Plantaardig BBQ’en
BBQ’en zodra het weer warmer wordt en je lekker naar buiten kunt om te koken.
Vlees, vlees en nog meer vlees
De basis van de BBQ is bij vaak vlees. Soms is vlees zelfs het enige wat op de BBQ terecht komt, maar er is veel meer mogelijk.
BBQ’en vind ik zeker gezellig, maar wat betreft het eten, mag het wat mij betreft anders. Minder vlees en meer groente. Om die reden dacht ik: als ik nu eens laat zien dat BBQ’en ook op een heel andere manier leuk, lekker en ook nog eens gezond kan zijn.
Vegan BBQ
Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, waarom zou ik dit willen? Het is mij er niet om te doen om iedereen aan de plantaardige BBQ te krijgen (alhoewel dit wel echt fantastisch zou zijn), maar ik vind het wel leuk om jullie te laten zien wat voor een enorme mogelijkheden de BBQ heeft, naast het bakken van vlees en vis. Tegenwoordig heb je steeds meer uitgebreide BBQ’s die uitgerust zijn met een bakplaat of zelfs een wok, maar ook als je een simpele BBQ hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Budget BBQ
Weet je wat het grootste voordeel is van een plantaardige BBQ? Het kost bij lange na niet zoveel. Normaal gesproken ben je aardig wat euro’s kwijt aan al dat vlees en vis voor op de BBQ. Groente en fruit op de BBQ kost bij lange na niet wat al dat vlees en vis kost.
Plantaardige BBQ tips en tricks
Je kunt eindeloos variëren met de soorten groenten die je op de BBQ legt. Er zijn alleen wel een aantal kleinigheidjes waar je rekening mee moet houden voordat je gaat BBQ’en.
Het eerste is: aardappelen, champignons, paprika’s, asperges, bloemkool en nog vele andere groenten, zijn lekkerder en gemakkelijker te bakken als je ze even voorkookt. Dit kun je zelfs al een aantal uur voor de BBQ voorbereiden. Alle groente even kort koken totdat de groente een ‘bite’ hebben.
Daarnaast is het belangrijk dat de BBQ niet op hoge temperatuur staat. Met name bij een kolen BBQ is dit belangrijk. Gebruik dan of minder kolen of wacht met het bakken van de groenten totdat het gros van de kolen zijn temperatuur aan het verliezen is. Leg je je groenten op een hete BBQ, dan gaat dit veel te snel waardoor je groenten direct zullen aanbranden.
Maar hoe dan?
Je kunt gemakkelijk groente spiesjes maken van (bijna) alle soorten groenten. Bijvoorbeeld: courgette, wortel, champignons, paprika, aubergine, aardappelen. Dit geeft ook nog een leuk kleurrijk geheel.
Maak je gebruik van de aluminium bakjes? Ook hierin kun je alle soorten groenten bakken.
Heb je perziken of nectarines in huis? Snij deze door de helft en even kort op de BBQ leggen, heerlijk met een bolletje ijs erbij😉.
BBQ recepten
Hieronder heb ik een aantal plantaardige BBQ-recepten geschreven.
Naast deze recepten zijn er nog veel meer lekkere BBQ-recepten te vinden bijvoorbeeld via google of Pinterest. Zelf heb ik ook wat recepten uit het boek van Chefkok Julius Jaspers gehaald.
Ik ben heel benieuwd of nieuwe ideeën hebt opgedaan. Laat het me weten! Alvast een smakelijk BBQ eten.
Gevulde courgette
INGREDIËNTEN:
- 1 courgette
- Een mix van groenten van bijvoorbeeld: groene asperges, bloemkool, ui, paprika en aardappelen.
BEREIDING:
Snij de mix van groenten in kleine stukjes. Bak de groenten mix vooraf in een pan beetgaar.
Snij de courgette doormidden en haal met een lepel de zaadjes uit de courgette.
Besprenkel de courgette met citroensap en daarna met olijfolie. Gril de courgette helften direct op een medium hete BBQ tot de randjes bruin beginnen te kleuren.
Draai de courgette om en vul ze met de groente mix. Gril de gevulde courgette nog ongeveer vijf minuten op een medium hete BBQ.
Gevulde paprika
INGREDIËNTEN:
(de hoeveelheden is afhankelijk van het aantal personen):
- Paprika
- Parelcouscous
- Ui/sjalot
- Champignons
- Harissa
BEREIDING:
Kook de parelcouscous gaar. Snij ondertussen de bovenkant van de paprika af en gaar de paprika voor in de oven. Zorg dat deze niet zwart wordt. Het dekseltje van de paprika snij je in blokjes of kleine reepjes.
Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de groenten aan, voeg de afgekookte couscous toe. Harissa kruiden erbij en op smaak brengen met peper en Keltisch zeezout.
Laat dit geheel afkoelen en laat ook de paprika afkoelen (dit gerecht kun je dus gemakkelijk een dag van tevoren klaarmaken). Vul de paprika met de couscous mix en gaar na op een medium hete BBQ.
Aardappelspies
INGREDIËNTEN:
- 700 gram vastkokende aardappelen, ongeschild
- 2 steranijs
- 1 tl paprika poeder
- 1 tl cayennepeper
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 30 ml olijfolie
- Keltisch zeezout en peper naar smaak
BEREIDING:
Was de aardappelen goed schoon. Kook de aardappelen totdat ze beetgaar zijn. Laat ze afkoelen en snij ze in gelijke blokjes.
Wrijf de steranijs fijn in een vijzel en meng dit met de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, peper en Keltisch zeezout.
Haal de aardappelen door de olijfolie en bestrooi ze met het specerijen mengsel. Rijg de aardappelstukje aan een BBQ-spies of een sateprikker.
Bak de aardappel-spiesjes rondom krokant op een medium hete BBQ.
Kastanjechampignonspies
INGREDIËNTEN:
- Kastanjechampignons
- (Olijf)olie
- Kruiden
BEREIDING:
Kook de kastanjechampignons licht gaar. Laat ze afkoelen en besprenkel de champignons met (olijf)olie en wat kruiden naar smaak (ik gebruik Italiaanse kruiden).
Rijg de champignons aan een spies en gril ze op een medium hete BBQ.
Bloemkoolsteak
Snij een middelgrote tot grote bloemkool in een aantal mooie plakken. Smeer de bloemkool aan beide kanten in met (olijf)olie en gril direct op een medium hete BBQ. Breng eventueel op smaak met peper en Keltisch zeezout.
Wittekool Salade
INGREDIËNTEN:
- 1 witte kool of spitskool (in dunne reepjes gesneden)
- Een scheut (olijf)olie
- 1 wortel
- 1 of 2 uien, afhankelijk van de grote van de kool
- Verse peterselie, fijngehakt
- Walnoten (of pijnboompitten, hazelnoten)
- Scheut yoghurt
- Peper en Keltisch zeezout
- Optioneel: paprika, appel (zuren), druiven
BEREIDING:
Snij de kool in dunne reepjes. Verwarm de olie in de pan, laat de olie niet heet worden.
Giet de olie over de kool. Vermeng de olie goed met de kool. Laat de kool ongeveer 5 minuten afkoelen.
Voeg de wortel, ui en eventueel paprika en appel toe. Giet de yoghurt erbij, naar verhouding (dit kan eventueel ook zelfgemaakte mayo zijn).
Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie toe en breng het op smaak met peper en Keltisch zeezout. Garneer met walnoten en/of druiven.
Enjoy!