De ene persoon zegt dat je 6 keer op een dag moet eten en de ander vertelt dat je niet meer dan 3 keer per dag mag eten. Wat is nu waarheid? Wat is nou goed voor je lichaam? In deze blog vertel ik je wat ik adviseer en waarom.
6 keer op een dag eten
6 keer op een dag eten, dat is wat ik leerde tijdens de opleiding. 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes. Dat zijn de ‘richtlijnen goede voeding’ van het RIVM, oftewel het Voedingscentrum.
Prima, dacht ik, kan ik lekker regelmatig blijven eten. Dat is geen straf als je van eten houdt. Het grote nadeel was dat ik er niet echt meer energie van kreeg. Hoe vaker ik at op een dag, hoe minder energie ik kreeg.
Waarom kreeg ik minder energie?
Iedere keer dat je iets eet, wordt je spijsvertering actief om je eten te verteren. Ook een Smintje voor je adem, kauwgom of snoepje in je mond stoppen, heeft effect op je spijsvertering.
Op zo’n moment stuurt je lichaam alle energie naar je spijsvertering. Je lichaam heeft dan niet de mogelijkheid om zich bezig te houden met andere processen zoals het in balans brengen van je hormonen of het afvoeren van afvalstoffen.
3 keer eten op een dag
Ga je hooguit 3 keer per dag eten, krijgt je lichaam tussen de maaltijden door de tijd om de maaltijd te verwerken en je lichaam weer terug in balans te brengen. De hormonen die actief zijn tijdens de vertering, zoals insuline, komen zo weer terug in balans.
3 keer eten per dag: ook goed voor de darmen
Ervaar je wel eens darmproblemen, een opgeblazen buik of rommelende darmen? Ook dan is het goed om je spijsvertering extra rust te geven en dus niet meer dan 3 keer per dag te eten.
Iedere keer dat je eet, worden ook je darmen namelijk aangespoord om in actie te komen. Dit is iedere keer weer een kleine belasting. Geef je je darmen extra rust door maximaal 3 keer per dag te eten, dan kunnen je darmen beter herstellen, waarna ze ook weer beter kunnen functioneren en je voeding beter verteren.