Plan je gratis intake hier
Contact

Plantaardig BBQ’en

BBQ’en zodra het weer warmer wordt en je lekker naar buiten kunt om te koken.

Vlees, vlees en nog meer vlees

De basis van de BBQ is bij vaak vlees. Soms is vlees zelfs het enige wat op de BBQ terecht komt, maar er is veel meer mogelijk.

BBQ’en vind ik zeker gezellig, maar wat betreft het eten, mag het wat mij betreft anders. Minder vlees en meer groente. Om die reden dacht ik: als ik nu eens laat zien dat BBQ’en ook op een heel andere manier leuk, lekker en ook nog eens gezond kan zijn.

Vegan BBQ

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, waarom zou ik dit willen? Het is mij er niet om te doen om iedereen aan de plantaardige BBQ te krijgen (alhoewel dit wel echt fantastisch zou zijn), maar ik vind het wel leuk om jullie te laten zien wat voor een enorme mogelijkheden de BBQ heeft, naast het bakken van vlees en vis. Tegenwoordig heb je steeds meer uitgebreide BBQ’s die uitgerust zijn met een bakplaat of zelfs een wok, maar ook als je een simpele BBQ hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Budget BBQ

Weet je wat het grootste voordeel is van een plantaardige BBQ? Het kost bij lange na niet zoveel. Normaal gesproken ben je aardig wat euro’s kwijt aan al dat vlees en vis voor op de BBQ.  Groente en fruit op de BBQ kost bij lange na niet wat al dat vlees en vis kost.

Plantaardige BBQ tips en tricks

Je kunt eindeloos variëren met de soorten groenten die je op de BBQ legt. Er zijn alleen wel een aantal kleinigheidjes waar je rekening mee moet houden voordat je gaat BBQ’en.

Het eerste is: aardappelen, champignons, paprika’s, asperges, bloemkool en nog vele andere groenten, zijn lekkerder en gemakkelijker te bakken als je ze even voorkookt. Dit kun je zelfs al een aantal uur voor de BBQ voorbereiden. Alle groente even kort koken totdat de groente een ‘bite’ hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat de BBQ niet op hoge temperatuur staat. Met name bij een kolen BBQ is dit belangrijk. Gebruik dan of minder kolen of wacht met het bakken van de groenten totdat het gros van de kolen zijn temperatuur aan het verliezen is. Leg je je groenten op een hete BBQ, dan gaat dit veel te snel waardoor je groenten direct zullen aanbranden.

Maar hoe dan?

Je kunt gemakkelijk groente spiesjes maken van (bijna) alle soorten groenten. Bijvoorbeeld: courgette, wortel, champignons, paprika, aubergine, aardappelen. Dit geeft ook nog een leuk kleurrijk geheel.

Maak je gebruik van de aluminium bakjes? Ook hierin kun je alle soorten groenten bakken.
Heb je perziken of nectarines in huis? Snij deze door de helft en even kort op de BBQ leggen, heerlijk met een bolletje ijs erbij😉.

BBQ recepten

Hieronder heb ik een aantal plantaardige BBQ-recepten geschreven.

Naast deze recepten zijn er nog veel meer lekkere BBQ-recepten te vinden bijvoorbeeld via google of Pinterest. Zelf heb ik ook wat recepten uit het boek van Chefkok Julius Jaspers gehaald.

Ik ben heel benieuwd of nieuwe ideeën hebt opgedaan. Laat het me weten! Alvast een smakelijk BBQ eten.

Gevulde courgette

INGREDIËNTEN:
  • 1 courgette
  • Een mix van groenten van bijvoorbeeld: groene asperges, bloemkool, ui, paprika en aardappelen.
BEREIDING:

Snij de mix van groenten in kleine stukjes. Bak de groenten mix vooraf in een pan beetgaar.
Snij de courgette doormidden en haal met een lepel de zaadjes uit de courgette.

Besprenkel de courgette met citroensap en daarna met olijfolie. Gril de courgette helften direct op een medium hete BBQ tot de randjes bruin beginnen te kleuren.

Draai de courgette om en vul ze met de groente mix. Gril de gevulde courgette nog ongeveer vijf minuten op een medium hete BBQ.

Gevulde paprika

INGREDIËNTEN:

(de hoeveelheden is afhankelijk van het aantal personen):

  • Paprika
  • Parelcouscous
  • Ui/sjalot
  • Champignons
  • Harissa
BEREIDING:

Kook de parelcouscous gaar. Snij ondertussen de bovenkant van de paprika af en gaar de paprika voor in de oven. Zorg dat deze niet zwart wordt. Het dekseltje van de paprika snij je in blokjes of kleine reepjes.

Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de groenten aan, voeg de afgekookte couscous toe. Harissa kruiden erbij en op smaak brengen met peper en Keltisch zeezout.

Laat dit geheel afkoelen en laat ook de paprika afkoelen (dit gerecht kun je dus gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken). Vul de paprika met de couscous mix en gaar na op een medium hete BBQ.

Aardappelspies

INGREDIËNTEN:
  • 700 gram vastkokende aardappelen, ongeschild
  • 2 steranijs
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 30 ml olijfolie
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak
BEREIDING:

Was de aardappelen goed schoon. Kook de aardappelen totdat ze beetgaar zijn. Laat ze afkoelen en snij ze in gelijke blokjes.

Wrijf de steranijs fijn in een vijzel en meng dit met de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, peper en Keltisch zeezout.

Haal de aardappelen door de olijfolie en bestrooi ze met het specerijen mengsel. Rijg de aardappelstukje aan een BBQ-spies of een sateprikker.

Bak de aardappel-spiesjes rondom krokant op een medium hete BBQ.

Kastanjechampignonspies

INGREDIËNTEN:
  • Kastanjechampignons
  • (Olijf)olie
  • Kruiden
BEREIDING:

Kook de kastanjechampignons licht gaar. Laat ze afkoelen en besprenkel de champignons met (olijf)olie en wat kruiden naar smaak (ik gebruik Italiaanse kruiden).

Rijg de champignons aan een spies en gril ze op een medium hete BBQ.

Bloemkoolsteak

Snij een middelgrote tot grote bloemkool in een aantal mooie plakken. Smeer de bloemkool aan beide kanten in met (olijf)olie en gril direct op een medium hete BBQ. Breng eventueel op smaak met peper en Keltisch zeezout.

Wittekool Salade

INGREDIËNTEN:
  • 1 witte kool of spitskool (in dunne reepjes gesneden)
  • Een scheut (olijf)olie
  • 1 wortel
  • 1 of 2 uien, afhankelijk van de grote van de kool
  • Verse peterselie, fijngehakt
  • Walnoten (of pijnboompitten, hazelnoten)
  • Scheut yoghurt
  • Peper en Keltisch zeezout
  • Optioneel: paprika, appel (zuren), druiven
BEREIDING:

Snij de kool in dunne reepjes. Verwarm de olie in de pan, laat de olie niet heet worden.

Giet de olie over de kool. Vermeng de olie goed met de kool. Laat de kool ongeveer 5 minuten afkoelen.

Voeg de wortel, ui en eventueel paprika en appel toe. Giet de yoghurt erbij, naar verhouding (dit kan eventueel ook zelfgemaakte mayo zijn).

Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie toe en breng het op smaak met peper en Keltisch zeezout. Garneer met walnoten en/of druiven.

 

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijk mineralen (elementaire supplementen) advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: voedings- en leefstijl adviezen
  • Optie tot: coach sessies in de praktijk of online
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 75,- va.

Plan intake gesprek

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers