Header afbeelding

Crackers maken

Als het gaat om eten en gezondheid probeer ik van alles uit. De meeste dingen probeer ik eerst zelf uit voordat ik het de wereld in help. Zo ook met deze crackers. Ondertussen ben ik fan van deze crackers en dus alle reden om het recept met jou te delen in deze blog.

Van bleekselderij sap naar crackers maken

Er zijn enorm veel mogelijkheden om aan je gezondheid te werken. Via een client kwam ik bij bleekselderij sap drinken en toen dacht ik: eerst zelf proberen.

Bleekselderij sap in de ochtend op nuchtere maag drinken geeft je lichaam de mogelijkheid om extra te ontgiften, je vult je lichaam direct met goede voedingsstoffen en als het goed is gaat je lichaam beter functioneren en voel je je fitter.

Voor mij had het vooral een positieve uitwerking op mijn stoelgang. Door verschillende redenen is die niet altijd wat ik graag zou willen en toen ik begon met bleekselderij sap in de ochtend, ging het al vrij snel een stuk beter. Daar deed ik het voor.

Maar als je veel sap maakt met een juicer, blijft er ook veel pulp over (de vezels van de bleekselderij). Dit is een van de redenen waarom ik geen mega fan ben van veel juice drinken. Veel mensen gooien deze pulp weg en dan gooi je echt goede voedingsstoffen, vezels weg.

Daar wilde ik dus iets mee en zo ontdekte ik dat je crackers kunt maken van deze pulp. Dus dat ging ik proberen. En tot groot succes. De crackers zijn lekker, vol met voedingsstoffen, vezels en makkelijk te maken. Daar hou ik van.

Groente pulp crackers

Voor dit recept gebruik ik de complete stronk van één bleekselderij. Dus ik heb eerst sap gemaakt van de complete stronk (één tot twee glazen sap komen hieruit) en vervolgens gebruik ik de overgebleven pulp om deze crackers van te maken.

Heb je geen bleekselderij pulp of andere groente pulp, kun je de crackers ook prima zonder pulp maken.

Voor het maken van deze crackers gebruik ik een keukenmachine. Deze keukenmachine ben ik fan van. Alhoewel dit ook een makkelijke en prima keukenmachine is.

INGREDIËNTEN

 • Bleekselderij pulp (van één stronk)
 • 350 ml water
 • 80 gram lijnzaad (gebroken)
 • 40 gram chiazaad
 • 40 gram hennepzaad
 • 1 tsp kruiden (bijvoorbeeld curry poeder)
 • Keltisch zeezout naar smaak

BEREIDING

Maal de bleekselderij pulp in de keukenmachine met messen zo fijn mogelijk.

Voeg alle overige ingrediënten toe en maal het geheel goed door elkaar.

Laat het even een minuut of 5 tot 10 staan zodat de zaden het vocht kunnen opnemen.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Pak een bakplaat met bakpapier en verspreid het mengsel zo glad mogelijk over de plaat. Zorg dat het geheel ongeveer 3 tot 4 millimeter dik is.

Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 45 minuten. Pak de bakplaat uit de oven en maak met een mes of deegkrabber crackervormige lijnen in het geheel. Je hoeft de crackers niet direct uit te snijden. Een groef in het geheel is voldoende. Dit zorgt ervoor dat je de crackers straks makkelijker kunt breken en dat je vierkante crackers krijgt (in plaats van allerlei vormen).

Zet de bakplaat terug in de oven en bak de crackers nog voor ongeveer 30 tot 45 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven. Zorg dat je crackers echt goed droog zijn. Zijn de crackers nog niet helemaal droog? Zet ze dan nog even terug in de oven.

 

INGREDIËNTEN crackers zonder pulp

Heb je geen groente pulp? Dan kun je de crackers ook maken zonder de pulp. Gebruik dezelfde ingrediënten maar dan zonder de pulp. De ingrediënten kun je in een kom met een lepel door elkaar mixen en even laten staan. Het geheel uitspreiden over een bakplaat en bakken.

 • 80 gram lijnzaad (gebroken)
 • 40 gram chiazaad
 • 40 gram hennepzaad
 • 1 tsp kruiden (bijvoorbeeld curry poeder)
 • Keltisch zeezout naar smaak
 • 150-200 ml water

 

NOTES

 • Ik gebruik bleekselderij pulp, maar je kunt iedere pulp soort gebruiken die je hebt.
 • Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt. Alles is mogelijk.
 • Heb jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance? Dan kun je deze crackers maken met alleen lijnzaad, kruiden en wat water. Als je zonnebloempitten en/of pompoenpitten in je plan hebt staan, kun je ook die in de crackers verwerken.

Enjoy!