Header afbeelding

BBQ-en

BBQ-en is hetgeen waar we aan denken als het beter weer wordt. Het BBQ seizoen is dan ook alweer een aantal maanden in volle gang. Het BBQ alarm: die dagen dat als je door de straat fietst of loopt, je alleen maar BBQ lucht ruikt. Oftewel we zijn met z’n allen massaal aan het BBQ-en. 

Met name de mannen zijn helemaal in z’n hum als ze weer mogen BBQ-en…. BBQ opwarmen, biertje erbij, wat vlees bakken, gezellig met vrienden of familie. Wat wil je nog meer?

Vlees, vlees en vlees

Nou wat mij betreft mag die traditie ook wel een keer gaan veranderen. Ik zelf vind BBQ-en zeker wel gezellig, maar wat betreft het eten, heb ik liever iets anders. Natuurlijk komt dit voor een deel omdat ik geen vlees eet. Maar ook omdat ik andere veel te veel, heel veel vlees en weinig groenten zie eten. Ik eet meestal een visje of een groenteburger. Een visje is prima en groenteburgers ben ik niet zo’n mega fan van, mja je moet wat als het grootste gedeelte om vlees draait. 

Om die reden dacht ik: als ik nu eens laat zien dat BBQ-en ook op een heel andere manier leuk, lekker en ook nog eens gezond kan zijn. 

Dus het was zondagmiddag en het zonnetje scheen. Manlief gevraagd om de BBQ op te warmen en ik de keuken in om de plantaardige BBQ voor te bereiden. Jazeker, een BBQ zonder vlees of vis.

Vega BBQ

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, waarom zou ik dit willen? Het is mij er niet om te doen om iedereen aan de plantaardige BBQ te krijgen (alhoewel dit wel echt fantastisch zou zijn!!), maar ik vind het wel leuk om jullie te laten zien wat voor een enorme mogelijkheden de BBQ heeft, naast het bakken van vlees en vis. Tegenwoordig heb je steeds meer uitgebreide BBQs die uitgerust zijn met een bakplaat of zelfs een wok, maar ook als je een simpele BBQ hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. 

 

Budget BBQ

Weet je wat het grootste voordeel is van een plantaardige BBQ? Het kost bij lange na niet zoveel! Normaal gesproken ben je aardig wat euro’s kwijt aan al dat vlees en vis voor op de BBQ. Groente en fruit op de BBQ kost bij lange na niet wat al dat vlees en vis kost. Voordeeltje plus plus. 

Plantaardige BBQ tips en tricks 

Je kunt eindeloos variëren met de soorten groenten die je op de BBQ legt. Er zijn alleen wel een aantal kleinigheidjes waar je rekening mee moet houden voordat je gaat BBQ-en. 

Het eerste is: aardappelen, champignons, paprika’s, asperges, bloemkool en nog vele andere groenten, zijn lekkerder en gemakkelijker te bakken als je ze even voorkookt. Dit kun je zelfs al een aantal uur voor de BBQ voorbereiden. Alle groente even kort koken zodat de groente al een ‘bite’ hebben. 

Daarnaast is het belangrijk dat de BBQ niet op hoge temperatuur staat. Met name bij een kolen BBQ is dit belangrijk. Gebruik dan of minder kolen of wacht met het bakken van de groenten totdat het gros van de kolen zijn temperatuur aan het verliezen is. Leg je je groenten op een hete BBQ, dan gaat dit veel te snel waardoor je groenten direct zullen aanbranden.

Je kunt ook je groenten bakken in een aluminium bakje (deze kun je tegenwoordig in alle soorten en maten kopen in de supermarkt). Dit voorkomt dat je groenten snel zullen aanbranden. 

Maar hoe dan?

Je kunt gemakkelijk groente spiesjes maken van (bijna) alle soorten groenten. Bijvoorbeeld: courgette, wortel, champignons, paprika, aubergine, aardappelen. Dit geeft ook nog een leuk kleurrijk geheel. Maak je gebruik van de aluminium bakjes? Ook hierin kun je alle soorten groenten bakken. Heb je perziken of nectarines in huis? Snij deze door de helft en even kort op de BBQ leggen, heerlijk met een bolletje ijs erbij. 

BBQ recepten

Hieronder heb ik een aantal plantaardige BBQ recepten geschreven. Je kunt natuurlijk ook mijn instagram account: orthomoleculair_dietist volgen, daar vind je meerdere BBQ recepten en nog veel andere leuke gezonde recepten. 

