Plan je gratis intake hier
Contact

Fibromyalgie

Fibromyalgie, alleen het woord uitspreken is al moeilijk. Laat staan weten wat het is en hoe het is om er last van te hebben. Naast hormoonschommelingen is fibromyalgie wel een van de meest gehoorde klachten in de praktijk. En daar vertel ik je in deze blog meer over.

Wat is fibromyalgie?

Volgens de zorgwijzer: “Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Als gevolg van de klachten worden veel gewone bezigheden lastiger om uit te voeren. Slapen gaat vaak minder goed, ondanks dat je lichamelijk moe bent.”

Fibromyalgie wordt gebruikt als verzamelnaam voor verschillende klachten. De klachten zijn met name pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ook zie je vaak dat deze mensen last hebben van depressie en darmklachten.

Wat ik terughoor van de cliënten met fibromyalgie is dat zij veel last hebben van hun lichaam, overal pijn(tjes) ervaren en weinig energie hebben. Dit gaat van regelmatig last hebben van spieren en gewrichten tot niet kunnen functioneren in het dagelijks leven. Ze hebben last met lopen, vooral langere afstanden, het huishouden is lastig en werken is in sommige gevallen ook niet  mogelijk.
Slapen gaat vaak moeilijk. Dit kan komen door de pijn, maar ook doordat ze vaak veel in hun hoofd zitten, aan het malen zijn.

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

De echte oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Onderzoekers vinden geen afwijkingen in spieren en gewrichten bij deze mensen. Ze denken dat het probleem ligt bij een connectiefout tussen de hersenen en bepaalde processen in het lichaam (spieren en neurotransmitters). Mensen met fibromyalgie zijn vaak ook gevoeliger voor prikkels om hen heen.

Zijn pijnstillers de oplossing?

Doordat de artsen niet weten waar de klachten precies vandaan komen, is het voor hen ook lastig om hiervoor medicijnen en/of leefstijladviezen uit te schrijven. Daarom worden patiënten vaak met pijnstillers naar huis gestuurd.

Voor velen is de pijnstiller niet de oplossing. Ten eerste willen veel mensen helemaal geen medicijnen innemen, en zeker niet langdurig. Ten tweede is het geen oplossing voor het probleem dat ze hebben. Vaak hoor je dat de klachten erger worden in plaats van minder, waardoor de pijnstilling ook omhoog moet.
Regelmatig krijg ik mensen in de praktijk die verder zijn gaan zoeken naar een oplossing voor hun klachten. Of op zoek zijn naar een manier om het probleem dragelijker te maken.

Wat dan wel te doen bij fibromyalgie?

Hiervoor wil ik je meenemen in het verhaal van een cliënt waarmee ik afgelopen jaar het traject van het persoonlijk voedingsplan heb doorlopen.

Sarah van begin 50 kwam een jaar geleden in de praktijk met fibromyalgie, buikklachten en hoofdpijn. Ze had daarnaast ook mentale klachten en slikte antidepressiva. Sarah kon een aantal jaar geleden moeilijk lopen. Ze wilde graag meer kwaliteit van leven en ging daarom op zoek naar andere manieren om aan haar gezondheid te werken, minder pijn te ervaren en wat gewicht te verliezen. Zo kwam ze in de praktijk terecht.

Aan de hand van haar bloedwaarden hebben we direct haar persoonlijk voedingsplan opgesteld. De eerste resultaten van gewichtsverlies én minder pijnklachten kwamen al na enkele weken. Het doorslapen ging ook al beter. Je kunt je voorstellen dat ze zich al snel beter voelde dan toen ze kwam.
Haar darmen waren ‘erg ver weg’ toen we startten. Die werden wel iets beter maar nog niet op en top. Medicijnen kunnen daar een rol in gespeeld hebben, omdat die haar lichaam en gemoedstoestand verder uit balans brachten. Uiteindelijk is ze gestopt met haar medicijnen wat een positieve invloed op haar darmen had.

Na zeven maanden kwam er een vrolijke en fitte vrouw mijn praktijk binnengelopen. Sarah voelde zich echt anders dan toen ze de eerste keer bij me kwam. Ze heeft nu een nieuwe leefstijl waar ze zich goed bij voelt. Ze eet gebalanceerd op een manier die bij haar en haar lichaam past en is voor de overige klachten ook mentaal met zichzelf aan de slag gegaan. Omdat ze zich zoveel fitter voelt en veel meer energie heeft, gaat alles een stuk makkelijker.
Haar fibromyalgie heeft ze nu goed onder controle. Pijn ervaart ze nog maar minimaal.

 

Heb jij last van fibromyalgie en ben je nieuwsgierig naar wat er zoal mogelijk is op het gebied van het aanpassen van je voeding en vermindering van klachten? Laat het me weten. Je mag vrijblijvend op intakegesprek komen waarin we samen bespreken wat de mogelijkheden zijn die bij jou aansluiten.

Laat een bericht achter of maak direct een afspraak via onderstaande button.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Persoonlijk mineralen (elementaire supplementen) advies
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: voedings- en leefstijl adviezen
 • Optie tot: coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 75,- va.

Plan intake gesprek

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers