Header afbeelding

Choco Bites met gepofte rijst

Heb jij een guilty pleasure? Iets waar je eigenlijk echt niet vanaf kunt blijven of misschien niet vanaf wilt blijven? Mijn guilty pleasure is chocolade (mocht het je nog niet opgevallen zijn).

 

Is chocolade echt zo ongezond?

Chocolade zelf is niet ongezond en is zelfs heel gezond. De pure cacao die van de bonen af komt is rijk aan antioxidanten en magnesium. Het nadeel van het eten van de chocolade zoals wij die kennen is dat er veel suiker en andere smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Hoe lichter de chocolade, hoe meer suiker.

Het advies hierin is om chocolade met minimaal 70% cacaomassa te eten. Vanaf 70% cacao nemen de hoeveelheid goede stoffen in de chocolade de overhand ten opzichte van de hoeveelheid suiker. Hoe hoger het percentage, hoe minder suiker de chocolade bevat. Let op dat er nog wel altijd suiker in 70% chocolade zit, maar liefst 30%.

CHOCO BITES MET GEPOFTE RIJST

Deze choco bites zijn niet zozeer gemaakt vanwege de voedingsstoffen maar omdat het ook wel eens lekker is te sjoemelen. De ingrediënten die ik hier gebruik zijn zeker gezond, maar besef je dat het altijd gezond is in vergelijking met wat? In vergelijking met een vers stuk fruit zijn deze bites niet gezonder. In vergelijking met een mars bar zijn deze bites zeker wel gezonder.

INGREDIENTEN

  • 150 gram minimaal 70% chocolade
  • 100 gram minimaal 70% chocolade voor de topping
  • 200 gram pure pindakaas
  • 50-70 gram gepofte rijst
  • 4 medjoul dadels (laat ze 15 min weken in wat water)

BEREIDING

Smelt de 150 gram chocolade au-bain marie (zet een vuurvaste kom/schaal op een pannetje met kokend water). Smelt de chocolade voor de topping in een aparte kom.

Neem een bakblik of ovenschaal van ongeveer 20×20 cm en bekleed deze met bakpapier. Als je een stukje papier over de rand laat hangen, kun je de bites er straks gemakkelijker uitpakken.

Pureer de geweekte dadels fijn in een keukenmachine tot een dadels pasta.

Meng de gesmolten chocolade, pindakaas en gepureerde dadels goed door elkaar. Voeg de gepofte rijst toe en meng alles goed door elkaar.

Schep het mengels in een bakblik of ovenschaal en druk het goed aan. Giet de gesmolten chocolade voor de topping eroverheen en verdeel gelijkmatig. 

Laat deze snack afkoelen in de koelkast, ongeveer een uur is voldoende. Heb je langer de tijd? Kun je de schaal ook buiten de koelkast laten staan (mits de (kamer)temperatuur hoog is).

 

NOTES

  • In plaats van dadels zelf pureren kun je er ook voor kiezen dadelpasta uit een potje te gebruiken.
  • Ik gebruik gepofte rijst in de dit recept. Je kunt er natuurlijk ook noten, gedroogd fruit of andere vulling in verwerken.
  • Voor een lactosevrij recept, kies je voor lactosevrije chocolade.
  • Voor een vegan recept, kies dan voor vegan chocolade.

Ga je het recept uitproberen? Laat me weten wat je ervan vindt of tag mij in je social media post. Je kunt mij vinden op Facebook en op Instagram.

Enjoy!