Naast deze recepten zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere BBQ recepten te vinden bijvoorbeeld via google of Pinterest. Zelf heb ik ook wat recepten uit het boek van Chefkok Julius Jaspers gehaald: Smart BBQ. Een echt BBQ aanrader. 

Ik ben heel benieuwd of nieuwe ideeen hebt opgedaan. laat het me weten! Alvast een smakelijk BBQ eten. 

 

Gevulde courgette

Ingrediënten:

  • 1 courgette 
  • Een mix van groenten van bijvoorbeeld: groene asperges, bloemkool, ui, paprika en aardappelen. 

Bereiding: snij de mix van groenten in kleine stukjes. Bak de groenten mix vooraf in een pan beetgaar. Snij de courgette doormidden en haal met een lepel de zaadjes uit de courgette. Besprenkel de courgette met citroensap en daarna met olijfolie. Gril de courgette helften direct op een medium hete BBQ tot de randjes bruin beginnen te kleuren. Draai de courgette om en vul ze met de groente mix. Gril de gevulde courgette nog ongeveer 5 minuten op een medium hete BBQ. 

Gevulde paprika

Ingrediënten (de hoeveelheden is afhankelijk van het aantal personen): 

  • Paprika 
  • Parelcouscous
  • Ui/sjalot
  • Champignons 
  • Harissa

Bereiding: kook de parelcouscous. Snij ondertussen de bovenkant van de paprika af en gaar de paprika voor in de oven. Zorg dat deze niet zwart wordt. Het dekseltje van de paprika snij je in blokjes of kleine reepjes. Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de groenten aan, voeg de afgekookte couscous toe. Harissa erbij en op smaak brengen met peper en keltisch zeezout. Laat dit geheel afkoelen en laat ook de paprika afkoelen (dit gerecht kun je dus gemakkelijk een dag van te voren al klaarmaken). Vul de paprika met de couscous mix en gaar na op een medium hete BBQ. 

Aardappel spies

Ingrediënten:

  • 700 gram vastkokende aardappelen, ongeschild
  • 2 steranijs
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 30 ml olijfolie
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak

Bereiding: was de aardappelen goed schoon. Kook de aardappelen totdat ze beetgaar zijn. Laat ze afkoelen en snij ze in gelijke blokjes. Wrijf de steranijs fijn in een vijzel en meng dit met de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, peper en keltisch zeezout. Haal de aardappelen door de olijfolie en bestrooi ze met het specerijen mengsel. Rijg de aardappelstukje aan een BBQ-spies of een sateprikker. Bak de aardappel-spiesjes rondom krokant op een medium hete BBQ. 

Kastanjechampignon spies

Ingrediënten:

  • Kastanjechampignons
  • (Olijf)olie 
  • Kruiden

Bereiding: kook eerst de kastanjechampignons licht gaar. Laat ze afkoelen en besprenkel de champignons met (olijf)olie en wat kruiden naar smaak (ik gebruik Italiaanse kruiden van Natural Temptation). Rijg de champignons aan een spies en gril ze op een medium hete BBQ. 

Bloemkool steak

Snij een middelgrote tot grote bloemkool in een aantal mooie plakken. Smeer de bloemkool aan beide kanten in met (olijf)olie en gril direct op een medium hete BBQ. Breng eventueel op smaak met peper en keltisch zeezout.

Wittekool Salade

Ingrediënten:

  • 1 wittekool of spitskool (in dunne reepjes gesneden)
  • Een scheut (olijf)olie 
  • Wortel
  • 1 of 2 uien, afhankelijk van de grote van de kool
  • Verse peterselie, fijn gehakt
  • Walnoten (of pijnboompitten, hazelnoten)
  • Scheut yoghurt
  • Peper en keltisch zeezout
  • Optioneel: paprika, appel (zuren), druiven

Bereiding: snij de kool in dunne reepjes. Verwarm de olie in de pan, laat de olie niet heet worden. Giet de olie over de kool. Vermeng de olie goed met de kool. Laat de kool ongeveer 5 minuten afkoelen. Voeg de wortel, ui en eventueel paprika en appel toe. Giet de yoghurt erbij, naar verhouding (dit kan eventueel ook zelfgemaakte mayo zijn). Voeg vervolgens de fijn gehakte peterselie toe en breng het op smaak met peper en keltisch zeezout. Garneer met walnoten en/of druiven.