Header afbeelding

Granola

Maak je eigen granola

Ontbijtgranen toevoegen aan je ontbijt of ontbijtgranen als basis voor je ontbijt, dat is waar menig van ons de dag mee start. Lekker makkelijk en je hebt je eerste voedingsstoffen vast binnen. Althans, daar ga je vanuit.

Waarom granola zelf maken?

Er zijn zoveel verschillende producten in de supermarkt te verkrijgen, dus waarom zou ik de moeite doen om het zelf te maken?

Over het algemeen weten we wel dat ontbijtgranen uit de supermarkt niet de meest gezonde producten zijn. Althans, ik hoop dat je dat weet. Zo niet, bij deze: de meeste ontbijtgranen uit de supermarkt zijn niet gezond. Deze producten bevatten veel suiker en granen zonder dat ze voedingsstoffen bevatten.

En ja, zelfs de producten die claimen dat ze gezond zijn.

Hoe weet ik welke ontbijtgranen uit de supermarkt wel gezond zijn?

Voor alles wat je koopt, weet wat je koopt. Kijk verder dan de voorkant van de verpakking en ga de achterkant (of onderkant) van de verpakking lezen. Bekijk met name de ingrediëntenlijst. Welke ingrediënten bevat een product?

Zitten daar ingrediënten in waar je nog nooit van gehoord hebt? Bedenk dan of je dit ingrediënt nog steeds zou eten als het zo voor je staat. Of je het überhaupt wel kan eten.

Als je je lichaam wilt voeden en er brandstof in wilt stoppen, is het handig om voedingsstoffen te eten en de vulling zoveel mogelijk laat staan.

HOME MADE GRANOLA

Granola is iets wat ik standaard zelf maak en ook standaard op voorraad heb staan. Als de pot granola op is, maak ik bijna direct een nieuwe lading.

Binnen een uur (inclusief baktijd) heb ik de pot weer gevuld.

Ik zorg dat ik de ingrediënten in huis heb zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. De ingrediënten zijn allen goed houdbaar.

Maak het jezelf makkelijk, er zijn al genoeg dingen die moeilijk zijn.

INGREDIËNTEN

 • 150 gram rogge vlokken (of haver vlokken)
 • 125 gram (gebroken) lijnzaad
 • 125 gram pompoenpitten
 • 125 gram zonnebloempitten
 • 150 gram rauwe chocolade stukjes (cacao nibs)
 • 15 gram chiazaad
 • 135 gram water

OPTIONEEL

 • 150 gram spelt vlokken
 • 150 gram noten
 • 100 gram gedroogde bosbessen (of cranberries)

BEREIDING

Meng het chiazaad met het water in een glas. Roer dit regelmatig door en laat dit mengsel ongeveer 10 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle granen, zaden en pitten door elkaar in een grote kom. Voeg het chiazaad mengsel toe en meng dit goed door de granen, zaden en pitten heen.

Verspreid het geheel over de bakplaat.

Schuif de bakplaat met granola in de oven en rooster voor 15 minuten. Schep het geheel na 15 minuten goed om en zet de granola voor nog eens 15 minuten in de oven tot het geheel mooi goudbruin kleurt.

Laat de granola afkoelen en voeg dan pas de gedroogde bosbessen en rauwe chocolade toe. Bewaar de granola in een luchtdichte afsluitbare pot op een koele plek.

Zelf eet ik een aantal eetlepels granola in een schaaltje sojayoghurt met een appel en kaneel. Niet iedere dag, maar zo’n twee tot drie keer per week.

NOTES

 • Wil je ook graag noten toevoegen aan je granola? Voeg deze dan aan het begin toe en bak de noten mee met de granola.
 • De hoeveelheden van de ingrediënten staat niet per se vast. Voeg de hoeveelheden toe die jij lekker vindt. Gebruik je in totaal meer ingrediënten, neem dan in verhouding ook meer water en chiazaad. Gebruik deze laatste twee wel in de juiste verhouding.
 • Ook de verschillende ingrediënten staan niet vast. Ik zou de basis houden op een graansoort, lijnzaad en iets van zaden en/of pitten. Voeg daaraan toe wat jij lekker vindt.

 

Enjoy!