Plan je gratis intake hier
Contact

Wat betekent je gewicht?

Wat vertelt je gewicht over jou?

Je gewicht is een afspiegeling van je leven. Van je emoties, van je gevoelens, van dat wat je dagelijks bezighoudt. Van de gedachten die je hebt, de ellende en daar waar jij je druk over maakt.

Lekkere binnenkomer?

Waarschijnlijk niet en zeker niet als je je lichaam niet echt in balans kunt krijgen, maar het is wel goed om te beseffen dat er meer achter je gewicht schuilgaat dan simpel weg en alleen calorieën tellen, innemen en verbranden.

Je gewicht in beeld

In 2022 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht.

Dit is puur een cijfer en zegt helemaal niets over jouw gezondheid en/of gewicht. Het is wat mij betreft ook niet relevant om je te meten aan de massa of je te vergelijken met de gemiddelde mens waarop de meeste onderzoeken gebaseerd zijn (je kunt namelijk geen onderzoek doen op de uitzondering).

Maar het is wel goed en interessant om te zien dat jij niet de enige bent die ‘problemen’ heeft met gewicht. Dat het niet iets is waar jij een uitzondering in bent.

Oorzaak overgewicht?

Naar mijn mening is een van de oorzaken van overgewicht de bizarre wereld waar we momenteel in leven. Met op iedere hoek van de straat een supermarkt die momenteel gemiddeld van 8 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond open is. Naast alle andere plekken waar je eten kunt halen. Niet te vergeten dat je de deur niet eens uit hoeft en al je boodschappen thuis kunt laten bezorgen, daardoor nul energie verbruikt en heel veel energie in huis haalt.

Daarnaast ‘moeten’ we heel veel op een dag. Zeker als je werkt, een gezin en een sociaal leven hebt en ook nog overal bij wilt zijn (bij wijze van natuurlijk). Dit zorgt ervoor dat we onszelf vaak dagelijks overvragen. Veel doen voor andere mensen waardoor er te weinig tijd over blijft voor onszelf.

Hoe werkt je lichaam

Om jezelf te overvragen, meer te doen dan dat je eigenlijk aan kunt, heb je extra energie en extra houvast nodig. Dit laatste zeker als het patroon van jezelf overvragen op dagelijkse basis terugkomt.
Daarvoor houdt je lichaam letterlijk het gewicht vast naar mate je gewicht nodig hebt/naar mate je voeding/energie nodig hebt. Energie die je nodig hebt om voor andere mensen te zorgen en alles te doen wat je ‘moet’ doen op een dag.

Heb je aan het einde van de dag meer gegeven dan je eigenlijk te geven had die dag? Is de kans groot dat je ook extra behoefte hebt aan eten, meer energie. Dit kan zich uiten in een grotere avondmaaltijd willen eten of juist op het moment dat je gaat zitten op de bank (rust neemt) iets te eten wilt hebben.

Hiermee bedoel ik niet de hoeveelheid lichamelijke beweging die je op een dag hebt en dat je dat wilt compenseren met extra energie, maar de hoeveelheid ‘weggegeven’ energie, die je weer aan wilt vullen.

Als je meer energie of voedingsstoffen ‘verbruikt’ hebt dan dat je tot je beschikking hebt, gaat je lichaam om voeding en energie vragen. Energie staat vooraan in de rij met vragen en de snelste en makkelijkste manier om aan energie te komen is suiker.

Ben jij iemand die in de avond geen zin in suiker heeft maar in hartige dingen? Dan is de kans groot dat je lichaam eiwitten en/of zouten (mineralen) te kort komt.

Loslaten of juist vasthouden

Sta jij er wel eens bij stil hoe jouw interne wereld werkt? Wat voor gedachten heb jij dagelijks (dwangmatige en/of overheersende)? Waar kun jij goed over piekeren? Ben jij bang om iets kwijt te raken? Of wil je juist ergens graag vanaf?

Dit kan verschil maken of jouw lichaam in staat is los te laten of dat jij liever wilt vasthouden. Dit kan letterlijk zijn als het gaat over je stoelgang maar kan ook van toepassing zijn op vet en zelfs op de plekken van je lichaam waar jij meer of minder vet vasthoudt.

