Plan je gratis intake hier
Contact

Glutenvrij brood

Hoe leuk is het om vragen van jullie te krijgen over een recept of hoe om te gaan met een bepaalde maaltijd. Zo ook in dit geval. De vraag was: wat voor glutenvrije vervanging voor brood kan ik eten tijdens de lunch?

Zoals je wellicht ondertussen weet, ben ik geen fan van brood en zeker niet iedere dag brood eten. Dit heeft met meerdere dingen te maken. Onder andere doordat variatie belangrijk is en iedere dag een broodmaaltijd geen variatie is. Daarnaast bevat een gemiddeld brood zo goed als geen voedingsstoffen (denk aan tarwebroden, volkoren tarwe broden, meerzaden broden, etc.). Zuurdesembrood uitgezonderd.

Waarom is brood niet gezond?

Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor het lichaam. Volkoren broden bevatten misschien iets meer vezels, waardoor de snelle koolhydraten iets minder snel worden, maar het maakt geen wereld van verschil. Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel in je bloed snel laten stijgen, waardoor je snel weer honger krijgt en je hormonen uit balans worden gehaald.

Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat vezels, B vitamines, silicium en jodium, die snel vervliegen bij het bakproces als ze al aanwezig zijn door massalandbouw. (Rauwe) groenten bevatten vele malen meer vezels en vitaminen en mineralen, dus daarvoor hoef je geen brood te eten en kun je beter groenten en fruit eten.

Waarom kies je voor glutenvrij brood?

Darmproblemen zijn voor veel mensen aan de orde van de dag. Een opgezette buik of niet dagelijks naar het toilet kunnen is voor vele mensen helaas ‘normaal’. Dit kan komen doordat de darmen dagelijks bloot worden gesteld aan stoffen waar de darmwand niet zo goed tegen kan. Gluten is een van die stoffen. Gluten zijn op zichzelf niet slecht, maar bij een overmaat (dus iedere dag en meerdere malen per dag) aan gluten, kan de darmwand er niet meer tegen en krijg je deze klachten. Brood vrij van gluten is vriendelijker voor je darmen en heeft daarom de voorkeur.

Als afwisseling is brood prima. Hiermee bedoel ik, één of twee keer per week brood eten.
Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met bijvoorbeeld ei of kaas of hummus en groente). Hoe dikker en vetter je je boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan.

Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood. Brood waardoor je sneller vol zit en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Boekweit chiazaad brood

Even tussen de bedrijven door een brood bakken, dat kan met dit brood. Als je in de keuken staat, de avondmaaltijd aan het bereiden bent, kun je tussendoor even het beslag in elkaar zetten en het brood kan de oven in. Na het eten laat je het brood afkoelen en zet je het klaar voor de volgende dag.

De volgende dag hoef je alleen nog maar je bakje met brood en broodbeleg te pakken en klaar is je lunch.

INGREDIËNTEN
  • 50 gram chiazaad
  • 240 ml water
  • 300 gram boekweitmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 160 ml water
  • 60 gram gesmolten kokosolie
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • Evt. zonnebloempitten
BEREIDING

Meng de chiazaden en 240 ml water in een kom en laat dit ongeveer 20 minuten staan (dit wordt een gel-vormige substantie).

Zet de oven aan op 180 C graden. Pak een bakblik (langwerpige cakevorm) en bekleed deze met bakpapier.

Pak een grotere kom en meng hierin het boekweitmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg vervolgens 160 ml water, kokosolie en chiazaad mengsel toe.

Meng alles goed door elkaar, maar over mix het beslag niet. Als alles goed door elkaar zit, is het prima. Dit kun je met de hand en een spatel doen. Een blender of keukenmachine met spatel kan natuurlijk ook.

Giet of lepel het beslag in het bakblik. Verdeel het beslag gelijkmatig en strooi de zonnebloempitten over het beslag.

Bak het brood in ongeveer 1 uur en 10 minuten gaar in de oven. Of totdat de prikker schoon uit het beslag komt.

Als je het brood uit de oven haalt, laat het dan eerst even afkoelen voordat je het uit het bakblik haalt en gaat aansnijden.

NOTES
  • Om dit brood glutenvrij te maken, heb ik gekozen voor boekweitmeel. Havermeel of amandelmeel kan ook.
  • Dit brood kun je prima vantevoren maken en in de vriezer bewaren. Snij het brood wel eerst in plakken voordat je het in de vriezer doet.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, volledig plantaardig en vegetarisch.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 maanden begeleiding
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 12 maanden begeleiding
  • 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Leer meer

Versneld traject

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk (of online)
  • 5 bel-afspraken
  • Optie tot: extra lab onderzoek (bv. mineralen, zware metalen)

€ 995,-

Leer meer

Anderen die je
voor gingen

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers