Plan je gratis intake hier
Contact

Intermittent Fasting

Een dieethype of is het echt gezond?

Niet ontbijten is gezond?!

Ik krijg regelmatig de vraag, het overslaan van mijn ontbijt is niet gezond toch?
Maar wat is niet gezond? En wanneer eet je de eerste maaltijd, ontbijt je om 10 uur of begin je met snacken?

Als je je ontbijt overslaat, de hele ochtend op koffie leeft en vervolgens de snoep pot leeg eet, zeg ik nee, het is beter om goed te ontbijten zodat je met goede energie de dag kan starten en geen snack trek tussendoor krijgt.
Sla je bewust je ontbijt over, drink je wat extra glazen water en misschien een kop thee en eet je later in de ochtend of rond het middaguur je eerste voedzame maaltijd (ontbijt, brunch of lunch), is dit helemaal prima. Ik zal het hieronder verder uitleggen.

Je auto start ook niet zonder benzine

Een auto start ook niet zonder benzine, waarom zou je je lichaam wel opstarten zonder de energie uit voeding?

Ongeveer 50% van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Dus een gemiddelde volwassenen in Nederland eet te veel. De meeste volwassenen hebben dus meer dan voldoende energie in de opslag om toch minstens een aantal dagen, misschien wel weken op vooruit te kunnen. De auto heeft echt niet iedere keer dat je de auto start, nieuwe benzine nodig. Die loopt nog steeds als de tank nog maar halfvol zit.

En als we even terug in de tijd gaan, naar de tijd dat we nog moesten jagen op ons voedsel en het eten niet voor handen lag als we wakker werden; hoe zouden mensen dat toen gedaan hebben? Zij gingen eerst op zoek naar voedsel voordat ze konden gaan eten. Dat eten lag waarschijnlijk niet in de supermarkt, maar moesten zij zelf gaan zoeken en/of op gaan jagen. Hierdoor hadden zij niet de mogelijkheid de auto te starten met nieuwe benzine, maar moesten zij eerst de tank leeg maken.

Waarom wordt ons verteld dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is?

Dit is gebaseerd op het feit dat er mensen zijn die niet de tijd nemen voor hun ontbijt, daardoor later in de ochtend honger krijgen en dan gaan snacken. Omdat deze mensen geen aandacht aan hun eten besteden, eten zij over het algemeen minder voedzaam en snacken zij meer ongezonde producten.
Om dit te voorkomen is het goed om de dag bewust met een goed ontbijt te starten. Dat maakt dat je je eerste voedingsstoffen binnenkrijgt in plaats van afwachten tot je honger krijgt, er geen gezonde maaltijd voor handen is en je gaat snacken.

Intermittent fasting

Ga je bewust om met je eetmomenten, dan kun je er dus ook voor kiezen om het aantal eetmomenten te beperken en/of een langere periode op een dag niets te eten. Dit gaat, als je het mij vraagt, altijd in combinatie met een gezond voedingspatroon. Onbewust eten en maaltijden overslaan is nooit een goed idee.

Je hebt meerdere vormen van intermittent fasting:

  • Stoppen met tussendoortjes is al een vorm van intermittent fasting. Als je minimaal vijf uur tijd tussen je maaltijden houdt, krijgt je lichaam in deze uren de tijd om je maaltijd te verwerken en kun je met een lege maag aan de volgende maaltijd beginnen.
  • 16 – 8 regel. Dit is een periode van minimaal zestien tot achttien uur waarin je niets eet en de overige acht uur van de dag wel mag eten.
  • 5 – 2 regel. Je kunt ook een periode van twee dagen vasten en de overige vijf dagen ‘gewoon’ eten.

In de periode dat je wel ‘mag’ eten, eet dan ook zoveel mogelijk goede voeding. Verdeel deze voeding over twee en hooguit drie eetmomenten.
In de periode dat je niet ‘mag’ eten, drink dan zoveel mogelijk water en zo min mogelijk koffie. Kruidenthee, zonder theïne is in mindere mate ook prima om te drinken.

Waarom zou je willen vasten?

Bedenk even wat er gebeurt als je gaat slapen. Stel dat je stopt met eten als je gaat slapen, je slaapt acht uur en ontbijt zodra je opstaat, dan heb je dus acht uur niets gegeten. In deze acht uur heeft je lichaam de kans gehad om je eten te verwerken en de boel daarbinnen wat op te ruimen.
Zodra je weer gaat eten, gaat alle energie van je lichaam weer naar je spijsvertering en heeft het dus niet meer de kans de boel op te ruimen.
Stel dat je de periode waarin je lichaam mag opruimen verlengt, dan heeft je lichaam langer de tijd om op te ruimen en kan het dus ook meer opruimen. Hoe langer je je lichaam de tijd geeft om op te ruimen en dus niet opnieuw gaat eten, hoe beter je lichaam alles kan opruimen.

Je lever ruimt een groot deel van de afvalstoffen op, denk aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, (overtollige)suikers, alcohol en medicijnen (ook paracetamol etc.). Krijgt je lichaam niet voldoende de tijd om dit soort stoffen op te ruimen, dan kun je je voorstellen dat op den duur de verschillende afvalstoffen in je lichaam opstapelen (en wie weet wat voor schade kunnen  aanrichten).

“Ik val om als ik ’s ochtends niet ontbijt”

Dit dacht ik altijd als ik niet zou ontbijten zodra ik opstond. Totdat ik op een dag niet de mogelijkheid had om te ontbijten en ik niet omgevallen was.

Je kunt het gevoel hebben dat je wat licht in je hoofd wordt of misschien heb je het gevoel dat je wat trillerig wordt. Dit is de oorzaak van hormoon- en glucoseschommelingen. Je hormonen en met name je glucose/insuline huishouding nemen de regie van je over. Je glucosespiegel in het bloed gaat pieken en dalen op het moment dat je te veel snelle koolhydraten en suikers tot je neemt.
Daarnaast zijn de meesten van ons enorme gewoontedieren waardoor we geen honger signalen krijgen als we echt honger hebben, maar als het ‘tijd’ is om te eten. Op deze manier kun je met je hersenen een hongergevoel en gevoel van flauwte ervaren en/of zelfs opwekken.

Goede voeding en het lichaam eens wat vaker rust geven kan wonderen doen.
Ik ben zeker een voorstander van intermittent fasting. Dit heeft er ook mee te maken dat ik een groot voorstander ben van maar twee of drie eet momenten op een dag te hebben in plaats van vijf of zes of zelfs nog meer eet momenten (denk aan al die momenten dat je iets in je mond stopt).
Blijven eten zorgt ervoor dat je spijsverteringssysteem altijd in de aan stand blijft staan, altijd moet functioneren en dus nooit een keer echt de rust krijgt. Dit betekent ook dat je lichaam geen en/of minder tijd heeft om andere processen in je lichaam goed te laten verlopen.
Denk aan je hormoonhuishouding, afvalstoffen afvoeren en herstel na inspanning.

Wil je graag meer weten over intermittent fasting of het gaan toepassen? Doe dit bewust en weet wat je doet. Ga niet zomaar zelf experimenteren als je het gevoel hebt dat je lichaam er nog niet klaar voor is.

 

Vraag advies

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 maanden begeleiding
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 12 maanden begeleiding
  • 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Leer meer

Versneld traject

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk (of online)
  • 5 bel-afspraken
  • Optie tot: extra lab onderzoek (bv. mineralen, zware metalen)

€ 995,-

Leer meer

Anderen die je
voor gingen

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers