Bananenbrood met frambozen en pistache

Lang weekend betekent……tijd om te bakken!!

 

Hou jij van bakken? Of vind je het wel leuk maar neem je er meestal geen tijd voor? Op zich logisch omdat bakken altijd even duurt voordat het klaar is. Bedenk dat het een kwestie is van inplannen. De voorbereiding duurt vaak helemaal niet zo lang. Zorg dat je de ingrediënten in huis hebt (het liefst op kamertemperatuur), dan kun je direct aan de slag als je wilt beginnen. Alleen de oventijd duurt wat langer, maar ja dan kun je ook iets anders gaan doen (keuken opruimen?).

Laatst schreef ik het verhaal over guilty pleasure en chocolade. Zo moet je dat ook met bakken zien (of eigenlijk het opeten van je baksels). Ik vind bakken leuk en doe dit graag. Maar ik weet dat als ik iedere week een taart of muffins bak, ik me daar lichamelijk niet beter door ga voelen. Met name bakrecepten waar veel suiker in zit en zonder voedzame ingrediënten. Ik wissel het bakken dus af met andere ontspannende bezigheden zoals wandelen, boek lezen of koken. En als ik ga bakken, gebruik ik zo gezond en voedzaam mogelijke ingrediënten.

Waarom ik bakken zo leuk vind?

Van verschillende losse ingrediënten, iets super lekkers maken. Het resultaat is altijd spannend en nooit hetzelfde! Bakken hoeft niet altijd ongezond te zijn. Ik vind het zelfs een leuke uitdaging om bakrecepten zo gezond mogelijk te maken. 

Neem dit recept als voorbeeld: 

Er zit geen suiker in. In plaats van suiker zitten er bananen en frambozen in, deze zijn ook erg zoet. 

Inplaats van tarwemeel, dat hoog in snelle koolhydraten zit, gebruik ik roggemeel. Deze koolhydraten worden een stuk langzamer opgenomen door het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. 

Bananenbrood als ontbijt

Dit recept is ideaal als ontbijt. Het bevat de voedingsstoffen voor een goed volwaardig ontbijt. In het weekend ideaal om vers te bakken, met name voor de vroege vogels. Ben je niet zo’n vroege vogel? Dan bak je dit bananenbrood gewoon de dag ervoor. Dat smaakt ’s morgens nog steeds erg lekker. Alles wat ik over heb na het ontbijt, snij ik in plakjes en dat gaat de vriezer in. Voor een volgend weekend of een ochtend waarop ik weinig tijd heb om iets klaar te maken.

 

Bananenbrood met frambozen en pistache noten

Je kunt dit recept bereiden in een kom en de ingrediënten handmatig prakken en door elkaar mengen met een spatel of je maakt gebruik van een keukenmachine (een foodprocessor met messen is het makkelijkst). 

INGREDIENTEN

 • 3 bananen
 • 3 eieren
 • 200 gram roggemeel
 • 150 gram frambozen bij voorkeur vers
 • 50 gram pistache noten
 • 1 tl kaneel
 • 1 el bakpoeder
 • 1 tl vanille extract
 • Keltisch zeezout
 • Wat frambozen en pistache noten voor de topping

BEREIDING

Prak de bananen fijn. Voeg de eieren toe en meng goed door elkaar. 

Voeg het meel, bakpoeder, vanille extract, kaneel en zout toe en en meng alles goed door elkaar. 

Als laatste voeg je eerst de pistache noten toe en meng deze goed door het beslag en daarna pas de frambozen (anders gaan de frambozen stuk). 

Giet het beslag in een ingevette cakeblik (of cakeblik met bakpapier) en verdeel goed. Strooi nog wat pistache noten en frambozen over het beslag. 

Zet de cake ongeveer 40 minuten in de oven op 170-180 graden Celsius. Controleer met een sate-prikker of de cake gaar is voordat je de oven uitzet. Laat de cake goed afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt. 

NOTES

 • Je kunt de pistache noten ook vervangen door andere noten en de frambozen vervangen door bijvoorbeeld blauwe bessen. 
 • Gebruik liever geen bevroren fruit voor deze cake. Bevroren fruit bevat te veel water waardoor de cake eerder uit elkaar valt. 
 • Laat de cake echt even goed afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt……anders krijg je hetzelfde effect als ik had. Misschien was het je nog niet opgevallen, maar een zijkant is wat ingezakt. Het resultaat van te snel willen zijn. De smaak is er niet minder om ;-).
 • Dit recept is: lactose vrij.
 • Wil je de cake volledig plantaardig maken? Vervang dan de eieren door lijnzaad eieren: gebruik per ei, 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels water. Laat dit samen even staan zodat het lijnzaad het water kan opnemen.

Enjoy!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!