Plan je gratis intake hier
Contact

9 tips voor een gezondere leefstijl

Een gezonde leefstijl, iedereen heeft het erover en het is belangrijk. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat kun jij er zelf aan doen?

We weten dat we gemiddeld gezonder zouden moeten eten en bewegen dan dat we op dit moment doen.

Ruim de helft van de Nederlandse volwassen heeft overgewicht en er sterven iedere dag 105 mensen aan hart- en vaatziekten (nederlandsehartstichting.nl). Vele van ons hebben last van klein ontstekingen, hooikoorts klachten of hormonale schommelingen rond de menstruatie of overgang. Daarnaast zijn in 2018 ongeveer 116.500 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld (www.volksgezondheidenzorg.info).

Dit zijn geen leuke berichten en geen leuke cijfers. Daarom wil ik mijn kennis verspreiden. Er is namelijk veel gezondheidswinst te behalen bij deze ongemakken en ziekten door middel van goede voeding, bewegen en mindset.

9 tips voor een gezonde leefstijl

9 tips of misschien is regels een beter woord, die je dagelijks kunt hanteren voor een gezondere leefstijl. Dit lukt zeker niet altijd voor 100%, maar de 80 – 20 regel is een goede maatstaaf: 80% van de tijd deze regels en de overige 20% kijk je of het lukt, of niet lukt, of zijn bewust gekozen uitzonderingen.

 1. Drink water. Drink per dag 35ml water per kg lichaamsgewicht. Met water bedoel ik niet water met een smaakje of thee maar echt puur water. Of dit koud of warm water is, maakt niet zo heel veel uit. Alhoewel warm altijd beter is voor je lichaam, is het belangrijker om uberhaubt water te drinken. Water zorgt voor een goede vochtbalans, het helpt je  lichaamstemperatuur reguleren, het stimuleert je stofwisseling, houdt je hersenen actief, kan hoofdpijn voorkomen en is goed voor je hart en bloedvaten/hoge bloeddruk. Ben je vermoeid? Zet je koffie aan de kant en pak een glas water. Een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging is vermoeidheid.
 2. Blijf niet constant eten. Geef je lichaam de rust en tijd om je maaltijd te verwerken.
  Ga ook pas weer eten als je echt honger hebt (stel jij jezelf wel eens de vraag wanneer je echt honger hebt?). Bij het eten van 3 volwaardige maaltijden per dag, heeft je lichaam de kans om je eten goed te verwerken waardoor je lichaam beter de goede voedingsstoffen kan opnemen.
 3. Eet gevarieerd. Een dagelijkse routine is wat veel mensen prettig vinden. Ontbijt: een schaaltje yoghurt met muesli; lunch: 2 crackers met kaas; avondmaaltijd: aardappelen vlees en  groente. Maar gevarieerd eten? Nee, dat is het zeker niet. Voor een gevarieerde maaltijd hou ik meestal de regel aan, om de twee en het liefst om de drie dagen iets anders eten. Als  voorbeeld: de ene ochtend eet je yoghurt met suikervrije granola, de volgende ochtend een roerei met spinazie en ochtend daarna twee crackers met geitenkaas.
 4. Eet voldoende vezels. Vezels zorgen voor de verzadiging, maar ook voor het goed functioneren van de darmen. Als je darmen niet optimaal functioneren (denk aan diarree, obstipatie, PDS, winderigheid of een opgezette buik), kan je lichaam ook niet optimaal functioneren. In de darmen worden de voedingsstoffen opgenomen en worden de minder goede stoffen uitgescheiden. Zijn je darmen niet in balans, zul je merken dat je lichaam ook niet in balans is. Groente, fruit, lijnzaad, peulvruchten zijn rijke vezel bronnen.
 5. Geniet van je eten en proef wat je eet. Eet met aandacht. Ga goed zitten voor je maaltijd. Kauw gemiddeld (te vaak) op je eten en slik het dan pas door. Als je echt proeft wat je eet, eet je dingen die echt lekker zijn. Proef je verschillende smaken, geniet je ook veel meer van je eten en ben je eerder verzadigd.
 6. Beweeg regelmatig en beweeg met plezier. We weten het: minimaal 30 minuten per dag en het liefst een uur per dag. Als je gaat bewegen, gaat je bloed sneller stromen, kunnen je afvalstoffen sneller uit je lichaam worden getransporteerd, wordt er meer zuurstof naar je hersenen getransporteerd, verband je meer kcal, het houdt je spieren en gewrichten soepel en sterk, zal ik nog even doorgaan? Heb je een dip moment of lukt het even niet met leren of werken: ga bewegen. Iedere minuut/vijf minuten kan al effect hebben.
 7. Slaap voldoende. 7 tot 9 uur per nacht. Naast water drinken is slaap een van de belangrijkste levensbehoefte. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen, de ongemakken van de dag  opruimen en het lichaam klaar maken voor een uitgeruste nieuwe dag. Hier heeft je lichaam minimaal zeven uur voor nodig.
 8. Luister naar je lichaam, het probeert je iets te vertellen. Door middel van hoofdpijn probeert jouw lichaam jou iets te vertellen. Je hebt bijvoorbeeld te weinig water gedronken of je hebt te veel stress. Rommelende darmen kunnen een teken zijn van te weinig vezels in je voeding, te veel stress of ongezonde voeding. Slechte conditie van je nagels of haren zijn vaak ook een teken van vitamine en mineraal te korten (en ga zo maar door). Zie je lichamelijk ongemakken niet als ongemakken maar als een teken van je lichaam. Bedenk wat je lichaam hiermee wil aangeven en ben eerlijk naar jezelf.
 9. Vermijd: dranken met (toegevoegde) suikers, alcohol, fastfood en een westers voedingspatroon met een overmaat aan: vlees, suiker en vet. Als je de 80 – 20 regel hanteert is er af en toe heus wel ruimte voor dit soort eten, maar ben je ervan bewust dat je lichaam er niets anders mee kan dan opruimen en zorgen dat het zo snel mogelijk het lichaam weer verlaat. Dit kost veel energie en levert je lichaam geen energie op.

Maak een gewoonte van bovengenoemde onderwerpen. Iedere stap in deze richting, is er één. Succes!

 

Wil je nu direct gericht een stap zetten speciaal voor jouw lichaam?

Maak dan nu je afspraak voor een intake gesprek om samen de mogelijkheden te bespreken:

Ja ik wil die stap zetten

 

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750,-

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Anderen die je
voor gingen

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers