Plan je gratis intake hier
Contact

Groenten inmaken

Het inmaken van groenten en fruit, ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hebben altijd een grote groenten tuin gehad met bonen, peultjes, rabarber, kolen en kersen, pruimen, bessen, appels en ga zo maar door.

Ieder jaar werd er bij ons thuis een grote voorraad van deze producten aangelegd in de kelder en in de vriezer. Van de bessen en rabarber werd onder andere jam en ranja gemaakt en de bonen werden ingeweckt. Je kent het waarschijnlijk nog wel, zo’n grote ketel, waar je verschillende weck potten, met een rubber rand en klemmen, in kon zetten. Dit stond dan een paar uur en vervolgens werd de voorraad in de kelder ermee aangevuld. Bijna het hele jaar door konden wij daarom eten uit de groenten tuin. Super lekker en duurzaam.

Augurken inmaken

Dit jaar voor het eerst hadden we augurken in de tuin (heel veel augurken) en dat bracht me op het idee om ook te gaan inmaken. Ik heb niet zo’n grote weckketel en dacht, dat kan ook op een andere manier.

Augurken koop je meestal in de supermarkt. Van die potten met plakken of kleine augurken in het zuur of in het zoetzuur. Dat werd mijn nieuwe missie: augurken in het zuur maken. Tot mijn verbazing (en eigenlijk ook weer niet) stelde het dus echt niets voor. Ik was binnen een half uurtje klaar: recept lezen, azijn koken, potten in orde maken en afkoelen maar.
Ondertussen genieten wij al de hele zomer van mijn zelf ingemaakte augurken en heb ik zelfs nog 2 grote potten op voorraad staan.

Gezondheidsvoordelen van het inmaken in zuur

Azijn helpt de pH-waarde in de maag te lagen (naar een hogere zuurtegraad). Hoe lager de pH-waarde in je maag, hoe beter je je eten kunt verteren (tot een pH van 2 tot 3). Azijn biedt een goed tegenwicht tegen het vele eten van producten zoals: suiker, frisdrank, graan, kaas, vlees. Deze producten maken de maag minder zuur en zorgen ervoor dat de spijsvertering minder optimaal kan functioneren.

Dit is ook een reden waarom het eten van suiker niet bevorderlijk is voor je spijsvertering: suiker verhoogt de pH-waarde in je maag en werkt daarom je spijsvertering en dus het verteren van voedingsstoffen tegen.

Wordt mijn maag niet te zuur waardoor ik zure oprispingen krijg?

Zure oprispingen krijg je bijna altijd doordat je maag te weinig maagzuur aanmaakt. Doordat je maag te weinig maagzuur heeft, krijg je na de maaltijd last van zure oprispingen (je eten kan niet goed verteerd worden). Gebruik je vervolgens een maagzuurremmer tegen de zure oprispingen? Dan verminder je nog verder je maagzuur en zul je dus alleen maar meer last krijgen van je maagzuur.

Dus het antwoord is: nee, je krijgt geen zure oprispingen van producten die ingemaakt zijn in het zuur. Het helpt zelfs je maagzuur op de juiste pH-waarde te komen, waardoor je eten beter verwerkt kan worden en je dus minder last krijgt van zure oprispingen.

GROENTEN INMAKEN

In dit recept laat ik alleen groenten voorbeelden zien. Je kunt natuurlijk echt van alles inmaken en op heel veel verschillende manieren. De manieren met veel suiker, zou ik sowieso weglaten. Je kunt ook verschillende soorten fruit op deze manier inmaken (citroen, druiven). Neem vooral de producten en de combinaties die jij lekker vindt. Het grote voordeel van inmaken op deze manier? De producten zijn langer houdbaar.

INGREDIËNTEN

Voor een liter vocht:

  • 350 ml water
  • 700 ml natuurazijn
  • (2 el suiker)

Optionele smaakmakers:

  • Knoflook
  • Peper en Keltisch zeezout
  • Pepertjes
  • Mosterdzaad
  • Ui
  • Dille
  • Jeneverbes
  • Laurierblad

Inmaak producten

  • Komkommer
  • Augurken
  • Radijs
  • Wortel
  • Kool
BEREIDING

Breng in een speelpannetje aan de kook: het water en azijn (met suiker).

Snij de betreffende groente in plakjes, reepjes of in stukjes. Neem per inmaakpot één soort groente (bijvoorbeeld komkommer).

Pak een schone weckpot en doe daarin de stukjes groenten en de eventuele smaakmakers (bijvoorbeeld pepertjes en peperkorrels). De pot mag best gevuld worden tot bijna aan de rand.

Giet het gekookte water-azijn mengsel over de groente in de pot, totdat de pot (bijna) vol zit oftewel, de groenten onder water staan.

Laat het geheel even goed afkoelen. Maak de pot dan goed dicht en zet in de koelkast.

Het op deze manier inmaken van groenten, het in het zuur zetten van groenten, kan redelijk lang bewaard worden. Van enkele weken tot enkele maanden.

NOTES
  • Het inmaken van deze groenten kun je met heel veel verschillende smaken doen. Net wat jij lekker vindt.
  • Dit recept is glutenvrij, lactose vrij, plantaardig, vegan en vegetarisch. Ook is dit recept geschikt voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van  Metabolic Balance volgt.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf (Brons)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Online begeleiding (Zilver)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en/of B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk
  • Maandelijkse Masterclass online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 995,-

Lees meer

1:1 coaching (Goud)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 9 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Lees meer

Anderen die je
voor gingen

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers