De meeste vrouwen herkennen het wel: hormonale schommelingen.
Het begint in je tienerjaren als je voor het eerst menstrueert. Met alle bijkomende klachten.
Daarna komt voor veel vrouwen de uitdaging van het zwanger worden, met eveneens voor sommige alle ongemakken van dien (gelukkig hoor ik ook veel verhalen van vrouwen die er heerlijk van kunnen genieten).
Na de zwangerschap komt de uitdaging om de kilo’s weer kwijt te raken.
En dan komt zo’n 15-20 jaar later de overgang om de hoek kijken. Wederom voor sommige vrouwen een prima periode en voor andere een complete hel (met alles wat daar tussenin zit).
Hoe komt het dat je last hebt van hormonale schommelingen?
Vrouwen hebben vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang te maken met de menstruatiecyclus. De cyclus die ervoor zorgt dat ze zwanger kunnen worden. Dit is een periode van 28 dagen waarin verschillende hormoonverschuivingen plaatsvinden.
De cyclus start bij de menstruatie zelf. Daarna (gemiddeld 9 dagen later) komt de eisprong die samengaat met een oestrogeen (hormoon)piek. Vervolgens daalt het oestrogeengehalte even en stijgt het hormoon progesteron. Als de eicel niet bevrucht wordt, dalen oestrogeen en progesteron zodat het baarmoederslijmvlies afgebroken kan worden waarna je gaat menstrueren.
Dit zijn al meerdere hormoonwisselingen in 28 dagen tijd. En dit gebeurt gemiddeld 13 keer per jaar, gemiddeld 451 keer per vrouwenleven.
Overgang
Rondom de overgang komt de cyclus niet meer regelmatig terug omdat de voorraad eicellen opraakt. Tijdens deze periode is je lichaam op zoek naar (weer) een nieuwe balans in deze hormoonverschuivingen.
Ik ontvang in mijn praktijk veel vrouwen, waarbij deze periode lichamelijk een grote uitdaging is. Er komen veel klachten om de hoek kijken, omdat het lichaam meer moeite heeft om die hormonen terug in balans te brengen.