Header afbeelding

Vanaf nu ga ik echt iedere week sporten!

 

De zomer is voorbij, het wordt tijd om vakantiekilootjes kwijt te raken en weer gezond te gaan leven. Graag word ik lid van de sportschool, ik koop een leuk tenue ervoor en “gaan met die banaan!” Van twee tot drie keer in de week ben ik in de sportschool te vinden totdat…

Het wordt druk, ik word ziekjes, het is laat geworden, mijn favoriete programma staat op de tv of ik krijg vanavond bezoek. Zo verzinnen wij allerlei smoesjes om dan maar even het sporten te laten staan voor wat het is. Waarom doen we dat? Sport is toch gezond voor me?

Heel herkenbaar, toch? Gezonde voeding is de basis voor een gezond lichaam. Maar zonder de juiste beweging, heeft het op langer termijn niet het gewenste resultaat. Hoe kun jij je motivatie houden en echt voor het sporten blijven gaan? Hieronder een aantal tips van Personal Trainer David Bakker: 

  • In eerste instantie is het belangrijk dat je met een duidelijk doel voor ogen begint met sporten. Houd je daaraan vast en evalueer van tijd tot tijd hoe ver je gekomen bent. Heb je nog niet het gewenste resultaat behaalt? Pas je strategie aan en zet door. “Don’t give up!”
  • Drempels en uitdagingen hebben wij allemaal. Daar bedoel ik ermee dat wij obstakels onderweg vinden die ons van het oorspronkelijke doel houden. Het ligt aan onze veerkracht, vastbeslotenheid en prioriteitenstelling om ervoor te zorgen dat de opgestelde doelen worden behaald. Ben je standvastig genoeg, dan wordt het een gewoonte. Je omgeving verandert mee en zo wordt je doel bereikt.
  • Maak een afspraak met jezelf en indien mogelijk, spreek met iemand anders af die je motiveert om te sporten. Zij het een vriendin, collega, coach of personal trainer, ga ervoor. Zo heb je een houvast en het is minder moeilijk om je te laten beïnvloeden door anderen.
  • Wat dacht je van vaste momenten in je agenda? Plan die tijd in en laat je directe omgeving weten dat dit tijdstip gereserveerd staat voor het sporten. Zo komt niemand anders ertussen, of overige afspraken die je van het behalen van je doel afhouden.
  • Maak gebruik van de kennis van anderen. Vaak denken wij, “ik kan alles, die oefeningen kan ik handig zelf doen”. Hiervoor heb ik echt geen expert nodig. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Even sportschoenen aantrekken, sportkleding aan en gewoon zweten! Dit kan voor vele werken, maar je komt lang niet zo ver als wanneer je je laat ondersteunen door een professional. Aanvankelijk lijkt het je waarschijnlijk duur om een professional in te schakelen maar wat dacht je van het oplopen van een blessure? Dan ben je daar minstens 6 weken mee kwijt. Weg investering in de sportschool, je mooi sporttenue en alle inzet die je van te voren hebt getoond. Gebruik de kracht van anderen, ga verstandig met je lichaam om en luister vooral naar een persoon die je de tips en adviezen geeft. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Één duidelijke visie werkt vaak het beste. Zo ga je recht op je doel af! 
Artikel geschreven door David Bakker: Performance trainer van Born to Succeed, gevestigd in Helmond.