Plan je gratis intake hier
Contact

Hebben hormonen invloed op mijn gewicht?

Hormonen en de invloed op je gewicht

Je hoort het waarschijnlijk wel eens in de wandelgangen:

 • Mijn menstruatie is onregelmatig (PCOS) en dus kom ik sneller aan
 • Ik slik de pil en dus kom ik sneller aan
 • Ik ben insulineresistent/mijn bloedsuikerspiegel is uit balans en dus kom ik sneller aan
 • Mijn schildklier functioneert niet goed en dus kom ik sneller aan

Met andere woorden: een gezond gewicht hebben met deze ‘klachten’ is niet mogelijk??

Het antwoord hierop is sowieso nee.

In de praktijk heeft het nog nooit uitgemaakt of mensen een trage schildklierfunctie of PCOS hebben en daardoor geen gewicht konden verliezen (of sneller aankwamen).

Het is wel belangrijk om je hormonen zoveel mogelijk in balans te brengen om je fit en energiek te voelen en om makkelijker gewicht te kunnen verliezen.

Effect van hormonen op je gewicht

Ik denk wel dat ik mag zeggen dat al je hormonen op een bepaalde manier effect kunnen hebben op je gewicht. Zowel positief als negatief.

Hierbij een aantal hormonen uitgelicht:

 • Het verzadigingshormoon Leptine. Leptine fungeert als signaal naar de hersenen toe dat aangeeft of je voldoende gegeten hebt of niet. Er gaat een signaal naar de hersenen als je lichaam voldoende vet heeft opgeslagen in de vorm van energie. Bij overgewicht zie je vaak resistentie optreden tegen Leptine, waardoor je deze verzadiging minder goed kan voelen.
 • Tegenover Leptine staat Ghreline. Dit noemen we ook wel het hongerhormoon omdat het je eetlust stimuleert. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een disbalans hierin ook tot overeten kan leiden.
 • Insuline is het hormoon wat een rol speelt bij het verbranden van vetten door het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Stel je eet een boterham met hagelslag dan stijgt je bloedsuikerspiegel, het hormoon insuline volgt dan om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer kan dalen en weer stabiel wordt. Super systeem mits je geen of niet te veel suikers en koolhydraten eten, anders is dit systeem volledig uit balans. Hoge insuline spiegels resulteren in hogere vet opnamen.
 • Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor de werking van schildklier wat weer een rol speelt bij het reguleren van je metabolisme.
 • Cortisol is het zogenoemde stresshormoon. Vooral langdurige stress zorgt ervoor dat dit hormoon volledig uit balans raakt en kan tot gewichtstoename lijden voornamelijk rondom je buik.

Breng je hormonen in balans

Juist met voeding kun je gemakkelijk je hormonen in balans brengen. Denk aan voldoende groente en fruit, eiwitten, vezels, water drinken, de juiste vetten, niet te vaak eten, niet te veel eten. Probeer zoveel mogelijk (toegevoegde) suikers te laten staan maar ook zoetstoffen en snelle koolhydraten, fast food en andere vulling.

Je lichaam gaat hierdoor beter functioneren en je hebt zelfs de mogelijkheid dat je minder last hebt van bepaalde hormoon gerelateerde ongemakken.

Heb je alles al geprobeerd wat betreft voeding en is het je tot nu toe niet gelukt je hormonen beter in balans te brengen? Probeer dan het persoonlijk voedingsplan, het lukt echt!

Maar er is nog meer

Er zijn nog meer factoren die een rol spelen bij het in (of uit) balans brengen van je hormonen en daardoor een toename aan gewicht.

Denk aan stress. In alle vormen en maten. Wij hebben vaak maar half in de gaten hoeveel stress wij hebben op een dag. Dat is vaak de stress die we nog herkennen, die van de dagelijkse gang van zaken. Maar onderschat niet dat wij nog veel meer onbewuste stress ervaren.

Onze gedachten, vooral de dwangmatige gedachten zijn van groot belang. Waarom lig je in de nacht wakker of waar pieker je over tijdens je pauze?
Maar ook je ingesleten patronen die we van huis uit hebben meegekregen of hebben aangeleerd.

Hoe kun je erachter komen of dit een rol speelt bij jou? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil ik echt? Wil je echt een gezond en fijn gewicht waar je misschien wat extra moeite voor moet doen of wil je eigenlijk wel een gezond gewicht maar er weinig tot geen moeite voor doen?
 • Is het echt zo dat je om één van de bovenstaande reden overgewicht ontwikkeld? Of vind je het fijn dat je een excuses hebt om niet dat te doen wat je moet doen: snacks, chips, snoep, koek en alcohol laten staan?
 • Waar komen deze klachten/ongemakken bij jou vandaan? Wat is de echte oorzaak van deze hormonale disbalans en kun je deze oorzaak aanpakken? (Denk aan voeding, voedingsstatus, mineralen, trauma’s oplossen).

Wat voor jou van toepassing is?

Dat kan ik niet in deze blog benoemen, want dat is voor iedereen anders. Wat het belangrijkste is: Laat je niet wijsmaken door wat andere zeggen hoe je lichaam werkt. Jij weet en voelt het beste hoe jouw lichaam werkt.

Zorg wel eerst dat je je lichaam zo goed mogelijk in balans brengt en ga vanuit daar voelen wat je lichaam echt nodig heeft en waar je lichaam het meest blij van wordt.

Met een lichaam dat volledig ontregelt en uit balans is, kun je niet voelen en ervaren wat het echt nodig heeft.

Wil je precies weten wat dit voor jouw inhoud of hoe dit werkt? Wil je hier graag concreet en zonder omwegen mee aan de slag?

Dan is het persoonlijk voedingsplan iets voor jou. Daarnaast kunnen we ook dieper ingaan op dat wat jou beweegt om wel of niet goed voor jezelf te zorgen.

Zet je jezelf op nummer één.

Zorg goed voor jezelf, dan kun je daarna nog beter voor een ander zorgen.

 

Maak je afspraak voor een gratis intake gesprek

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers