Plan je gratis intake hier
Contact

Plantaardig BBQ’en

BBQ’en zodra het weer warmer wordt en je lekker naar buiten kunt om te koken.

Vlees, vlees en nog meer vlees

De basis van de BBQ is bij vaak vlees. Soms is vlees zelfs het enige wat op de BBQ terecht komt, maar er is veel meer mogelijk.

BBQ’en vind ik zeker gezellig, maar wat betreft het eten, mag het wat mij betreft anders. Minder vlees en meer groente. Om die reden dacht ik: als ik nu eens laat zien dat BBQ’en ook op een heel andere manier leuk, lekker en ook nog eens gezond kan zijn.

Vegan BBQ

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, waarom zou ik dit willen? Het is mij er niet om te doen om iedereen aan de plantaardige BBQ te krijgen (alhoewel dit wel echt fantastisch zou zijn), maar ik vind het wel leuk om jullie te laten zien wat voor een enorme mogelijkheden de BBQ heeft, naast het bakken van vlees en vis. Tegenwoordig heb je steeds meer uitgebreide BBQ’s die uitgerust zijn met een bakplaat of zelfs een wok, maar ook als je een simpele BBQ hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Budget BBQ

Weet je wat het grootste voordeel is van een plantaardige BBQ? Het kost bij lange na niet zoveel. Normaal gesproken ben je aardig wat euro’s kwijt aan al dat vlees en vis voor op de BBQ.  Groente en fruit op de BBQ kost bij lange na niet wat al dat vlees en vis kost.

Plantaardige BBQ tips en tricks

Je kunt eindeloos variëren met de soorten groenten die je op de BBQ legt. Er zijn alleen wel een aantal kleinigheidjes waar je rekening mee moet houden voordat je gaat BBQ’en.

Het eerste is: aardappelen, champignons, paprika’s, asperges, bloemkool en nog vele andere groenten, zijn lekkerder en gemakkelijker te bakken als je ze even voorkookt. Dit kun je zelfs al een aantal uur voor de BBQ voorbereiden. Alle groente even kort koken totdat de groente een ‘bite’ hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat de BBQ niet op hoge temperatuur staat. Met name bij een kolen BBQ is dit belangrijk. Gebruik dan of minder kolen of wacht met het bakken van de groenten totdat het gros van de kolen zijn temperatuur aan het verliezen is. Leg je je groenten op een hete BBQ, dan gaat dit veel te snel waardoor je groenten direct zullen aanbranden.

Maar hoe dan?

Je kunt gemakkelijk groente spiesjes maken van (bijna) alle soorten groenten. Bijvoorbeeld: courgette, wortel, champignons, paprika, aubergine, aardappelen. Dit geeft ook nog een leuk kleurrijk geheel.

Maak je gebruik van de aluminium bakjes? Ook hierin kun je alle soorten groenten bakken.
Heb je perziken of nectarines in huis? Snij deze door de helft en even kort op de BBQ leggen, heerlijk met een bolletje ijs erbij😉.

BBQ recepten

Hieronder heb ik een aantal plantaardige BBQ-recepten geschreven.

Naast deze recepten zijn er nog veel meer lekkere BBQ-recepten te vinden bijvoorbeeld via google of Pinterest. Zelf heb ik ook wat recepten uit het boek van Chefkok Julius Jaspers gehaald.

Ik ben heel benieuwd of nieuwe ideeën hebt opgedaan. Laat het me weten! Alvast een smakelijk BBQ eten.

Gevulde courgette

INGREDIËNTEN:
  • 1 courgette
  • Een mix van groenten van bijvoorbeeld: groene asperges, bloemkool, ui, paprika en aardappelen.
BEREIDING:

Snij de mix van groenten in kleine stukjes. Bak de groenten mix vooraf in een pan beetgaar.
Snij de courgette doormidden en haal met een lepel de zaadjes uit de courgette.

Besprenkel de courgette met citroensap en daarna met olijfolie. Gril de courgette helften direct op een medium hete BBQ tot de randjes bruin beginnen te kleuren.

Draai de courgette om en vul ze met de groente mix. Gril de gevulde courgette nog ongeveer vijf minuten op een medium hete BBQ.

Gevulde paprika

INGREDIËNTEN:

(de hoeveelheden is afhankelijk van het aantal personen):

  • Paprika
  • Parelcouscous
  • Ui/sjalot
  • Champignons
  • Harissa
BEREIDING:

Kook de parelcouscous gaar. Snij ondertussen de bovenkant van de paprika af en gaar de paprika voor in de oven. Zorg dat deze niet zwart wordt. Het dekseltje van de paprika snij je in blokjes of kleine reepjes.

Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de groenten aan, voeg de afgekookte couscous toe. Harissa kruiden erbij en op smaak brengen met peper en Keltisch zeezout.

Laat dit geheel afkoelen en laat ook de paprika afkoelen (dit gerecht kun je dus gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken). Vul de paprika met de couscous mix en gaar na op een medium hete BBQ.

Aardappelspies

INGREDIËNTEN:
  • 700 gram vastkokende aardappelen, ongeschild
  • 2 steranijs
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 30 ml olijfolie
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak
BEREIDING:

Was de aardappelen goed schoon. Kook de aardappelen totdat ze beetgaar zijn. Laat ze afkoelen en snij ze in gelijke blokjes.

Wrijf de steranijs fijn in een vijzel en meng dit met de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, peper en Keltisch zeezout.

Haal de aardappelen door de olijfolie en bestrooi ze met het specerijen mengsel. Rijg de aardappelstukje aan een BBQ-spies of een sateprikker.

Bak de aardappel-spiesjes rondom krokant op een medium hete BBQ.

Kastanjechampignonspies

INGREDIËNTEN:
  • Kastanjechampignons
  • (Olijf)olie
  • Kruiden
BEREIDING:

Kook de kastanjechampignons licht gaar. Laat ze afkoelen en besprenkel de champignons met (olijf)olie en wat kruiden naar smaak (ik gebruik Italiaanse kruiden).

Rijg de champignons aan een spies en gril ze op een medium hete BBQ.

Bloemkoolsteak

Snij een middelgrote tot grote bloemkool in een aantal mooie plakken. Smeer de bloemkool aan beide kanten in met (olijf)olie en gril direct op een medium hete BBQ. Breng eventueel op smaak met peper en Keltisch zeezout.

Wittekool Salade

INGREDIËNTEN:
  • 1 witte kool of spitskool (in dunne reepjes gesneden)
  • Een scheut (olijf)olie
  • 1 wortel
  • 1 of 2 uien, afhankelijk van de grote van de kool
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Walnoten (of pijnboompitten, hazelnoten)
  • Scheut yoghurt
  • Peper en Keltisch zeezout
  • Optioneel: paprika, appel (zuren), druiven
BEREIDING:

Snij de kool in dunne reepjes. Verwarm de olie in de pan, laat de olie niet heet worden.

Giet de olie over de kool. Vermeng de olie goed met de kool. Laat de kool ongeveer 5 minuten afkoelen.

Voeg de wortel, ui en eventueel paprika en appel toe. Giet de yoghurt erbij, naar verhouding (dit kan eventueel ook zelfgemaakte mayo zijn).

Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie toe en breng het op smaak met peper en Keltisch zeezout. Garneer met walnoten en/of druiven.

 

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 maanden begeleiding
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 12 maanden begeleiding
  • 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Leer meer

Versneld traject

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk (of online)
  • 5 bel-afspraken
  • Optie tot: extra lab onderzoek (bv. mineralen, zware metalen)

€ 995,-

Leer meer

Anderen die je
voor gingen

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers