INGREDIËNTEN
- 400 gram gekookte beluga linzen (200 gram ongekookte linzen)
- 50 gram roggemeel
- 2 tl vadouvan kruiden
- Scheutje balsamico azijn
BEREIDING
Je kunt gaan voor kant-en-klare of voor droge beluga linzen. Neem je droge linzen, neem dan de helft aan gewicht (als je ze droog afweegt). Week en kook de linzen eerst voordat je begint.
Spoel de linzen goed af. Neem een grote kom of schaal en doe daarin de linzen, het roggemeel, de kruiden en een scheut balsamico azijn. Meng dit geheel goed door elkaar.
Probeer schijven (burgers) van dit mengsel te maken. Zijn de burgers te droog, doe er dan een beetje extra water bij. Zijn de burgers te nat, doe er dan een beetje roggemeel bij.
Kneed met je handen het geheel tot burgers. Verhit een koekenpan met wat (kokos)olie. Bak hierin de burgers goudbruin. De burgers hoeven niet doorbakken te worden, er zitten geen rauwe producten in.
Je kunt de burgers ook bakken in de oven (in plaats van in de pan). Leg de burger voor twee keer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170-180 graden. De burgers zullen op deze manier iets droger worden omdat ze niet gebakken zijn in vet.
NOTES
- Ik gebruik in dit recept Beluga linzen. Je kunt hiervoor ook rode of groene linzen gebruiken.
- Qua kruiden kun je eindeloos variëren. Net wat jij lekker vindt.
- De burgers zijn prima te gebruiken op de BBQ. Bak de burgers vooraf in de pan of op een schaaltje of plaat op de BBQ.
- Dit recept is volledig plantaardig, lactosevrij en geschikt voor als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance volgt. Neem in dit laatste geval de hoeveelheid gekookte peulvruchten met, in verhouding, het roggemeel. Je kunt ook prima met 1 of 2 eetlepels roggemeel beginnen. Als de burger te nat is doe je er wat extra roggemeel bij. Is de burger te droog, dan doe je er een beetje water bij.
- Je kunt het recept ook glutenvrij maken door het roggemeel te vervangen door bijvoorbeeld boekweitmeel. Roggemeel is wel iets steviger, dus het kan zijn dat de verhoudingen dan net iets anders zijn.
Enjoy!