Plan je gratis intake hier
Contact

Havermelk

Je hoort en je ziet het steeds vaker: plantaardige melk. Wat is het voordeel van plantaardige melk, in dit geval havermelk en wat kun je er zoal mee? In dit blog neem ik je hierin mee en heb ik het recept voor je om zelf havermelk te maken.

Plantaardige melk of koemelk

Plantaardige melk mag je tegenwoordig geen ‘melk’ meer noemen. Echte melk komt van een koe (of geit, schaap, buffel).

Waarom aandacht voor plantaardige melk in plaats van koemelk?
Koemelk is minder gezond dan dat ons altijd verteld is.

Ik zal het uitleggen. Komt de melk direct van de koe (of een ander dier), heeft dit dier voornamelijk gras gegeten en wordt de melk niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd, dan is melk redelijk gezond (rauwe melk). Deze melk bevat de voedingstoffen die melk zou moeten bevatten. De melk die we in de supermarkt vinden bevat dit (in de meeste gevallen) niet. Als de melk verhit wordt verdwijnen een groot deel van deze voedingsstoffen.

Rauwe melk kun je niet kopen in de supermarkt, dat vind je alleen bij de boer zelf. Deze melk is gezonder dan supermarkt melk, maar drink ook van deze melk niet in overvloed.

Melk is goed voor elk en je krijgt er sterke botten van

Althans dat wordt ons verteld. Dit komt omdat melk relatief rijk is aan calcium en je botten hebben onder andere calcium nodig voor goede botopbouw.

Toch hoor je vaak dat mensen die hun hele leven melk gedronken hebben, osteoporose (botontkalking) krijgen. Hoe kan dit?

Juist door het drinken van melk met calcium.

Het klopt dat we onder andere calcium nodig hebben om onze botten in optimale conditie te houden. We hebben hier niet alleen calcium voor nodig, maar ook magnesium en vitamine D.

Daarnaast is calcium uit melk niet of nauwelijks op te nemen door het lichaam. Calcium uit bladgroente en fruit is veel beter op te nemen voor ons lichaam waardoor we er automatisch minder van nodig hebben. Denk aan producten zoals boerenkool, appels, abrikozen, dadels, pruimen en kiwi’s.

Weetje: tot aan het 25 ste levensjaar bouw je botten op, daarna breek je je botmassa alleen nog maar af. Je kunt het niet meer opbouwen. Je kunt er wel voor zorgen dat de afbraak minimaal verloopt.

Wat heeft koemelk met havermelk te maken?

Qua voedingswaarden helemaal niets. Het zijn twee totaal verschillende producten op dit gebied.

De overeenkomst tussen deze twee producten is dat je koemelk in de keuken 1 op 1 kunt vervangen door havermelk. Het voordeel hiervan is dat je niet de nadelige effecten van koemelk ervaart wat betreft de voedingstoffen.

Koemelk vervangen door plantaardige melk

Als je het mij vraagt heeft melk geen toegevoegde waarde in ons voedingspatroon. Het is hooguit soms lekker en noodzakelijk in bepaalde gerechten.
In deze gevallen zou ik koemelk (altijd) vervangen door een plantaardige melk soort, bijvoorbeeld havermelk.

Andere plantaardige melksoorten zijn: sojamelk, amandelmelk en kokosmelk. Kokosmelk is van zichzelf wat zoeter en sojamelk is rijker aan eiwitten. Persoonlijk zou ik niet voor één soort gaan en de andere niet gebruiken. Wissel de verschillende soorten af. Zo voorkom je dat je eenzijdig dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt.

HAVERMELK

Je kunt natuurlijk gewoon een pak kant-en-klare havermelk in de supermarkt kopen.
Helemaal prima, let wel even op de toegevoegde suikers. Oftewel, dat er geen toegevoegde suikers en/of zoetstoffen in zitten.

Naast dat er suikers en andere toevoegingen in de kant-en-klare havermelk kunnen zitten, is het prijstechnisch ook niet echt interessant.
Een pak havermelk (haverdrink) van 1 liter in de supermarkt kost ongeveer €1,79. Een pak havermout van 500 gram kost €0,50 en hiermee kun je minimaal 5 liter havermelk maken en bevat geen suikers of andere toevoegingen.

INGREDIËNTEN
 • 60-100 gram havermout
 • 1L water
BEREIDING

Week de havermout een nachtje in een laagje water. Zorg voor voldoende water zodat de havermout onder water staat.
Laat de havermout uitlekken in een zeef en spoel af onder de kraan.
Pak een blender en doe daar je afgespoelde havermout in met 1 liter water.
Blend het geheel totdat je een witte egale vloeistof hebt.
Giet de havermelk door een zeef met kaasdoek zodat je alle ‘stukjes’ eruit hebt gezeefd. Heb je geen kaasdoek, kun je ook een koffiefilter gebruiken.

Bewaar de havermelk in een dichte fles. De havermelk is gemiddeld 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Heb je geen tijd om de havermout een nacht te laten weken in het water? Doe dan direct je havermout met het water in de blender. Je kunt het doen met heet water en 20 minuten laten weken of je neemt koud water en blend het direct.

NOTES
 • Het kan zijn dat je havermelk wat dikker wordt als je deze gaat koken (bijvoorbeeld voor golden milk of chocolademelk). Als je vooraf weet dat je de havermelk hiervoor gaat gebruiken kun je ervoor kiezen om meer water te gebruiken of minder havermout zodat de melk minder dik wordt.
 • Havermelk is volledig plantaardig en lactosevrij.
 • Haver is glutenvrij. Er is wel een mogelijkheid dat je geen zuivere haver hebt waardoor er sporen van gluten in kunnen zitten. Dus ben je echt allergisch voor gluten, koop dan een biologische variant waarvan je zeker weet dat deze glutenvrij is.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers