Hummus plaattaart

met gegrilde groente

Nieuw recept!

Ken je dat, gezellig met je vriendin uit lunchen? Heerlijk met z’n tweeën even bijkletsen en lekker eten. Maar hoe leuk is het als je vriendin bij jou komt lunchen en jij maakt zelf eten? Voor de afwisseling vind ik dat echt net zo heerlijk en om die reden heb ik onderstaande plaattaart gemaakt. Mijn vriendin is ook diëtist en dus komt er iets super gezonds op tafel ;-)!

Het moest iets snels zijn, gezond dus en natuurlijk heel lekker zijn. Ik zoek altijd Pinterest af naar leuke en nieuwe ideeën. Daar kwam ik dit idee tegen. Ik maak een boodschappenlijstje met alles wat ik nodig heb en zorg dat ik de avond of middag ervoor tijd heb om dit voor te bereiden. De avond ervoor heb ik de plaattaart in de oven afgebakken, zodat ik de volgende dag de plaattaart alleen nog maar hoefde op te warmen.

Voor de spread, heb ik hummus gebruikt. Zelf gemaakte hummus van kikkererwten. De kikkererwten gaan in een slowcooker met wat water en deze zet ik ongeveer 6 tot 8 uur aan (afhankelijk van of de kikkererwten al gaar zijn). Na de 6 tot 8 uur zijn de kikkererwten geweld en gekookt en dus direct klaar voor gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een potje kant-en-klare kikkererwten kopen, I know. Toch vind ik dit leuker. Vervolgens maakte ik van een deel van de kikkererwten hummus, een deel van de kikkererwten ging over de plaattaart en het deel dat ik over had, maakte ik…….. geroosterde kikkererwten van, gezonde knapper-balletjes of gezonde borrelnootjes! De volgende keer zal ik het recept met jullie delen waarschijnlijk in combinatie met meer over peulvruchten, wat je zoal kunt met peulvruchten. Daar zal ik de recepten van hummus en geroosterde kikkererwten in zetten.

 

 

Omdat ik een beetje tijdgebrek had (lees: geen tijd ervoor gemaakt heb), heb ik een rol bladerdeeg gepakt. Dit is niet de meest gezonde optie. Wat je zou kunnen doen om deze plaattaart nog gezonder te maken is filodeeg pakken of een bodem maken van bloemkool (net als een bloemkoolpizza). Je kunt natuurlijk ook zelf het deeg maken! Dan vervang je de bloem door bijvoorbeeld volkoren speltmeel. Kost wat meer tijd, maar heb je ook wat.

Deze plaattaart is lekker en makkelijk voor alle gelegenheden. Je kunt de plaattaart prima maken met de kinderen, voor vrienden of gewoon als avond maaltijd.

Normaal gesproken is deze plaattaart voor 4 personen… Oeps, zo lekker!! Met z’n tweeën was de taart zo op. Dus heb je kleine eters is de plaattaart voor 4 personen, heb je grote eters, lukt het dus ook met 2 personen.

 

 

INGREDIENTEN

  • 1 rol bladerdeeg
  • 200 g hummus (zelfgemaakt is altijd lekkerder)
  • 2 el za’atar (Jonnie Boer)
  • Courgette
  • Paprika
  • Rode ui
  • 200 g cherrytomaat
  • 150 g kikkererwten
  • 2 tl ras el hanout (Jonnie Boer)
  • Optioneel: Handje peterselie, gehakt &handje pistache, gehakt

 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika, rode ui en courgette in redelijk grove stukken. Verwarm een grillpan of een wokpan en bak de groente aan beide kanten gaar. Halveer ondertussen de cherrytomaten en meng de kikkererwten met de ras el hanout kruiden. Rol het bladerdeeg uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Meng de hummus met de za’atar kruiden en besmeer het bladerdeeg hiermee, houd ongeveer 1 a 2 cm van de randen vrij. Verdeel de groenten over de hummus en verdeel ook de cherrytomaat en kikkererwten hierover.

Bak de hummus plaattaart in ongeveer 25 a 35 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.

Snijd de hummus plaattaart in stukken en bestrooi op het laatste moment met de gehakte peterselie en pistachenootjes.

Smakelijk!

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!