Plan je gratis intake hier
Contact

Hoe zorg ik voor een goede weerstand

Heb jij enig idee hoe het met jouw gezondheid gesteld is? Word jij snel ziek?

Het is lastig om te beoordelen of je gezond bent, of je weerbaar bent en of je voldoende weerstand hebt om tegen een virus te vechten. Het uitblijven van ziekte wil niet meteen zeggen dat je immuunsysteem goed werkt en/of dat je gezond bent.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden waardoor je erachter kunt komen of je lichaam gezond is of althans, zo gezond mogelijk, en je immuunsysteem functioneert.

Signalen verlaagde weerstand

Misschien herken je het wel: je hebt meer en eerder last van je spieren dan anders, je wordt een beetje loom en hebt nergens zin in. Vaak krijg je meer zin in zoet of zout eten (chips, chocolade, snoep en koekjes). Dit zijn signalen van je lichaam dat je weerstand lager is. Ikzelf krijg bijvoorbeeld last van keelpijn, dan weet ik dat mijn weerstand verlaagd is.

Heb je veel last van allergieën? Ook dat is een teken dat je immuunsysteem verzwakt is.

Zijn dit signalen waar je regelmatig of altijd last van hebt?

Dan zouden er veel alarmbellen moeten gaan rinkelen omdat dit een teken is dat je lichaam niet optimaal functioneert. Als je lichaam niet optimaal kan functioneren, kunnen je weerstand en je immuunsysteem dat ook niet.

Meten = weten

Je kunt ook je bloed laten testen om erachter te komen of je gezond bent en je immuunsysteem functioneert. Noem het de jaarlijkse APK van je lichaam.

Als je niet weet wat? Laat dan een algemeen gezondheidsprofiel testen: de witte- en rode bloedcellen, je leverwaarden, nier waarden, cholesterol, glucose en minimaal vitamine D. Twijfel je hierover en weet je niet zo goed wat voor jou van toepassing is? Laat je hierover altijd goed informeren. Zorg ook dat je inzicht krijgt in de uitslagen, zo kun je zelf onderzoeken en een oordeel geven of dit ‘goed genoeg’ is.

Waarom wil je gezond zijn?

De basis van een goed werkend immuunsysteem is een gezond lichaam dat goed functioneert, zonder klachten. Met ruim 50% van de Nederlanders met overgewicht, 1,7 miljoen Nederlanders met hart- en vaatziekten en 1,1 miljoen Nederlanders met Diabetes type 2 (en dit is nog maar een kleine greep uit de welvaart ziekten in Nederland), gaat er iets mis met de gezondheid van vele Nederlanders.

Dit zijn allemaal leefstijl afhankelijk ziekten. Hetgeen je eet, hoeveel je beweegt, hoe je denkt en in het leven staat. Al deze factoren kunnen bij niet goed gebruik, het functioneren van je lichaam in de weg staan.

Bedenk dat als je last hebt van bijvoorbeeld:

 • Slecht slapen;
 • Geen energie gedurende de dag;
 • Regelmatig hoofdpijn;
 • Om de 2-3 uur moeten eten omdat je ‘honger’ hebt;
 • Last van je maag en darmen;
 • Rusteloos gevoel;
 • Slecht kunnen concentreren;
 • Hormonale schommelingen, etc.

Dit zijn tekenen van je lichaam dat er daarbinnen iets niet helemaal lekker loopt. Hierdoor is de kans groter dat je weerstand verlaagd is.

Dit kunnen helaas ook factoren zijn waar een arts niet zijn of haar vinger op kan leggen. Laat het hier dan niet bij zitten, jij voelt dat er iets niet goed is, dus zoek dan ook zeker verder naar een oplossing.

Hoe gezond is jouw leefstijl?

Sta jij wel eens stil bij hoeveel je daadwerkelijk eet? Of hoe vaak je eet? Beweeg jij iedere dag of doe je dat alleen als je er zin in hebt? Geniet jij van het leven? Heb jij een gezonde leefstijl?

Nu we meer dan ooit thuis zitten, niet naar de club of sportschool mogen en een wandeling of supermarktbezoek het uitje van de dag is, is het misschien lastiger om positief te blijven, op te staan van de bank, voldoende te bewegen, goed te blijven eten en minimaal te snacken.

