Header afbeelding

Bananenbrood met frambozen en pistache

 

Hou jij net zo van bakken als ik? Of vind je het wel leuk, maar neem je er meestal geen tijd voor? Jammer, want met een beetje voorbereiding heb je vaak vrij snel een bak recept in elkaar gezet.

Een goede voorbereiding is het halve werk met bakken. Zorg dat je de ingrediënten in huis hebt (het liefst op kamertemperatuur) en lees vooraf even het hele recept door, dan kun je direct aan de slag.

De ingrediënten op de juiste manier door elkaar mengen en de oven doet de rest van het werk.

Waarom ik bakken zo leuk vind?

Van verschillende losse ingrediënten iets super lekkers maken. Het resultaat is altijd spannend en nooit hetzelfde. Bakken hoeft niet altijd ongezond te zijn. Ik vind het zelfs een leuke uitdaging om bakrecepten zo gezond mogelijk te maken.

Neem dit recept als voorbeeld. Er zit geen suiker in. In plaats van suiker zitten er bananen en frambozen in.

In plaats van tarwemeel of bloem, dat hoog in snelle koolhydraten zit, gebruik ik roggemeel. Deze koolhydraten worden een stuk langzamer opgenomen door het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Bananenbrood als ontbijt

Dit recept is heerlijk en het bevat de voedingsstoffen voor een goed volwaardig ontbijt. In het weekend ideaal om vers te bakken, met name voor de vroege vogels. Ben je niet zo’n vroege vogel? Dan bak je dit bananenbrood gewoon de dag ervoor. Dat smaakt in de ochtend nog steeds erg lekker. Alles wat ik over heb na het ontbijt, snij ik in plakjes en dat gaat de vriezer in. Voor een volgend weekend of een ochtend waarop ik weinig tijd heb om iets klaar te maken.

Bananenbrood met frambozen en pistachenoten

Je kunt dit recept voorbereiden in een kom. De ingrediënten prak je handmatig door elkaar met een spatel of garde, of je maakt gebruik van een keukenmachine (een foodprocessor met messen is het makkelijkst).

INGREDIËNTEN

 • 3 bananen
 • 3 eieren
 • 200 gram roggemeel
 • 150 gram frambozen (bij voorkeur vers)
 • 50 gram pistachenoten
 • 1 tl kaneel
 • 1 el bakpoeder
 • 1 tl vanille extract
 • Keltisch zeezout
 • Wat frambozen en pistachenoten voor de topping

BEREIDING

Prak de bananen fijn. Voeg de eieren toe en meng goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor een keukenmachine maar het kan ook prima met de hand en een garde.

Voeg het meel, bakpoeder, vanille extract, kaneel en Keltisch zeezout toe en meng alles goed door elkaar.

Voeg daarna de pistachenoten toe en meng deze goed door het beslag. Als laatste voeg je de frambozen toe en meng je deze voorzichtig door het beslag (anders gaan de frambozen stuk).

Giet het beslag in een ingevet cakeblik (of cakeblik met bakpapier) en verdeel het beslag over het bakblik. Strooi nog wat pistachenoten en frambozen over het beslag.

Bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven op 170-180 graden Celsius gaar. Controleer met een saté-prikker of de cake gaar is voordat je de oven uitzet. Laat de cake goed afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt. Haal je de cake te snel uit het cakeblik, dan is er een kans dat je cake breekt (ik spreek uit ervaring).

NOTES

 • Je kunt de pistachenoten ook vervangen door andere noten en de frambozen vervangen door bijvoorbeeld blauwe bessen;
 • Gebruik liever geen bevroren fruit voor deze cake. Bevroren fruit bevat te veel water waardoor de cake eerder uit elkaar valt;
 • Laat de cake echt even goed afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt……anders krijg je hetzelfde effect als ik had. Misschien was het je nog niet opgevallen, maar de zijkant is wat ingezakt. Het resultaat van te snel willen zijn. De smaak is er niet minder om ;-);
 • Dit recept is: lactosevrij;
 • Wil je de cake volledig plantaardig maken? Vervang dan de eieren door lijnzaad eieren: gebruik per ei 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels water. Laat dit samen even staan zodat het lijnzaad het water kan opnemen.

 

Enjoy!