Header afbeelding

Crumble Crumble

De crumble maak ik van amandelmeel en zonnebloempitten. Waarom? Omdat deze combi een goed eiwitprofiel heeft, veel vezels bevat en rijk is aan verschillende vitamine en mineralen. En natuurlijk omdat het erg lekker is.

Amandelen

Amandelen zijn een van de gezondste noten. Eet de noten het liefst in de hele vorm, dus met vliesje, ongebrand en ongezouten. Dit geeft de meeste en meest volwaardige voedingsstoffen.

Amandelen zijn rijk aan mineralen zoals: mangaan, magnesium, zink en kalium en vitaminen zoals vitamine B2 en vitamine E.

De meeste kennen de amandelen vanwege de hoeveelheid vetzuren. Met name omega 9. Daarbij bevatten amandelen ook een hoeveelheid prebiotische vezels. Deze vezels bevorderen je darmgezondheid zodat de ‘goede’ bacteriën beter hun werk kunnen doen en de ‘slechte’ bacteriën eerder uitgeschakeld worden (de juiste verhouding ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je darmen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen beter opgenomen worden en de kans om ziek te worden minder is).

Nog een leuk voordeel aan deze vezels is dat ze zorgen voor een sneller verzadigd gevoel waardoor je minder gaat eten.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn de pitten van een zonnebloem. Misschien heb jij ook wel eens zo’n mooie grote zonnebloem laten drogen en vervolgens alle pitjes eruit gehaald en opgepeuzeld.

Zonnebloempitten zijn, net als amandelen, erg voedzaam. Ze bevatten onder andere de voedingsstoffen (mineralen) mangaan, koper, selenium, magnesium, ijzer en zink en vitaminen zoals vitamine E, vitamine B1 en B6.

Zonnebloempitten zijn rijk aan een goede hoeveelheid eiwitten met een bijna volledig aminozuren profiel en ze bevatten omega 6 vetzuren (kunnen bijdragen aan een goede vaat gesteldheid en cholesterol beheersing).

Zonnebloempitten zijn niet te vergelijken met zonnebloemolie, want zonnebloemolie is in de meeste gevallen enorm geraffineerd waardoor het geen voedingsstoffen meer bevat en alleen de ontstekingsbevorderende omega 6 overheerst.

Amandelen en zonnebloempitten kunnen cholesterolverlagend werken door de hoeveelheid vezels en de plantensterolen in deze producten.

In dit recept gebruik ik de hele zonnebloempit. Je zou ook deze fijn kunnen malen met een vijzel of een elektrische koffiemolen.

Ik heb twee verschillende crumbles voor je uitgeschreven. Natuurlijk kun je alle soorten fruit en wat jij maar lekker vindt toevoegen aan (of onder) je crumble. Appel met kersen is een aanrader, of peer, mango of perziken. Waar zou jij voor gaan?

Rabarber aardbei Crumble

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn dat ik adviseer om op z’n minst bij twee en het liefst bij drie maaltijden per dag groente te eten. Vaak krijg ik dan terug: “maar hoe eet ik groente bij mijn ontbijt?” Naast dat een cracker erg goed gevuld kan worden met verschillende soorten groenten is dit recept ook een topper.

De rabarber groeit momenteel (mei-juni) volop in de tuin en dus alle reden om er weer lekker mee de keuken in te gaan.

Aardbeien is een goede combi met rabarber, dat zorgt ervoor dat het wat zoeter wordt. Rabarber kan ook prima bij appel, frambozen of kersen.

INGREDIËNTEN

 • 1-2 stelen rabarber
 • 100-150 gram aardbeien
 • 30 gram amandelmeel
 • 20 gram zonnebloempitten
 • Kaneel
 • 1 el kokosolie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schep 1 eetlepel kokosolie in een kommetje en zet dit in de oven totdat de kokosolie gesmolten is. Natuurlijk kun je de kokosolie ook op een andere manier laten smelten. In een pannetje bijvoorbeeld. Dit werkt voor mij omdat de oven toch aanstaat.

Neem ondertussen een ovenschaal, snij de rabarber in stukjes en verdeel deze in de schaal. Snij vervolgens de aardbeien in partjes en verdeel deze over de rabarber.

Pak het kommetje met gesmolten kokosolie en voeg 20 gram amandelmeel, 30 gram zonnebloempitten en kaneel toe. Meng goed door elkaar totdat je een crumble krijgt. Is het geheel wat te nat, voeg dan een extra lepel amandelmeel toe totdat het crumble is.

Verdeel de crumble over de rabarber en aardbeien.

Zet de crumble ongeveer 15-20 minuten in de oven of totdat de crumble ligt verkleurd.

De voorkeur heeft om dit gerecht warm te serveren. Dat is pas echt lekker!

NOTES

 • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. Neem de hoeveelheden amandelmeel en zonnebloempitten van de Mandelade. Voor de rabarber neem je de hoeveelheid groente uit je ontbijt en de aardbeien is je fruit.
 • Ik eet dit gerecht het liefst als ontbijt. Je kunt er natuurlijk ook een feestelijk nagerecht van maken.
 • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

Appel Crumble

Een klassieker en waarschijnlijk van velen een favoriet. Ik maak dit recept gerust in de ochtend voordat ik ga werken. Zodra ik beneden kom zet ik de oven aan, crumble klaar maken en als de crumble in de oven staat, ga ik me verder klaar maken.

Als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je nog beter voor een ander zorgen.

INGREDIËNTEN

 • 1 appel
 • 20 gram amandelmeel
 • 30 gram zonnebloempitten
 • Kaneel
 • 1 el kokosolie 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Scherp 1 eetlepel kokosolie in een kommetje en zet dit in de oven totdat de kokosolie gesmolten is.

Neem ondertussen een ovenschaal, snij de appel in stukjes (met schil) en verdeel deze in de schaal.

Pak het kommetje met gesmolten kokosolie en voeg 20 gram amandelmeel, 30 gram zonnebloempitten en kaneel toe. Meng goed door elkaar totdat je een crumble krijgt. Is het geheel wat te nat, voeg dan een extra lepel amandelmeel toe totdat het crumble is.

Verdeel de crumble over de appel.

Zet de appelcrumble ongeveer 15-20 minuten in de oven of totdat de crumble licht verkleurt.

De voorkeur heeft om dit gerecht warm te serveren.

NOTES

 • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. Neem het recept van de Mandelade.
 • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

Wil je direct aan de slag met de meest effectieve stap en wil je persoonlijke begeleiding? Plan dan HIER je gratis intake gesprek in.

Is dat nog een stap te ver?

Dan heb ik iets voor je (gratis): de Quick Scan
Dit is een vragenlijst die je inzicht geeft in jouw lichaam, eetpatroon, mindset en op welk vlak jij nog winst kunt behalen. Geheel gratis en het geeft je weer net wat extra inzicht.