Dadelrepen
Lekker zoet en vol voedingsstoffen
Dat is wat mij betreft de korte omschrijving van dadels. Vol voedingsstoffen zoals vezels en antioxidanten.
Maar zijn dadels gezond?
Door de hoeveelheid suikers die dadels bevatten, smaken dadels lekker zoet. Goede, fruit suikers, dat klopt maar het zijn en blijven suikers. Als je hier te veel van neemt of puur eet (dus zonder een vettige of eiwitrijke tegenhanger) zal je bloedsuikerspiegel gaan stijgen met hormoonschommelingen tot gevolg.
Doe je dit eenmalig is er niet zoveel aan de hand, maar het feit dat dadels ook veel goede voedingsstoffen bevatten geeft, wat mij betreft, geen vrijbrief om onbeperkt zoete dadels te gaan eten.
Het is ook mogelijk dat je dadels koopt die gesuikerd zijn oftewel, ondergedompeld zijn in suikerwater. Dat verhoogt het suikergehalte nog eens. Koop om deze reden zoveel mogelijk biologische verse dadels en vermijd de goedkoper, gedroogde dadels.
Toetje voor onderweg
Dit recept is dus een aanrader om eens te maken en lekker van te genieten. Met de nadruk op eens, misschien wel eens per week (één keer per week).
Deze dadelrepen zijn makkelijk als extra’s of toetje mee te nemen voor onderweg of tijdens een dagje weg, doordat je ze makkelijk kunt voorbereiden en per stuk kunt verpakken in bijvoorbeeld een bakpapiertje.
DADELREPEN
Het makkelijkste voor dit recept is om gebruik te maken van een keukenmachine met messen erin. Dit maakt dat je dit recept letterlijk in een handomdraai kunt maken.
Heb je geen keukenmachine tot je beschikking? Zou je ook al je ingrediënten fijn kunnen snijden met een mes.
INGREDIËNTEN
- 200 gram dadels
- 100 gram havermout
- 2 el chiazaad
- 1 el kokosolie
- 4 handen noten
- Evt. kaneel of andere kruiden
BEREIDING
Start met het fijnmalen van de dadels in de keukenmachine. Maal ze dusdanig fijn totdat je dadels smeerbaar zijn geworden.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe, behalve de noten. Ik vind het lekkerder deze echt pas op het laatst toe te voegen zodat ze niet helemaal fijn gemalen zijn.
Voeg dus als laatst de noten toe en maal nog één of twee keer kort.
Pak een bakpapiertje en schep daar je dadel mengsel op. Vouw je bakpapier dicht en modelleer met je handen een plakkaat van het dadelmengsel. Dus bijvoorbeeld een vierkant plakkaat van ongeveer één tot twee centimeter dik. Vind je dit lastig om met je handen te doen, kun je hiervoor ook een deegroller gebruiken.
Leg dit plakkaat voor minimaal een uur in de koelkast.
Als het dadelmengsel hard is geworden kun je uit het plakkaat repen snijden.
Om het extra lekker te maken kun je de dadels even dippen in de gesmolten chocolade.
Deze dadelrepen zijn prima een aantal dagen te bewaren in de koelkast of een aantal weken in de vriezer. Bij dit laatste zou ik de dadels per stuk verpakken, dat is makkelijk bij het consumeren.
NOTES
- In dit recept maak ik gebruik van een vulling met noten. Je kunt hier ook andere ingrediënten voor gebruiken. Denk aan: moerbeien, stukjes chocolade of cacaonibs, goijbessen, zonnebloempitten, etc.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij (afhankelijk van of en welke soort chocolade je gebruikt), vegetarisch en volledig plantaardig, vegan recept.
Enjoy!