Plan je gratis intake hier
Contact

Geroosterde tofu

Tofu; dat ga ik echt niet eten, dat smaakt niet.

Dit is denk ik wel de meest gehoorde uitspraak over tofu. Maar wat mij betreft is niets minder waar. Je moet alleen wel weten hoe je het klaar maakt. In dit blog neem ik je mee in een heerlijk en smaakvol recept met tofu.

Is tofu gezond?

Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk. Soja wordt vaak in een slecht daglicht gezet, omdat het hormonen uit balans zou brengen. Niets is minder waar. De fyto-oestrogenen die soja bevatten hebben een positieve werking op de hormoonhuishouding.

Soja en hormonen

Dit werkt zo in het lichaam; in het lichaam bindt het lichaamseigen oestrogeen zich aan de lichaamscel (de celreceptor) om daar een functie uit te oefenen. De fyto-oestrogeen, van oorsprong plantaardig en veel minder sterkwerkend, blijken dezelfde werking te hebben in ons lichaam. Ze kunnen de plaatst van het lichaamseigen oestrogeen dus (gedeeltelijk) vervangen.

De fyto-oestrogeen gedraagt zich dus min of meer als het eigen oestrogeen, maar omdat het fyto-oestrogeen veel minder sterkwerkend is, lijken ze ook minder risico’s met zich mee te brengen en verminderen de klachten die aan een tekort of te veel eigen oestrogeen verbonden zijn.

Wil je meer weten over soja en de werking op de hormonen? Lees dan dit blog over soja en hormonen.

Geroosterde tofu

Tofu kun je op meerdere manieren lekker maken. Dit is één manier en ik moet zeggen, mijn favoriete manier.

INGREDIËNTEN
 • Tofu, uitgelekt
 • Balsamico azijn
 • Evt. sojasaus (gluten- en suikervrij)
 • Evt. olijfolie
BEREIDING

Maak de tofu zo droog mogelijk door het vocht eruit te persen met een theedoek of keukenpapier. Zet de tofu met een theedoek eromheen eventueel een half uur weg met een zwaargewicht erop.

Snij de tofu in gelijke blokjes van 1 bij 1 cm.

Pak een schaaltje en leg de tofu daarin. Giet hier overheen de balsamico azijn totdat de tofu zo goed als onder het vocht staat. Je kunt ook een deel balsamico azijn en een deel sojasaus  gebruiken.

Laat de tofu in de balsamico azijn minimaal één uur staan. Schep eventueel tussendoor om.

Verwarm de oven voor op 170-180 graden.
Pak een ovenbestendige bakplaat met bakpapier of een bord en leg de blokjes tofu verspreid op de bakplaat.
Sprenkel er eventueel nog wat olie overheen, dit geeft een extra krokant laagje. Dit hoeft niet per se. Zonder olie is de geroosterde tofu ook lekker.

Zet de bakplaat met tofu voor ongeveer 15 minuten in de oven.
Draai de tofu blokjes op een andere zijde van het blokje en zet terug in de oven voor nog eens 15 minuten.

Als de blokjes lekker krokant zijn, zijn ze klaar.

Laat even afkoelen en voeg toe aan een lekker salade of bowl.

NOTES
 • Je kunt natuurlijk nog meer smaken toevoegen aan het balsamico mengsel. Denk aan kruiden, knoflook, ui. Net wat jij lekker vindt.
 • Je kunt de tofu blokjes prima een nacht in de koelkast laten weken met de balsamico.
 • Dit gerecht is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
 • Heb jij tofu in je persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance staan, dan is dit gerecht geschikt voor jou.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers