Plan je gratis intake hier
Contact

HELP, mijn hormonen zijn uit balans

De meeste vrouwen herkennen het wel: hormonale schommelingen.

Het begint in je tienerjaren als je voor het eerst menstrueert. Met alle bijkomende klachten.
Daarna komt voor veel vrouwen de uitdaging van het zwanger worden, met eveneens voor sommige alle ongemakken van dien (gelukkig hoor ik ook veel verhalen van vrouwen die er heerlijk van kunnen genieten).
Na de zwangerschap komt de uitdaging om de kilo’s weer kwijt te raken.
En dan komt zo’n 15-20 jaar later de overgang om de hoek kijken. Wederom voor sommige vrouwen een prima periode en voor andere een complete hel (met alles wat daar tussenin zit).

Hoe komt het dat je last hebt van hormonale schommelingen?

Vrouwen hebben vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang te maken met de menstruatiecyclus. De cyclus die ervoor zorgt dat ze zwanger kunnen worden. Dit is een periode van 28 dagen waarin verschillende hormoonverschuivingen plaatsvinden.

De cyclus start bij de menstruatie zelf. Daarna (gemiddeld 9 dagen later) komt de eisprong die samengaat met een oestrogeen (hormoon)piek. Vervolgens daalt het oestrogeengehalte even en stijgt het hormoon progesteron. Als de eicel niet bevrucht wordt, dalen oestrogeen en progesteron zodat het baarmoederslijmvlies afgebroken kan worden waarna je gaat menstrueren.

Dit zijn al meerdere hormoonwisselingen in 28 dagen tijd. En dit gebeurt gemiddeld 13 keer per jaar, gemiddeld 451 keer per vrouwenleven.

Overgang

Rondom de overgang komt de cyclus niet meer regelmatig terug omdat de voorraad eicellen opraakt. Tijdens deze periode is je lichaam op zoek naar (weer) een nieuwe balans in deze hormoonverschuivingen.
Ik ontvang in mijn praktijk veel vrouwen, waarbij deze periode lichamelijk een grote uitdaging is. Er komen veel klachten om de hoek kijken, omdat het lichaam meer moeite heeft om die  hormonen terug in balans te brengen.

Welke klachten krijg je als je last hebt van hormonale schommelingen?

Klachten die vrouwen hierdoor kunnen krijgen zijn onder andere: buikpijn, hoofdpijn (tot zelfs migraine), prikkelbare darm, vermoeidheid, opvliegers en slecht slapen.

Wat is de oorzaak van klachten tijdens hormoonwisselingen?

Je lever speelt een belangrijke rol bij de omzetting en afbraak van hormonen. Wat je veel ziet bij hormonale klachten is dat de lever overuren maakt en moeite heeft om de boel in balans te houden. (Je kunt dit herkennen nadat je alcohol gedronken hebt en daar enorm veel last van hebt.)

Maar er zijn ook genoeg vrouwen die sowieso een relatief slecht leefpatroon hebben, waardoor de basis van een gezond lichaam al uit balans is. Je kunt je voorstellen dat het lichaam dan niet meer weet hoe het überhaupt terug in balans moet komen.

Hoe krijg je je hormonen in balans?

Start bij het in balans brengen van je lichaam. Dus zorg eerst voor een gezonde leefstijl. Denk hiervoor aan: voldoende slaap; 3 volwaardige maaltijden eten met veel groente en fruit; geen tussendoortjes eten (deze brengen vooral je hormonen verder uit balans); veel water drinken en bewegen (het liefst in de buitenlucht).

Mocht dit niet voldoende zijn, kun je een stapje verdergaan en kiezen voor een gericht persoonlijk voedingsadvies. Ik begeleid veel vrouwen met hormonale klachten op deze manier, met goed resultaat. Deze vrouwen weten in een korte tijd hoe ze hun lichaam zelf in balans kunnen houden. Grotendeels alleen al door het aanpassen van voeding.

Lissa en Angely zijn hier voorbeelden van.

Lees wat zij er zelf over vertellen:

Lissa (25 jaar)
“Na veel buikpijn en niet lekker in mijn vel zitten, heb ik de stap gezet om daar iets aan te doen. Samen met Shirley ben ik aan de slag gegaan. Door kleine aanpassingen te doen in mijn manier van eten en tijden van eten, heb ik nu minder buikpijn, heb ik minder misselijkheidklachten en zit ik beter in mijn vel. Samen met Shirley heb ik een leefstijl ontwikkeld die bij mij en bij mijn werk past. Dit gun ik iedereen. Dus twijfel je nog? Neem die stap je hebt niks te verliezen!”

Lisa werkte onregelmatig en draaide veel nachtdiensten. Haar misselijkheid kwam vooral na die nachtdiensten. Logisch, want … uitleg. Dus door haar hiervan bewust te maken, en … aan te passen, verminderden haar klachten.

Angely (50 jaar)
“Sinds een half jaar volg ik het persoonlijk voedingsplan programma onder begeleiding van Shirley. Ik had behoorlijk veel last van overgangsklachten en al vele dingen geprobeerd. Ik had de hoop stiekem opgegeven dat iets me zou helpen. Toch wist Shirley me te overtuigen om haar programma te proberen. Na twee weken sliep ik al beter, had ik veel minder last van opvliegers en ook andere klachten verdwenen. Het programma is heel goed vol te houden en er hoeven geen bijzondere gerechten te worden gekocht. Een leuke bijkomstigheid; het lukte me de laatste jaren niet meer om af te vallen, maar ook door MB ben ik binnen no time weer op mijn oude gewicht, dus van voor de overgang. Over Shirley; vakkundig, professioneel en laagdrempelig. Kortom; zowel Shirley als haar programma kan ik alleen maar aanraden!”

 

Herken jij jezelf in deze verhalen en zou jij ook graag korte metten willen maken met je hormonale klachten?

Zet die stap en kom vrijblijvend voor een intake gesprek. Je kunt al je vragen die je hierover hebt stellen en dan kijken we samen welke aanpassingen binnen je voedingspatroon het beste bij jou passen.

Je bent altijd welkom.

Maak je afspraak

 

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coachsessies op de praktijk of online
 • 6 maanden begeleiding
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 750,-

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Anderen die je
voor gingen

Hoop dat er velen zijn die ook kiezen voor een andere manier van eten, gemakkelijk gewicht verliezen en op gewicht blijven door een blijvend veranderd eetpatroon, leefwijze met een aantal basis principes! Het is zo heerlijk om op gewicht te zijn en te blijven, producten te gebruiken die bij mij passen en dus altijd goed vallen en af en toe even af te wijken, zonder daar een schuldgevoel aan over te houden. Superfijn!

Marjo

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers