Plan je gratis intake hier
Contact

Groenten inmaken

Het inmaken van groenten en fruit, ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hebben altijd een grote groenten tuin gehad met bonen, peultjes, rabarber, kolen en kersen, pruimen, bessen, appels en ga zo maar door.

Ieder jaar werd er bij ons thuis een grote voorraad van deze producten aangelegd in de kelder en in de vriezer. Van de bessen en rabarber werd onder andere jam en ranja gemaakt en de bonen werden ingeweckt. Je kent het waarschijnlijk nog wel, zo’n grote ketel, waar je verschillende weck potten, met een rubber rand en klemmen, in kon zetten. Dit stond dan een paar uur en vervolgens werd de voorraad in de kelder ermee aangevuld. Bijna het hele jaar door konden wij daarom eten uit de groenten tuin. Super lekker en duurzaam.

Augurken inmaken

Dit jaar voor het eerst hadden we augurken in de tuin (heel veel augurken) en dat bracht me op het idee om ook te gaan inmaken. Ik heb niet zo’n grote weckketel en dacht, dat kan ook op een andere manier.

Augurken koop je meestal in de supermarkt. Van die potten met plakken of kleine augurken in het zuur of in het zoetzuur. Dat werd mijn nieuwe missie: augurken in het zuur maken. Tot mijn verbazing (en eigenlijk ook weer niet) stelde het dus echt niets voor. Ik was binnen een half uurtje klaar: recept lezen, azijn koken, potten in orde maken en afkoelen maar.
Ondertussen genieten wij al de hele zomer van mijn zelf ingemaakte augurken en heb ik zelfs nog 2 grote potten op voorraad staan.

Gezondheidsvoordelen van het inmaken in zuur

Azijn helpt de pH-waarde in de maag te verhogen. Hoe hoger de pH-waarde in je maag, hoe beter je je eten kunt verteren (tot een pH van 2 tot 3). Azijn biedt een goed tegenwicht tegen het vele eten van producten zoals: suiker, frisdrank, graan, kaas, vlees. Deze producten maken de maag minder zuur en zorgen ervoor dat de spijsvertering minder optimaal kan functioneren.

Dit is ook een reden waarom het eten van suiker niet bevorderlijk is voor je spijsvertering: suiker verhoogt de pH-waarde in je maag en werkt daarom je spijsvertering en dus het verteren van voedingsstoffen tegen.

Wordt mijn maag niet te zuur waardoor ik zure oprispingen krijg?

Zure oprispingen krijg je bijna altijd doordat je maag te weinig maagzuur aanmaakt. Doordat je maag te weinig maagzuur heeft, krijg je na de maaltijd last van zure oprispingen (je eten kan niet goed verteerd worden). Gebruik je vervolgens een maagzuurremmer tegen de zure oprispingen? Dan verminder je nog verder je maagzuur en zul je dus alleen maar meer last krijgen van je maagzuur.

Dus het antwoord is: nee, je krijgt geen zure oprispingen van producten die ingemaakt zijn in het zuur. Het helpt zelfs je maagzuur op de juiste pH-waarde te komen, waardoor je eten beter verwerkt kan worden en je dus minder last krijgt van zure oprispingen.

GROENTEN INMAKEN

In dit recept laat ik alleen groenten voorbeelden zien. Je kunt natuurlijk echt van alles inmaken en op heel veel verschillende manieren. De manieren met veel suiker, zou ik sowieso weglaten. Je kunt ook verschillende soorten fruit op deze manier inmaken (citroen, druiven). Neem vooral de producten en de combinaties die jij lekker vindt. Het grote voordeel van inmaken op deze manier? De producten zijn langer houdbaar.

INGREDIËNTEN

Voor een liter vocht:

  • 350 ml water
  • 700 ml natuurazijn
  • (2 el suiker)

Optionele smaakmakers:

  • Knoflook
  • Peper en Keltisch zeezout
  • Pepertjes
  • Mosterdzaad
  • Ui
  • Dille
  • Jeneverbes
  • Laurierblad

Inmaak producten

  • Komkommer
  • Augurken
  • Radijs
  • Wortel
  • Kool
BEREIDING

Breng in een speelpannetje aan de kook: het water en azijn (met suiker).

Snij de betreffende groente in plakjes, reepjes of in stukjes. Neem per inmaakpot één soort groente (bijvoorbeeld komkommer).

Pak een schone weckpot en doe daarin de stukjes groenten en de eventuele smaakmakers (bijvoorbeeld pepertjes en peperkorrels). De pot mag best gevuld worden tot bijna aan de rand.

Giet het gekookte water-azijn mengsel over de groente in de pot, totdat de pot (bijna) vol zit oftewel, de groenten onder water staan.

Laat het geheel even goed afkoelen. Maak de pot dan goed dicht en zet in de koelkast.

Het op deze manier inmaken van groenten, het in het zuur zetten van groenten, kan redelijk lang bewaard worden. Van enkele weken tot enkele maanden.

NOTES
  • Het inmaken van deze groenten kun je met heel veel verschillende smaken doen. Net wat jij lekker vindt.
  • Dit recept is glutenvrij, lactose vrij, plantaardig, vegan en vegetarisch. Ook is dit recept geschikt voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van  Metabolic Balance volgt.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Voedings- en leefstijl adviezen
  • 4 coachsessies op de praktijk of online
  • 6 maanden begeleiding
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750,-

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Anderen die je
voor gingen

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers