Plan je gratis intake hier
Contact

Fibromyalgie

Fibromyalgie, alleen het woord uitspreken is al moeilijk. Laat staan weten wat het is en hoe het is om er last van te hebben. Naast hormoonschommelingen is fibromyalgie wel een van de meest gehoorde klachten in de praktijk. En daar vertel ik je in deze blog meer over.

Wat is fibromyalgie?

Volgens de zorgwijzer: “Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. Als gevolg van de klachten worden veel gewone bezigheden lastiger om uit te voeren. Slapen gaat vaak minder goed, ondanks dat je lichamelijk moe bent.”

Fibromyalgie wordt gebruikt als verzamelnaam voor verschillende klachten. De klachten zijn met name pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ook zie je vaak dat deze mensen last hebben van depressie en darmklachten.

Wat ik terughoor van de cliënten met fibromyalgie is dat zij veel last hebben van hun lichaam, overal pijn(tjes) ervaren en weinig energie hebben. Dit gaat van regelmatig last hebben van spieren en gewrichten tot niet kunnen functioneren in het dagelijks leven. Ze hebben last met lopen, vooral langere afstanden, het huishouden is lastig en werken is in sommige gevallen ook niet  mogelijk.
Slapen gaat vaak moeilijk. Dit kan komen door de pijn, maar ook doordat ze vaak veel in hun hoofd zitten, aan het malen zijn.

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

De echte oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Onderzoekers vinden geen afwijkingen in spieren en gewrichten bij deze mensen. Ze denken dat het probleem ligt bij een connectiefout tussen de hersenen en bepaalde processen in het lichaam (spieren en neurotransmitters). Mensen met fibromyalgie zijn vaak ook gevoeliger voor prikkels om hen heen.

Zijn pijnstillers de oplossing?

Doordat de artsen niet weten waar de klachten precies vandaan komen, is het voor hen ook lastig om hiervoor medicijnen en/of leefstijladviezen uit te schrijven. Daarom worden patiënten vaak met pijnstillers naar huis gestuurd.

Voor velen is de pijnstiller niet de oplossing. Ten eerste willen veel mensen helemaal geen medicijnen innemen, en zeker niet langdurig. Ten tweede is het geen oplossing voor het probleem dat ze hebben. Vaak hoor je dat de klachten erger worden in plaats van minder, waardoor de pijnstilling ook omhoog moet.
Regelmatig krijg ik mensen in de praktijk die verder zijn gaan zoeken naar een oplossing voor hun klachten. Of op zoek zijn naar een manier om het probleem dragelijker te maken.

Wat dan wel te doen bij fibromyalgie?

Hiervoor wil ik je meenemen in het verhaal van een cliënt waarmee ik afgelopen jaar het traject van het persoonlijk voedingsplan heb doorlopen.

Sarah van begin 50 kwam een jaar geleden in de praktijk met fibromyalgie, buikklachten en hoofdpijn. Ze had daarnaast ook mentale klachten en slikte antidepressiva. Sarah kon een aantal jaar geleden moeilijk lopen. Ze wilde graag meer kwaliteit van leven en ging daarom op zoek naar andere manieren om aan haar gezondheid te werken, minder pijn te ervaren en wat gewicht te verliezen. Zo kwam ze in de praktijk terecht.

Aan de hand van haar bloedwaarden hebben we direct haar persoonlijk voedingsplan opgesteld. De eerste resultaten van gewichtsverlies én minder pijnklachten kwamen al na enkele weken. Het doorslapen ging ook al beter. Je kunt je voorstellen dat ze zich al snel beter voelde dan toen ze kwam.
Haar darmen waren ‘erg ver weg’ toen we startten. Die werden wel iets beter maar nog niet op en top. Medicijnen kunnen daar een rol in gespeeld hebben, omdat die haar lichaam en gemoedstoestand verder uit balans brachten. Uiteindelijk is ze gestopt met haar medicijnen wat een positieve invloed op haar darmen had.

Na zeven maanden kwam er een vrolijke en fitte vrouw mijn praktijk binnengelopen. Sarah voelde zich echt anders dan toen ze de eerste keer bij me kwam. Ze heeft nu een nieuwe leefstijl waar ze zich goed bij voelt. Ze eet gebalanceerd op een manier die bij haar en haar lichaam past en is voor de overige klachten ook mentaal met zichzelf aan de slag gegaan. Omdat ze zich zoveel fitter voelt en veel meer energie heeft, gaat alles een stuk makkelijker.
Haar fibromyalgie heeft ze nu goed onder controle. Pijn ervaart ze nog maar minimaal.

 

Heb jij last van fibromyalgie en ben je nieuwsgierig naar wat er zoal mogelijk is op het gebied van het aanpassen van je voeding en vermindering van klachten? Laat het me weten. Je mag vrijblijvend op intakegesprek komen waarin we samen bespreken wat de mogelijkheden zijn die bij jou aansluiten.

Laat een bericht achter of maak direct een afspraak via onderstaande button.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers