Header afbeelding

Groenten inmaken

1 oktober 2020

Het inmaken van groenten en fruit, ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hebben altijd een grote groenten tuin gehad met bonen, peultjes, rabarber, kolen en kersen, pruimen, bessen, appels en ga zo maar door. Ieder jaar werd er bij ons thuis een grote voorraad van deze producten aangelegd in de kelder en in de vriezer. Van de bessen en rabarber werd onder andere jam en ranja gemaakt en de bonen werden ingeweckt. Je kent het waarschijnlijk nog wel, zo’n grote ketel, waar je verschillende weck potten, met een rubber rand en klemmen, in kon zetten. Dit stond dan een paar uur en vervolgens werd de voorraad in de kelder ermee aangevuld. Bijna het hele jaar door konden wij daarom eten uit de groenten tuin. Super lekker en duurzaam.

Dit jaar voor het eerst hadden we augurken in de tuin (heel veel augurken) en dat bracht me op het idee om ook te gaan inmaken. Ik heb niet zo’n grote weckketel en dacht, dat kan ook op een andere manier.

Augurken koop je meestal in de supermarkt. Van die potten met plakken of kleine augurken in het zuur of in het zoetzuur. Dat werd mijn nieuwe missie: augurken in het zuur maken. Tot mijn verbazing (eigenlijk ook weer niet) stelde het dus echt niets voor! Ik was binnen een half uurtje klaar: recept lezen, azijn koken, potten in orde maken en afkoelen maar. Ondertussen genieten wij al de hele zomer van mijn zelf ingemaakte augurken en heb ik zelfs nog 2 grote potten op voorraad staan.

Het inmaken in niet seizoens gebonden. Natuurlijk komen er in de zomer meer verse producten van het land. Juist de komende tijd komen de kolen van het land, heerlijk om die in het zuur te maken.

Gezondheidsvoordelen van het inmaken in zuur

Azijn helpt de pH waarde in de maag te verhogen. Hoe hoger de pH waarde in je maag, hoe beter je je eten kunt verteren (tot een pH van 2 tot 3). Azijn biedt een goed tegenwicht tegen het vele eten van producten zoals: suiker, frisdrank, graan, kaas, vlees. Deze producten maken de maag minder zuur en zorgen ervoor dat de spijsvertering minder optimaal kan functioneren.

Dit is ook een reden waarom het eten van suiker niet bevorderlijk is voor je spijsvertering: suiker verhoogt de pH waarde in je maag en werkt daarom je spijsvertering en dus het verteren van voedingsstoffen, tegen.

Wordt mijn maag niet te zuur waardoor ik zure oprispingen krijg?

Zure oprispingen krijg je bijna altijd doordat je maag te weinig maagzuur aanmaakt. Doordat je maag te weinig maagzuur heeft, krijg je na de maaltijd last van zure oprispingen (je eten kan niet goed verteerd worden). Gebruik je vervolgens een maagzuurremmer tegen de zure oprispingen? Dan verminder je nog verder je maagzuur en zul je dus alleen maar meer last krijgen van je maagzuur.

Dus het antwoord is: nee, je krijgt geen zure oprispingen van producten die ingemaakt zijn in het zuur. Het helpt zelfs je maagzuur op de juiste pH waarde te komen, waardoor je eten beter verwerkt kan worden en je dus minder last krijgt van zure oprispingen.

GROENTEN INMAKEN

In dit recept laat ik alleen groente voorbeelden zien. Je kunt natuurlijk echt van alles inmaken en op heel veel verschillende manieren. De manieren met veel suiker, zou ik sowieso weg laten. Je kunt ook verschillende soorten fruit op deze manier inmaken (citroen, druiven). Neem vooral de producten en de combinaties die jij lekker vind. Het grote voordeel van inmaken op deze manier? De producten zijn lekker lang houdbaar!

INGREDIËNTEN

Voor een liter vocht:

 • 350 ml water
 • 700 ml natuur azijn
 • (2 el suiker)

Optionele smaakmakers:

 • Knoflook
 • Peper en Keltisch zeezout
 • Pepertjes
 • Mosterdzaad
 • Ui
 • Dille
 • Jeneverbes
 • Laurierblad

Inmaak producten

 • Komkommer
 • Augurken
 • Radijs
 • Wortel
 • Kool

BEREIDING

Breng in een speelpannetje aan de kook: het water en azijn (met suiker).

Snij de betreffende groente in plakjes, reepjes of in stukjes. Neem per inmaakpot één soort groente (bijvoorbeeld komkommer).

Pak een schone weckpot en doe daarin de stukjes groenten en de eventuele smaakmakers (bijvoorbeeld pepertjes en peperkorrels). De pot mag best gevuld worden tot bijna aan de rand.

Giet het gekookte water-azijn mengsel over de groente in de pot, totdat de pot (bijna) vol zit oftewel, de groenten onder water staan.

Laat het geheel even goed afkoelen. Maak de pot dan goed dicht en zet in de koelkast.

Het op deze manier inmaken van groenten, het in het zuur zetten van groenten, kan redelijk lang bewaard worden. Van enkele weken tot enkele maanden.

NOTES

 • Het inmaken van deze groenten kun je met heel veel verschillende smaken doen. Net wat jij lekker vindt.
 • Dit recept is gluten vrij, lactose vrij, plantaardig, vegan en vegetarisch. Ook is dit recept geschikt voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance volgt.

Enjoy!