Je hoort en je ziet het steeds vaker: plantaardige melk. Wat is het voordeel van plantaardige melk, in dit geval havermelk en wat kun je er zoal mee? In dit blog neem ik je hierin mee en heb ik het recept voor je om zelf havermelk te maken.
Plantaardige melk of koemelk
Plantaardige melk mag je tegenwoordig geen ‘melk’ meer noemen. Echte melk komt van een koe (of geit, schaap, buffel).
Waarom aandacht voor plantaardige melk in plaats van koemelk?
Koemelk is minder gezond dan dat ons altijd verteld is.
Ik zal het uitleggen. Komt de melk direct van de koe (of een ander dier), heeft dit dier voornamelijk gras gegeten en wordt de melk niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd, dan is melk redelijk gezond (rauwe melk). Deze melk bevat de voedingstoffen die melk zou moeten bevatten. De melk die we in de supermarkt vinden bevat dit (in de meeste gevallen) niet. Als de melk verhit wordt verdwijnen een groot deel van deze voedingsstoffen.
Rauwe melk kun je niet kopen in de supermarkt, dat vind je alleen bij de boer zelf. Deze melk is gezonder dan supermarkt melk, maar drink ook van deze melk niet in overvloed.