Fibromyalgie
Fibromyalgie, alleen het woord uitspreken is al moeilijk. Laat staan weten wat het is en hoe het is om er last van te hebben. Naast hormoonschommelingen is fibromyalgie wel een van de meest gehoorde klachten in de praktijk. En daar vertel ik je in deze blog meer over.
Wat is fibromyalgie?
Volgens de zorgwijzer: “Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Als gevolg van de klachten worden veel gewone bezigheden lastiger om uit te voeren. Slapen gaat vaak minder goed, ondanks dat je lichamelijk moe bent.”
Fibromyalgie wordt gebruikt als verzamelnaam voor verschillende klachten. De klachten zijn met name pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ook zie je vaak dat deze mensen last hebben van depressie en darmklachten.
Wat ik terughoor van de cliënten met fibromyalgie is dat zij veel last hebben van hun lichaam, overal pijn(tjes) ervaren en weinig energie hebben. Dit gaat van regelmatig last hebben van spieren en gewrichten tot niet kunnen functioneren in het dagelijks leven. Ze hebben last met lopen, vooral langere afstanden, het huishouden is lastig en werken is in sommige gevallen ook niet mogelijk.
Slapen gaat vaak moeilijk. Dit kan komen door de pijn, maar ook doordat ze vaak veel in hun hoofd zitten, aan het malen zijn.
Wat is de oorzaak van fibromyalgie?
De echte oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Onderzoekers vinden geen afwijkingen in spieren en gewrichten bij deze mensen. Ze denken dat het probleem ligt bij een connectiefout tussen de hersenen en bepaalde processen in het lichaam (spieren en neurotransmitters). Mensen met fibromyalgie zijn vaak ook gevoeliger voor prikkels om hen heen.
Zijn pijnstillers de oplossing?
Doordat de artsen niet weten waar de klachten precies vandaan komen, is het voor hen ook lastig om hiervoor medicijnen en/of leefstijladviezen uit te schrijven. Daarom worden patiënten vaak met pijnstillers naar huis gestuurd.
Voor velen is de pijnstiller niet de oplossing. Ten eerste willen veel mensen helemaal geen medicijnen innemen, en zeker niet langdurig. Ten tweede is het geen oplossing voor het probleem dat ze hebben. Vaak hoor je dat de klachten erger worden in plaats van minder, waardoor de pijnstilling ook omhoog moet.
Regelmatig krijg ik mensen in de praktijk die verder zijn gaan zoeken naar een oplossing voor hun klachten. Of op zoek zijn naar een manier om het probleem dragelijker te maken.
Wat dan wel te doen bij fibromyalgie?
Hiervoor wil ik je meenemen in het verhaal van een cliënt waarmee ik afgelopen jaar het traject van het persoonlijk voedingsplan heb doorlopen.
Sarah van begin 50 kwam een jaar geleden in de praktijk met fibromyalgie, buikklachten en hoofdpijn. Ze had daarnaast ook mentale klachten en slikte antidepressiva. Sarah kon een aantal jaar geleden moeilijk lopen. Ze wilde graag meer kwaliteit van leven en ging daarom op zoek naar andere manieren om aan haar gezondheid te werken, minder pijn te ervaren en wat gewicht te verliezen. Zo kwam ze in de praktijk terecht.
Aan de hand van haar bloedwaarden hebben we direct haar persoonlijk voedingsplan opgesteld. De eerste resultaten van gewichtsverlies én minder pijnklachten kwamen al na enkele weken. Het doorslapen ging ook al beter. Je kunt je voorstellen dat ze zich al snel beter voelde dan toen ze kwam.
Haar darmen waren ‘erg ver weg’ toen we startten. Die werden wel iets beter maar nog niet op en top. Medicijnen kunnen daar een rol in gespeeld hebben, omdat die haar lichaam en gemoedstoestand verder uit balans brachten. Uiteindelijk is ze gestopt met haar medicijnen wat een positieve invloed op haar darmen had.
Na zeven maanden kwam er een vrolijke en fitte vrouw mijn praktijk binnengelopen. Sarah voelde zich echt anders dan toen ze de eerste keer bij me kwam. Ze heeft nu een nieuwe leefstijl waar ze zich goed bij voelt. Ze eet gebalanceerd op een manier die bij haar en haar lichaam past en is voor de overige klachten ook mentaal met zichzelf aan de slag gegaan. Omdat ze zich zoveel fitter voelt en veel meer energie heeft, gaat alles een stuk makkelijker.
Haar fibromyalgie heeft ze nu goed onder controle. Pijn ervaart ze nog maar minimaal.
Heb jij last van fibromyalgie en ben je nieuwsgierig naar wat er zoal mogelijk is op het gebied van het aanpassen van je voeding en vermindering van klachten? Laat het me weten. Je mag vrijblijvend op intakegesprek komen waarin we samen bespreken wat de mogelijkheden zijn die bij jou aansluiten.
Laat een bericht achter of maak direct een afspraak via onderstaande button.
Wat zijn de mogelijkheden?