Voeding houdt ons gezond,
Niemand is hetzelfde. We reageren allemaal anders op dezelfde behandeling. Toch krijgen we meestal dezelfde behandeling. Voor de een werkt het, voor de ander minder en voor weer de ander helemaal niet.
Hoe weet je nu wat goed voor jouw is? Je lichaam probeert zichzelf altijd in balans te houden. Als je goed luistert, zul je weten wat je lichaam nodig heeft. Lukt dat niet? Dan zijn er nog altijd andere mogelijkheden.
Ga naar de dokter
Als je niet zeker weet of je gezond bent ga je naar de dokter. De dokter kan uitzoeken of je een ziekte hebt EN of je geen ziekte hebt. Daar tussenin zit niets. Het is namelijk heel erg moeilijk om je gezondheid in cijfers uit te drukken. Heb jij je gezondheid wel eens een cijfer gegeven? Of je slaap? Geef jij de kwaliteit van je slaap wel eens een cijfer? Of de hoeveel energie die je hebt als je opstaat of gedurende de dag?
Nee, waarschijnlijk niet. Het is ook heel moeilijk om dit soort gezondheidsfactoren in cijfers uit te drukken. Om deze reden zijn er geen specifieke graadmeters voor hoe gezond je bent. Alle cijfers die we nu hebben over gezondheid, laten alleen zien of je ziek bent en hoe ziek je bent.
Gezond zijn en gezond blijven
Je kent wel iemand in je directe omgeving (of misschien ben jij iemand) die ziek is of een chronische ziekte heeft (overgewicht, kanker, diabetes, hartklachten, reuma, fibromyalgie). We zien bij deze mensen een lijdensweg, struggels en onzekerheden. Vaak zien we nog lang niet alles. Er speelt zich vaak veel meer af in het dagelijks leven van deze persoon.
Anno 2020 en ook juist in Corona tijd, zijn we meer met onze gezondheid bezig dan ooit. We willen niet ziek worden, we willen gezond zijn en gezond blijven! Maar hoe dan?
Alles draait om de juiste balans
Je lichaam is constant bezig je gehele lichaam in balans te houden. Dit heet het homeostase. Je lichaam is super slim en heeft hiervoor ontelbare verschillende trucjes. Een voorbeeld is je lichaamstemperatuur. Als je lichaamstemperatuur 37 graden celcius is, is dit een normaal waarden. Het mag wel iets afwijken van de normaal waarden (ongeveer 0,6 graden celcius). Dat heet de tolerantie breedte. Hierbinnen is het voor het lichaam nog te doen. Daarbuiten gaat het mis met je lichaam. Dit geldt niet alleen voor je lichaamstemperatuur maar bijvoorbeeld ook voor je bloeddruk en de hormoonwaarden.
Op het moment dat de omstandigheden ondragelijk worden voor je lichaam, heeft je homeostase niet meer de mogelijkheid om de boel in balans te houden. Dan geeft je lichaam een signaal af dat je je lichaam moet helpen. Bijvoorbeeld: als het buiten koud wordt, krijg je kippenvel en dan trek je een trui aan en ga je bij de kachel zitten. Zo wordt je lichaamstemperatuur weer genormaliseerd.
Heb je een verhoogde bloeddruk, dan moet je je lichaam helpen de bloeddruk weer normaal te krijgen. Haal de (chronische) stress weg die voor een verhoging van je bloeddruk zorgt of drink meer water zodat je lichaam niet die extra moeite hoef te doen om je bloed rond gepompt te krijgen. Nu hoor ik je denken: ik heb een verhoogde bloeddruk en ik wist niet dat mijn lichaam vocht te kort komt! Dit is een kwestie van goed luisteren naar je lichaam en bewust zijn van je lichaam. Vorig jaar heb ik hier een blog over geschreven.
Vecht voor je leven
De factoren die invloed hebben op je homeostase zijn: voeding, beweging, temperatuur, medicijnen, maten van stress en de toxische stoffen (voor het lichaam giftige stoffen). Op het moment dat je lichaam uit balans is (je homeostase uit balans is), is dit het teken dat je iets moet veranderen om je lichaam weer terug in balans te krijgen. Dit is soms lastig te herkennen en daarom moeten we er dus voor zorgen dat je lichaam in staat is om voor zichzelf op te komen, kan vechten tegen de invloeden van deze factoren. Het zelfherstellende vermogen van je lichaam vergroten. Alle processen en organen die dagelijks actief zijn in je lichaam, hebben hier een grote invloed op. Op het moment dat deze processen en organen optimaal kunnen functioneren, kunnen zij zich ook optimaal weren tegen de invloeden van de factoren met invloed.
Je hoort wel eens dat je het gelijke met het gelijke moet bestrijden. Dat is in dit geval ook volledig van toepassing. Als je je lichaam door te lage/hoge temperaturen uit balans kunt krijgen, kun je je lichaam door temperatuur ook weer in balans krijgen. Is je lichaam uit balans omdat je niet of nauwelijks beweegt, ga je bewegen om je lichaam weer in balans te krijgen. Krijg je niet de juiste voeding binnen (vulling)? Ga je lichaam voeden om je processen en organen optimaal te laten functioneren.
Net zo goed als je auto niet alleen brandstof nodig heeft om te kunnen functioneren, heeft je lichaam ook niet alleen voeding (vulling) nodig. Je lichaam functioneert op koolhydraten, vetten en eiwitten en (nog belangrijker) vitaminen en (het alles belangrijkste) mineralen en water. Je lichaam heeft deze stoffen dan ook allemaal nodig. Een vetarm dieet is prima voor even om af te vallen, maar op langer termijn gaat dit mis. Verschillende processen, zoals cholesterol en je hormonen, hebben echt vet nodig om te kunnen functioneren.
Maar hoe weten we wat gezond is?
Door goed te luisteren naar je lichaam. Lukt dit niet meer optimaal? Laat je lichaam dan testen op het functioneren van de processen en organen. Hierdoor krijg je inzicht in wat deze processen nodig hebben. Ieder lichaam is anders, ieder lichaam heeft andere behoefte en ieder lichaam reageert anders op dezelfde behandeling. Daarom heeft niemand dezelfde behandeling nodig.
Het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance is gericht op onderzoek naar het functioneren van de processen en het functioneren van je organen. De uitkomst is gebaseerd op het aanvullen van de basis: mineralen. Om op deze manier de processen en organen weer optimaal te laten functioneren. Geen moeilijk dieet of maaltijd vervangers, maar gewoon lekker en goed eten.
Klinkt makkelijker gezegd dat gedaan?
Dat ligt helemaal aan jezelf. Als jij open staat voor verandering en aanpassing, dan krijg jij alles voor elkaar. Ook een gezond lichaam, vol energie!
Voeding houdt ons gezond EN we weten wat gezond voor ons is!