Geroosterde tofu
Tofu; dat ga ik echt niet eten, dat smaakt niet.
Dit is denk ik wel de meest gehoorde uitspraak over tofu. Maar wat mij betreft is niets minder waar. Je moet alleen wel weten hoe je het klaar maakt. In dit blog neem ik je mee in een heerlijk en smaakvol recept met tofu.
Is tofu gezond?
Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk. Soja wordt vaak in een slecht daglicht gezet, omdat het hormonen uit balans zou brengen. Niets is minder waar. De fyto-oestrogenen die soja bevatten hebben een positieve werking op de hormoonhuishouding.
Soja en hormonen
Dit werkt zo in het lichaam; in het lichaam bindt het lichaamseigen oestrogeen zich aan de lichaamscel (de celreceptor) om daar een functie uit te oefenen. De fyto-oestrogeen, van oorsprong plantaardig en veel minder sterkwerkend, blijken dezelfde werking te hebben in ons lichaam. Ze kunnen de plaatst van het lichaamseigen oestrogeen dus (gedeeltelijk) vervangen.
De fyto-oestrogeen gedraagt zich dus min of meer als het eigen oestrogeen, maar omdat het fyto-oestrogeen veel minder sterkwerkend is, lijken ze ook minder risico’s met zich mee te brengen en verminderen de klachten die aan een tekort of te veel eigen oestrogeen verbonden zijn.
Wil je meer weten over soja en de werking op de hormonen? Lees dan dit blog over soja en hormonen.
Geroosterde tofu
Tofu kun je op meerdere manieren lekker maken. Dit is één manier en ik moet zeggen, mijn favoriete manier.
INGREDIËNTEN
- Tofu, uitgelekt
- Balsamico azijn
- Evt. sojasaus (gluten- en suikervrij)
- Evt. olijfolie
BEREIDING
Maak de tofu zo droog mogelijk door het vocht eruit te persen met een theedoek of keukenpapier. Zet de tofu met een theedoek eromheen eventueel een half uur weg met een zwaargewicht erop.
Snij de tofu in gelijke blokjes van 1 bij 1 cm.
Pak een schaaltje en leg de tofu daarin. Giet hier overheen de balsamico azijn totdat de tofu zo goed als onder het vocht staat. Je kunt ook een deel balsamico azijn en een deel sojasaus gebruiken.
Laat de tofu in de balsamico azijn minimaal één uur staan. Schep eventueel tussendoor om.
Verwarm de oven voor op 170-180 graden.
Pak een ovenbestendige bakplaat met bakpapier of een bord en leg de blokjes tofu verspreid op de bakplaat.
Sprenkel er eventueel nog wat olie overheen, dit geeft een extra krokant laagje. Dit hoeft niet per se. Zonder olie is de geroosterde tofu ook lekker.
Zet de bakplaat met tofu voor ongeveer 15 minuten in de oven.
Draai de tofu blokjes op een andere zijde van het blokje en zet terug in de oven voor nog eens 15 minuten.
Als de blokjes lekker krokant zijn, zijn ze klaar.
Laat even afkoelen en voeg toe aan een lekker salade of bowl.
NOTES
- Je kunt natuurlijk nog meer smaken toevoegen aan het balsamico mengsel. Denk aan kruiden, knoflook, ui. Net wat jij lekker vindt.
- Je kunt de tofu blokjes prima een nacht in de koelkast laten weken met de balsamico.
- Dit gerecht is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Heb jij tofu in je persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance staan, dan is dit gerecht geschikt voor jou.
Enjoy!