Plan je gratis intake hier
Contact

Lijnzaadcrackers

Eerder schreef ik een recept van lijnzaadcrackers op basis van lijnzaad en groentepulp. Omdat ik met periodes dagelijks bleekselderij sap drink kwam dat goed uit om de pulp die overblijft van de sap alsnog te verwerken in het eten. De crackers dus.

Maar juist als je geen groente pulp hebt is het nog steeds lekker en goed om lijnzaad crackers te maken (en te eten).

Is Lijnzaad gezond?

Lijnzaad is rijk aan voedingsvezels en vetzuren waardoor het een goede aanvulling is op je dagelijkse voeding.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen heel en gebroken lijnzaad. Wij kunnen heel lijnzaad niet opnemen doordat wij de zaadjes niet ‘kapot’ kunnen maken in ons spijsverteringssysteem. Om die reden is het belangrijk dat je altijd je lijnzaad ‘breekt’ voordat je het opeet.

Je kunt ook gebroken lijnzaad kopen waardoor je het niet zelf hoeft te breken. Dit is op zich prima maar let op dat de vetzuren snel ranzig kunnen worden, waardoor de voedingswaarde snel achteruitgaat. Je kunt dit voorkomen door kleine zakjes gebroken lijnzaad te kopen, er zo min mogelijk lucht bij te laten en dus niet te lang open te laten staan.

Of je koopt dus heel lijnzaad en maalt deze zelf fijn. Ik gebruik hiervoor een koffiemolentje. Daarmee is het in 10 sec fijn gemalen.

LIJNZAADCRACKERS

De smaak is wat nootachtig en totaal niet overheersend waardoor je er alle kanten mee op kunt en deze crackers volledig naar eigen smaak kunt maken met toevoeging van je favoriete kruiden.

INGREDIËNTEN
  • 150 gram (gebroken) lijnzaad
  • 100 gram/ml water
  • Keltisch zeezout (niet te zuinig)
  • 2 el hennepzaad (optie)
BEREIDING

Verwarm de oven voor op ongeveer 130-150 graden Celsius.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat dit mengsel minimaal 15 minuten rusten. Op deze manier nemen de lijnzaadjes het vocht op en wordt het een stevig geheel. Merk je dat het mengsel te droog is om ze uit te smeren over een plaat, voeg dan wat extra water toe en laat weer minimaal 10-15 minuten rusten. Blijft je mengsel te nat? Voeg dan wat extra lijnzaad toe.

Als het mengsel goed aan consistentie is smeer je het uit over een bakplaat met daarop een bakpapiertje of bakmat.

Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te verdelen en dit mag best dun. Niet zo dun dat je crackers direct breken natuurlijk.

Bak de crackers minimaal 20 minuten. Als je wilt kun je de bakplaat uit de oven halen en er lijnen in snijden met een mes of deegschraper. Hierna zijn de crackers makkelijker in rechte vorm te breken.

Bak vervolgens de crackers nog eens minimaal 10 minuten. Bak uiteindelijk zolang het nodig totdat de crackers helemaal droog zijn. Breek je de crackers en merk je dat dit niet crunchy genoeg afbreekt, zet je crackers dan gerust nog een aantal minuten langer in de oven.

Het is belangrijk dat de crackers geheel droog zijn na het bakken anders zijn het niet echt crackers maar slappe boterhammen en bederven ze veel sneller (krijgen snel schimmelvorming). Goed droge crackers zijn prima dagen tot misschien wel twee weken houdbaar.

NOTES
  • Voeg extra kruiden toe die jij lekker vindt. Hierin is echt alles mogelijk.
  • Hetzelfde geldt voor toevoegingen als hennepzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc. Voeg deze naar behoefte en smaak toe.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
  • Dit recept is perfect voor jou als jij je persoonlijk voedingsplan hebt. Lijnzaad is een product dat je altijd toe mag voegen aan je ingrediëntenlijst. Vervang je roggecrackers eens door deze lijnzaadcrackers.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Voedings- en leefstijl adviezen
  • 4 coach sessies in de praktijk of online
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers