Plan je gratis intake hier
Contact

Glutenvrij brood

Hoe leuk is het om vragen van jullie te krijgen over een recept of hoe om te gaan met een bepaalde maaltijd. Zo ook in dit geval. De vraag was: wat voor glutenvrije vervanging voor brood kan ik eten tijdens de lunch?

Zoals je wellicht ondertussen weet, ben ik geen fan van brood en zeker niet iedere dag brood eten. Dit heeft met meerdere dingen te maken. Onder andere doordat variatie belangrijk is en iedere dag een broodmaaltijd geen variatie is. Daarnaast bevat een gemiddeld brood zo goed als geen voedingsstoffen (denk aan tarwebroden, volkoren tarwe broden, meerzaden broden, etc.). Zuurdesembrood uitgezonderd.

Waarom is brood niet gezond?

Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor het lichaam. Volkoren broden bevatten misschien iets meer vezels, waardoor de snelle koolhydraten iets minder snel worden, maar het maakt geen wereld van verschil. Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel in je bloed snel laten stijgen, waardoor je snel weer honger krijgt en je hormonen uit balans worden gehaald.

Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat vezels, B vitamines, silicium en jodium, die snel vervliegen bij het bakproces als ze al aanwezig zijn door massalandbouw. (Rauwe) groenten bevatten vele malen meer vezels en vitaminen en mineralen, dus daarvoor hoef je geen brood te eten en kun je beter groenten en fruit eten.

Waarom kies je voor glutenvrij brood?

Darmproblemen zijn voor veel mensen aan de orde van de dag. Een opgezette buik of niet dagelijks naar het toilet kunnen is voor vele mensen helaas ‘normaal’. Dit kan komen doordat de darmen dagelijks bloot worden gesteld aan stoffen waar de darmwand niet zo goed tegen kan. Gluten is een van die stoffen. Gluten zijn op zichzelf niet slecht, maar bij een overmaat (dus iedere dag en meerdere malen per dag) aan gluten, kan de darmwand er niet meer tegen en krijg je deze klachten. Brood vrij van gluten is vriendelijker voor je darmen en heeft daarom de voorkeur.

Als afwisseling is brood prima. Hiermee bedoel ik, één of twee keer per week brood eten.
Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met bijvoorbeeld ei of kaas of hummus en groente). Hoe dikker en vetter je je boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan.

Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood. Brood waardoor je sneller vol zit en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Boekweit chiazaad brood

Even tussen de bedrijven door een brood bakken, dat kan met dit brood. Als je in de keuken staat, de avondmaaltijd aan het bereiden bent, kun je tussendoor even het beslag in elkaar zetten en het brood kan de oven in. Na het eten laat je het brood afkoelen en zet je het klaar voor de volgende dag.

De volgende dag hoef je alleen nog maar je bakje met brood en broodbeleg te pakken en klaar is je lunch.

INGREDIËNTEN
  • 50 gram chiazaad
  • 240 ml water
  • 300 gram boekweitmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 160 ml water
  • 60 gram gesmolten kokosolie
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • Evt. zonnebloempitten
BEREIDING

Meng de chiazaden en 240 ml water in een kom en laat dit ongeveer 20 minuten staan (dit wordt een gel-vormige substantie).

Zet de oven aan op 180 C graden. Pak een bakblik (langwerpige cakevorm) en bekleed deze met bakpapier.

Pak een grotere kom en meng hierin het boekweitmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg vervolgens 160 ml water, kokosolie en chiazaad mengsel toe.

Meng alles goed door elkaar, maar over mix het beslag niet. Als alles goed door elkaar zit, is het prima. Dit kun je met de hand en een spatel doen. Een blender of keukenmachine met spatel kan natuurlijk ook.

Giet of lepel het beslag in het bakblik. Verdeel het beslag gelijkmatig en strooi de zonnebloempitten over het beslag.

Bak het brood in ongeveer 1 uur en 10 minuten gaar in de oven. Of totdat de prikker schoon uit het beslag komt.

Als je het brood uit de oven haalt, laat het dan eerst even afkoelen voordat je het uit het bakblik haalt en gaat aansnijden.

NOTES
  • Om dit brood glutenvrij te maken, heb ik gekozen voor boekweitmeel. Havermeel of amandelmeel kan ook.
  • Dit brood kun je prima vantevoren maken en in de vriezer bewaren. Snij het brood wel eerst in plakken voordat je het in de vriezer doet.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, volledig plantaardig en vegetarisch.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Voedings- en leefstijl adviezen
  • 4 coachsessies op de praktijk of online
  • 6 maanden begeleiding
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online

€ 1500

Anderen die je
voor gingen

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers