Header afbeelding

9 tips voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl, iedereen heeft het erover en het is heel belangrijk zeggen ze…. maar waarom is het nu zo belangrijk? En wat kun jij er zelf aan doen? 

We weten allemaal dat we gemiddeld gezonder zouden moeten eten en bewegen dan dat we op dit moment doen. Ik kan een heel lang verhaal gaan houden waarom dat we gezonder zouden moeten gaan leven, maar ik denk niet dat jullie daar op zitten te wachten. De meeste van ons weten wel dat ongeveer de helft van de Nederlandse volwassen overgewicht heeft en dat er iedere dag 105 mensen sterven aan hart- en vaatziekten (nederlandsehartstichting.nl). Vele van ons hebben last van klein ontstekingen, hooikoorts klachten of hormonale schommelingen rond de menstruatie of overgang. Daarnaast zijn in 2018 ongeveer 116.500 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld (www.volksgezondheidenzorg.info). 

Dit zijn geen leuke berichten en geen leuke cijfers. Daarom wil ik mijn kennis verspreiden. Er is namelijk veel gezondheidswinst te behalen bij deze ongemakken en ziekten door middel van goede voeding en bewegen. 

Gezond eten en meer bewegen, hoe doe je dat? En hoe hou je dit vol? Ik wil jullie meenemen in mijn verhaal. Hieronder heb ik 9 tips of misschien is regels een beter woord, die ik hanteer in mijn dagelijks leven. Dit lukt zeker niet altijd en dus ook zeker niet voor 100%, maar de 80 – 20 regel is een goede maatstaaf: 80% hou je je aan deze regels en de overige 20% kijk je of het lukt, of niet lukt, of zijn bijvoorbeeld feestjes. 

9 tips voor een gezonde leefstijl

  1. Drink water!! Drink per dag 35ml water per kg lichaamsgewicht. Met water bedoel ik niet water met een smaakje of thee maar echt puur water. En of dat dit koud of warm is, maakt niet zo heel veel uit. Doe waar jij je goed bij voelt. Water zorgt voor een goede vochtbalans, het helpt je lichaamstemperatuur reguleren, het stimuleert je stofwisseling, houdt je hersenen actief, kan hoofdpijn voorkomen en is goed voor je hart en bloedvaten/hoge bloeddruk. Ben je vermoeid? Zet je koffie aan de kant en pak een glas water. Een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging is vermoeidheid.
  2. Blijf niet constant eten. Geef je lichaam de rust en tijd om je maaltijd te verwerken. Ga ook pas weer eten als je echt honger hebt (stel jij jezelf wel eens de vraag wanneer je echt honger hebt?). Bij het eten van 3 volwaardige maaltijden, heeft je lichaam de kans om je eten goed te verwerken waardoor je lichaam optimaal kan profiteren van alle goede voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamine, mineralen). 
  3. Eet gevarieerd. De dagelijkse routine is wat de meeste mensen prettig vinden. Ontbijt: een schaaltje yoghurt met muesli; lunch: 2 crackers met kaas; avond maaltijd: aardappelen vlees en groente. Maar gevarieerd eten? Nee, dat is het zeker niet. Voor een gevarieerde maaltijd hou ik meestal de regel aan, om de 2 en het liefst om de 3 dagen iets anders eten. Als voorbeeld: de ene ochtend eet je yoghurt met suikervrije muesli, de volgende ochtend een roerei met spinazie en ochtend daarna 2 crackers met geitenkaas. 
  4. Eet voldoende vezels. Vezels zorgen voor de verzadiging, maar ook voor het goed functioneren van de darmen. Als onze darmen niet optimaal functioneren (denk aan diarree, obstipatie, PDS, winderigheid of een opgezette buik), kan ons lichaam ook niet optimaal functioneren. In de darmen worden alle voedingsstoffen opgenomen en worden de minder goede stoffen uitgescheiden. Zijn je darmen niet in balans, zul je merken dat je lichaam ook niet in balans is.
  5. Geniet van je eten, maar proef wat je eet. Eet met aandacht. Ga goed zitten voor je maaltijd. Kauw gemiddeld 10 keer op je eten en slik het dan pas door. Als je echt proeft wat je eet, eet je dingen die echt lekker zijn, geniet je ook veel meer van je eten en ben je eerder verzadigd.
  6. Beweeg regelmatig en beweeg met plezier! We weten het allemaal: minimaal 30 minuten per dag en het liefst een uur per dag. Als je gaat bewegen, gaat je bloed sneller stromen, kunnen je afvalstoffen sneller uit je lichaam worden getransporteerd, wordt er meer zuurstof naar je hersenen getransporteerd, verband je meer kcal, het houdt je spieren en gewrichten soepel en sterk, zal ik nog even doorgaan? Ja jullie weten het, bewegen is goed voor je hele lichaam. Heb je een dip moment of lukt het even niet met leren of werken: ga bewegen. Desnoods ga je op de 5e verdieping koffie halen (met de trap natuurlijk). Ik had laatst een congres van een voedingssupplementen merk waarin we een 10 minuten actief intermezzo kregen. Oftewel 10 minuten lekker dansen en bewegen op muziek. Na die 10 minuten zat iedereen weer fris en helder op zijn stoel te luisteren naar de volgende spreker. Tijdens het werk neem ik vaak 1 tot 5 minuten pauze om squads te doen of sit-ups. 
  7. Slaap voldoende. 7 tot 8 uur op een dag. Naast water drinken is slaap een van onze belangrijkste levensbehoefte. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen, de ongemakken van de dag opruimen en het lichaam klaar maken voor een uitgeruste nieuwe dag. 
  8. Luister naar je lichaam, het probeert je iets te vertellen. Hoofdpijn verteld jouw iets. Je hebt bijvoorbeeld te weinig water gedronken of je hebt te veel stress. Rommelende darmen kunnen een teken zijn van te weinig vezels in je voeding, te veel stress of ongezonde voeding. Slechte conditie van je nagels of haren zijn vaak ook een teken van vitamine en mineraal te korten. (en ga zo maar door)
  9. Vermijd: dranken met (toegevoegde) suikers, alcohol, fastfood en een westers voedingspatroon met een overmaat aan: vlees, suiker en vet. Als je de 80 – 20 regel hanteert is er af en toe heus wel ruimte voor dit soort eten, maar ben je er bewust van dat je lichaam er niets anders mee kan dan opruimen en zorgen dat het zo snel mogelijk het lichaam weer verlaat. 

Maak er een gewoonte van. Met wat kleine aanpassingen en bewustwording is dit helemaal niet moeilijk. Succes!!