Header afbeelding

Havermelk

Plantaardige melk

Je hoort en je ziet het steeds vaker: plantaardige melk. Wat is het voordeel van plantaardige melk, in dit geval havermelk en wat kun je er zoal mee? In dit blog neem ik je hierin mee en heb ik het recept voor je om zelf havermelk te maken.

Plantaardige melk of koemelk

Plantaardige melk mag je tegenwoordig geen ‘melk’ meer noemen. Echte melk komt van een koe (of geit, schaap, buffel).

Waarom aandacht voor plantaardige melk in plaats van koemelk?

Koemelk is minder gezond dan dat ons altijd verteld is.

Ik zal het uitleggen. Komt de melk direct van de koe (of een ander dier), heeft dit dier voornamelijk gras gegeten en wordt de melk niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd, dan is melk redelijk gezond (rauwe melk). Deze melk bevat de voedingstoffen die melk zou moeten bevatten. De melk die we in de supermarkt vinden bevat dit (in de meeste gevallen) niet. Als de melk verhit wordt verdwijnen een groot deel van deze voedingsstoffen.

Rauwe melk kun je niet kopen in de supermarkt, dat vind je alleen bij de boer zelf. Deze melk is gezonder dan supermarkt melk, maar drink ook van deze melk niet in overvloed.

Melk is goed voor elk en je krijgt er sterke botten van

Althans dat wordt ons verteld. Dit komt omdat melk relatief rijk is aan calcium en je botten hebben onder andere calcium nodig voor goede botopbouw.

Toch hoor je vaak dat mensen die hun hele leven melk gedronken hebben, osteoporose (botontkalking) krijgen. Hoe kan dit?

Juist door het drinken van melk met calcium.

Het klopt dat we onder andere calcium nodig hebben om onze botten in optimale conditie te houden. We hebben hier niet alleen calcium voor nodig, maar ook magnesium en vitamine D.

Daarnaast is calcium uit melk niet of nauwelijks op te nemen door het lichaam. Calcium uit bladgroente en fruit is veel beter op te nemen voor ons lichaam waardoor we er automatisch minder van nodig hebben. Denk aan producten zoals boerenkool, appels, abrikozen, dadels, pruimen en kiwi’s.

Weetje: tot aan het 25ste levensjaar bouw je botten op, daarna breek je je botmassa alleen nog maar af. Je kunt het niet meer opbouwen. Je kunt er wel voor zorgen dat de afbraak minimaal verloopt.

Wat heeft koemelk met havermelk te maken?

Qua voedingswaarden helemaal niets. Het zijn twee totaal verschillende producten op dit gebied.

De overeenkomst tussen deze twee producten is dat je koemelk in de keuken 1 op 1 kunt vervangen door havermelk. Het voordeel hiervan is dat je niet de nadelige effecten van koemelk ervaart wat betreft de voedingstoffen.

Koemelk vervangen door plantaardige melk

Als je het mij vraagt heeft melk geen toegevoegde waarde in ons voedingspatroon. Het is hooguit soms lekker en noodzakelijk in bepaalde gerechten.

In deze gevallen zou ik koemelk (altijd) vervangen door een plantaardige melk soort, bijvoorbeeld havermelk.

Andere plantaardige melksoorten zijn: sojamelk, amandelmelk en kokosmelk. Kokosmelk is van zichzelf wat zoeter en sojamelk is rijker aan eiwitten. Persoonlijk zou ik niet voor één soort gaan en de andere niet gebruiken. Wissel de verschillende soorten af. Zo voorkom je dat je eenzijdig dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt.

HAVERMELK

Je kunt natuurlijk gewoon een pak kant-en-klare havermelk in de supermarkt kopen. Helemaal prima, let wel even op de toegevoegde suikers. Oftewel, dat er geen toegevoegde suikers en/of zoetstoffen in zitten.

Naast dat er suikers en andere toevoegingen in de kant-en-klare havermelk kunnen zitten, is het prijstechnisch ook niet echt interessant.

Een pak havermelk (haverdrink) van 1 liter in de supermarkt kost ongeveer €1,79. Een pak havermout van 500 gram kost €0,50 en hiermee kun je minimaal 5 liter havermelk maken en bevat geen suikers of andere toevoegingen.

INGREDIËNTEN

  • 60 gram fijne havermout
  • 1 liter water

BEREIDING

Week de havermout een nachtje in een laagje water. Zorg voor voldoende water zodat de havermout onder water staat.

Laat de havermout uitlekken in een zeef en spoel af onder de kraan.

Pak een blender en doe daar je afgespoelde havermout in met 1 liter water.

Blend het geheel totdat je een witte egale vloeistof hebt.

Giet de havermelk door een zeef met kaasdoek zodat je alle ‘stukjes’ eruit hebt gezeefd. Heb je geen kaasdoek, kun je ook een koffiefilter gebruiken.

Bewaar de havermelk in een dichte glazen fles. De havermelk is gemiddeld 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Heb je geen tijd om de havermout een nacht te laten weken in het water? Doe dan direct je havermout met het water in de blender. Je kunt het doen met heet water en 20 minuten laten weken of je neemt koud water en blend het direct.

NOTES

  • Het kan zijn dat je havermelk wat dikker wordt als je deze gaat koken (bijvoorbeeld voor golden milk of chocolademelk). Als je vooraf weet dat je de havermelk hiervoor gaat gebruiken kun je ervoor kiezen om meer water te gebruiken of minder havermout zodat de melk minder dik wordt.
  • Havermelk is volledig plantaardig en lactosevrij.
  • Haver is glutenvrij. Er is wel een mogelijkheid dat je geen zuivere haver hebt waardoor er sporen van gluten in kunnen zitten. Dus ben je echt allergisch voor gluten, koop dan een biologische variant waarvan je zeker weet dat deze glutenvrij is.

Enjoy!

Is deze maaltijd goed voor jouw lichaam?

Wil je graag weten of deze ingrediënten de juiste voedingsstoffen bevatten voor jouw lichaam?

Dan is het persoonlijk voedingsplan aan de hand van je bloedwaarden zeker iets voor jou.

Ik kan er nu van alles over vertellen, maar zelf ervaren is natuurlijk de beste manier. Zeker als je merkt dat niet alleen jij maar ook je lijf er blij van wordt.

Vertel me er alles over