Gezelligheid en ontspanning

Door de jaren heen zijn we voeding meer en meer als gezelligheid en ontspanning gaan zien.
De levensmiddelenindustrie heeft een scala aan producten ontworpen, boordevol suiker en niet voedzame stoffen, waar de supermarkten mee gevuld zijn. Dit zijn vaak de producten die wij associëren met ontspanning en gezelligheid. Juist nu we de ontspanning en gezelligheid uit onszelf en ons gezin moeten halen, vinden we het vaak lastig om deze producten te laten staan.

Wat kan ik doen om mijn weerstand te verhogen?

Verminder je stress: stress is denk ik wel de factor waardoor je weerstand het snelst wordt verslechterd. Dit kan echt stress zijn door een drukke baan of problemen binnen het gezin.
Maar voor het lichaam is stress ook een tekort aan voedingsstoffen, dagelijks overgewicht met je meedragen of een chronische ziekte zoals hart- en vaatziekte en diabetes type 2.

Nachtrust: slaap minimaal 7 tot 9 uur per nacht. Slaap is een van de belangrijkste levensbehoeften. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen, een grote schoonmaak houden en het lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe dag, uitgerust en wel.

Drink water: water drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen makkelijk je lichaam kunnen verlaten en dat je bloed kan stromen.

Groente eten: eet minimaal 300-500 gram groente op een dag. In alle kleuren, vormen en maten. Groenten leveren veel voedingsstoffen zoals, vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten.

Vezels eten: voldoende vezels zorgen ervoor dat je darmen goed kunnen functioneren. Een goede darmfunctie is een basis voor een goede weerstand en dus immuunsysteem. Eet veel groente en fruit, noten en peulvruchten.

Eet geen suiker of suikerhoudende producten: suiker werkt juist averechts op je weerstand. Het zorgt er dus voor dat je weerstand, en dus je immuunsysteem, achteruitgaat.

Beweeg: beweeg minimaal 30 tot 60 minuten per dag. Het liefst in de buitenlucht. Bewegen zorgt voor ontspanning, betere hersenfunctie en een beter functionerende spijsvertering, darmen en opname van voedingsstoffen.

Vul aan met voedingssupplementen: het is lastig om dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via de voeding. Op momenten van ziekte of een lage weerstand is dat nog
moeilijker omdat je lichaam dan meer verbruikt en meer nodig heeft.

Welke voedingssupplementen kun je aan denken:

 • Multivitamine: multivitaminen zijn de basis voor het verkrijgen van alle vitaminen en mineralen. Dit is geen manier om tekorten op te heffen, maar wel een manier om de basis op orde te krijgen.
 • Vitamine D: is een multifunctionele vitamine die we alleen in de zomer binnen krijgen door middel van zonlicht. Zorgt voor een goede weerstand, gemoedstoestand en o.a. stevige botten.
 • Vitamine C en Zink: zorgen voor een optimale weerstand. Heb je verlies van geur en smaak? Dat is een teken van een zink tekort. Wacht niet af totdat dit zich vanzelf oplost, dit kan lang duren. Neem een zink supplement totdat je klachten voorbij zijn.
 • Visolie (Omega 3): speelt een belangrijke rol bij het tegen gaan van stress en ontstekingen in het lichaam.
 • Voor een optimale darmwerking is o.a. pre- en probiotica een goede aanvulling.

Voor al deze supplementen geldt hetzelfde: zorg dat je de juiste kwaliteit neemt en niet zomaar het eerste het beste potje dat je in de supermarkt of drogist uit het rek pakt. Laat je hierover goed adviseren zodat je weet dat je een goed product gebruikt dat bij jou past!

Genieten

We vergeten vaak wat echt belangrijk is in het leven; onze naasten, ons gezin, vrienden en buren. Neem deze tijd om zoveel mogelijk te genieten van de mensen om je heen. Ga dingen doen die je al veel eerder had moeten doen. Ga lekker in de zon zitten en lees een boek. Ga wandelen in het bos. Kook een kleurrijke maaltijd voor je naasten en geniet van het moment samen aan  tafel. Geniet en dan komt de rest vanzelf.

 

Wil je graag stappen gaan zetten naar een gezonde leefstijl en weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken?

Of wil je graag een voedingsplan dat persoonlijk is en bij jouw lichaam past?

Neem dan vrijblijvend contact op en/of plan direct je GRATIS 1 op 1 gesprek, dan kun je daarin al je vragen stellen en bespreken we wat jouw mogelijkheden zijn naar een gezonde leefstijl.

Ga voor goede weerstand

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers