Uit Italië overgevlogen vinden we het allemaal wel erg lekker: pasta. Geen chocoladepasta maar de pasta’s gemaakt van tarwe.
Is pasta gezond?
Pasta gemaakt van tarwe is niet per definitie ongezond. Het probleem zit hem meer in de hoeveelheid tarwe die we eten op een dag.
Aangezien wij een brood-land zijn en gewend zijn om te ontbijten en lunchen met brood (tarwe), tussendoor een koekje bij de koffie (tarwe) te nemen en als we dan tijdens de avondmaaltijd pasta (tarwe) eten, is dat bij elkaar opgeteld heel veel tarwe op een dag.
Tarwe op zichzelf is niet persé ongezond, mits je een gluten intolerantie hebt of je darmen extra doorlaatbaar zijn.
Tarwe wordt momenteel in grote hoeveelheden geproduceerd, vaak ook nog genetisch gemanipuleerd (GMO). Dit maakt dat de voedingsstoffen minder en minder aanwezig zijn in tarwe. Hoe minder voedingsstoffen, hoe minder ons lichaam het product tarwe kan gebruiken en hoe minder goed ons lichaam kan functioneren op tarwe.
Je kunt je voorstellen dat bij het eten van een grote hoeveelheid tarwe per dag, je lichaam relatief weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Voor mij een reden om een creatief alternatief voor pasta te delen met je.
Courgettini pasta
De smaak van tarwe pasta is natuurlijk niet te vergelijken met ‘pasta’ van courgette, maar de beleving lijkt er zeker op.
Ik maak in dit recept gebruik van courgette, alhoewel wortel ook een hele goede ‘pasta’ vervanger is.
Hieronder staan drie verschillende ‘pasta’ recepten beschreven. De basis bij alle drie is courgette.