header afbeelding

Gezonde brownie

Zwarte bonen – pompoen brownie

Gezond(er) bakken

Een gemiddelde brownie, muffin of taart zijn nou niet de meest gezonde opties die er zijn. Deze gebakjes bevatten veel boter, tarwemeel en suiker oftewel veel transvetten, snelle koolhydraten en weinig (tot geen) voedingsstoffen.

Je ziet daarom redelijk wat gezondere varianten van gebakjes voorbijkomen. Net zoals dit recept ;-).

Is gezond bakken wel zo gezond als we denken?

Je kunt dit van meerdere kanten bekijken en wat mij betreft afhankelijk van je reden om gezond te bakken.

Waarom wil je een gezonder gebakje eten? Om meer gebak te mogen eten van jezelf? Of omdat je af en toe een gebakje eet en het dan lekker vindt om een gezondere variant te eten?

Ik zie veel gezonde bakrecepten met enorme hoeveelheden suikervervangers (honing, ahornsiroop, palmsuiker, zoetstoffen). Deze suikersoorten hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker.

De voedingsstoffen die hier wel in zitten, zijn vaak minimaal en heffen het effect van de disbalans in je bloedsuikerspiegel niet op.

Mijn advies: ga dat eten wat jij echt lekker vindt en wat de moeite waard is om te sjoemelen. Of dat een gezonder gebakje is of een klassieke slagroomtaart, zorg dat je er 100% van kunt genieten.

Zwarte bonen – pompoen brownie

Ik vind het leuk om te experimenten met gezondere ingrediënten. Deze keer is dat met zwarte bonen en pompoen.

Ik eet deze gebakjes meestal als toetje na de maaltijd en heel soms vervang ik een deel van mijn maaltijd hierdoor. Alles wat ik over heb, gaat de vriezer in zodat ik er (als ik zin heb) een stukje uit kan pakken. En om eerlijk te zijn: om niet de hele boel in één keer op te eten.

INGREDIËNTEN

  • 450 gram pompoenblokjes (gekookt)
  • 400 gram zwarte bonen (gekookt)
  • 150 gram volkoren speltmeel (of roggemeel)
  • 3 el koolzaadolie
  • 6 el cacaopoeder (rauwe)
  • 2,5 tl vanille extract
  • 1 tl bakpoeder
  • 40-50 gram walnoten
  • Keltisch zeezout
  • stukjes pure chocolade (minimaal 80%)

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden en pak de bakvorm. Leg een vel bakpapier in de vorm of vet je vorm goed in.

Je kunt een vierkante bakvorm gebruiken (ongeveer 18 bij 18cm) maar je kunt ook een ronde bakvorm gebruiken (ongeveer 18-20cm doorsnede).

Gebruik voor het maken van de brownie een keukenmachine. Dit hoeft geen keukenmachine met klopper te zijn, het beslag wordt niet luchtig. Het kan dus prima met een platte menghaak of een keukenmachine met messen.

Doe de gekookte pompoenblokjes en de zwarte bonen samen in de keukenmachine en meng deze goed door elkaar. Zorg dat het een zo egaal mogelijke massa wordt.

Voeg vervolgens de olie en vanille extract toe. Meng wederom goed door elkaar.

Voeg de droge ingrediënten toe, het meel, cacaopoeder en bakpoeder. Meng tot het een zo egaal mogelijke massa is.

Voeg als laatste de noten, zout en eventueel extra stukjes chocolade toe. Schep deze door het beslag heen.

Giet het beslag in het bakblik, verdeel het beslag goed over het gehele blik. Druk eventueel nog wat extra stukjes chocolade in het beslag.

Bak de brownie in 25-30 minuten gaar in de oven.

NOTES

  • Ik heb geen suiker toegevoegd aan dit beslag. Natuurlijk kun je de brownie zoeter maken door het toevoegen van: dadels, geprakte banaan, gedroogd fruit, honing, etc. Let op dat het mogelijk is dat je wat extra meel moet toevoegen om ervoor te zorgen dat de brownie niet te nat wordt.
  • In dit recept heb ik walnoten gebruikt. Je kunt ook prima andere notensoorten gebruiken.
  • Dit recepten is lactosevrij en volledig plantaardig (afhankelijk van de chocolade die je gebruikt).

Enjoy!