en kruiden. 

NOTES

  • Je kunt ook zaden of pitten toevoegen voor een extra bite.
  • Deze soep is lactose en gluten vrij en volledig plantaardig.

 

Enjoy!