Denk maar aan je heupen: “wat heb je op je heupen.” Met andere woorden, wat draag jij mee op je heupen (wat misschien/waarschijnlijk niet eens van jou is) en waardoor het belangrijk is voor jouw lichaam daar extra stevig te zijn?

Wat kun je met deze informatie en wat moet je doen om op gewicht te komen?

Luister heel goed naar je lichaam

Vind je dit lastig? Je kunt het vaak terug relateren naar je gedachten, dwangmatige gedachten. Welke gedachten komen vaak, iedere dag bij je op? Waar kun jij echt over piekeren of waar denk jij aan als je in bed ligt? Dat waar jij van wakker ligt, houd jou en dus ook je lichaam bezig.

Je lichaam weet wat te doen en doet het juiste. Twijfel daar niet aan. Jij mag leren dit te herkennen en te erkennen. Hierdoor ga je zien waarom jij gewicht vasthoudt en kun je iets doen aan het waarom.

Ga voor jezelf na wat dit is en probeer waar mogelijk dat ‘probleem’ op te lossen. Lukt dat niet? Praat er dan in ieder geval over met iemand zodat je het niet alleen hoeft te dragen.

Zit in je lijf en in je gevoel

Het gevoel van een lichaam hebben, het gevoel in je lichaam te zitten is heel belangrijk. Velen doen dagelijks hard hun best om zo min mogelijk te voelen en vooral in hun hoofd te blijven zitten door bijvoorbeeld veel te werken, veel te sporten, veel te eten, drugs, alcohol. Of door altijd maar bezig te zijn en dus geen tijd te willen of kunnen nemen voor zichzelf.

Dit herken je doordat je externe dingen te belangrijk maakt. Je bent alleen maar bezig met dat wat je moet doen (vaak voor andere of de buitenwereld) en heb je geen idee wat zich afspeelt in je lichaam (totdat je lichaam dus echt gaat schreeuwen d.m.v. ernstigere klachten).

Deze manier om jou weg te houden bij dat wat echt belangrijk is, is er juist voor om te zorgen dat jij je lichaam niet meer voelt zodat je ook niet meer kunt voelen wat echt belangrijk is in het leven en goed is voor je lichaam (de reden waarom er in de wereld zo enorm veel afleiding bestaat denk aan: tv, fast food, alcohol, drugs, second love).

Probeer je zoveel mogelijk bewust te zijn van je externe gedrag waardoor je wegblijft bij je interne wereld. Dan kun je in de toekomst kiezen om bij je interne wereld te blijven en de externe wereld eens links te laten liggen.

Hoe zorg je ervoor dat je je lichaam beter gaat voelen?

Het kan heel simpel door bijvoorbeeld iedere dag vijf minuten stil te zitten/liggen, in stilte en ga al je lichaamsdelen maar eens af. Wat voel je?

Denk ook aan meditatie wat makkelijk is via bijvoorbeeld deze app, bewust ademhalen of een intensievere ademsessie.

Ik ben zelf nog altijd fan van deze spijkermat. Zo’n 20 minuten op deze mat en je voelt je lichaam al een stuk beter, je doorbloeding wordt beter waardoor ook je afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Je wordt ook gedongen om stil te blijven liggen op de mat (wat voor sommige een uitdaging kan zijn) 😉.

Wat en hoe je dit doet maakt niet zo veel uit. Doe vooral dat waar jij je prettig bij voelt, alhoewel het in het begin zeker even doorbijten kan zijn. Als je niet gewend bent om rust of tijd voor jezelf te nemen, kunnen er in het begin veel gedachten of ongemakkelijke gevoelens op komen zetten.

Wat kan ik met voeding doen?

Merk je dat je met werken aan je lichaam niet verder komt, kan een juiste volgende stap gezonde voeding zijn. Door dat te gaan eten wat jouw lichaam nodig heeft, kan jij letterlijk weer beter in je lijf komen te zitten, je lijf liefdevoller omarmen. Dat resulteert vaak in meer energie en daardoor nog meer tijd voor jezelf 😉.

Succes! En wil je graag meer weten over de mogelijkheden naar de juiste voeding voor jouw lichaam? Check hier de mogelijkheden.

Bekijk de mogelijkheden

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers