Plan je gratis intake hier
Contact

Intermittent Fasting

Een dieethype of is het echt gezond?

Niet ontbijten is gezond?!

Ik krijg regelmatig de vraag, het overslaan van mijn ontbijt is niet gezond toch?
Maar wat is niet gezond? En wanneer eet je de eerste maaltijd, ontbijt je om 10 uur of begin je met snacken?

Als je je ontbijt overslaat, de hele ochtend op koffie leeft en vervolgens de snoep pot leeg eet, zeg ik nee, het is beter om goed te ontbijten zodat je met goede energie de dag kan starten en geen snack trek tussendoor krijgt.
Sla je bewust je ontbijt over, drink je wat extra glazen water en misschien een kop thee en eet je later in de ochtend of rond het middaguur je eerste voedzame maaltijd (ontbijt, brunch of lunch), is dit helemaal prima. Ik zal het hieronder verder uitleggen.

Je auto start ook niet zonder benzine

Een auto start ook niet zonder benzine, waarom zou je je lichaam wel opstarten zonder de energie uit voeding?

Ongeveer 50% van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Dus een gemiddelde volwassenen in Nederland eet te veel. De meeste volwassenen hebben dus meer dan voldoende energie in de opslag om toch minstens een aantal dagen, misschien wel weken op vooruit te kunnen. De auto heeft echt niet iedere keer dat je de auto start, nieuwe benzine nodig. Die loopt nog steeds als de tank nog maar halfvol zit.

En als we even terug in de tijd gaan, naar de tijd dat we nog moesten jagen op ons voedsel en het eten niet voor handen lag als we wakker werden; hoe zouden mensen dat toen gedaan hebben? Zij gingen eerst op zoek naar voedsel voordat ze konden gaan eten. Dat eten lag waarschijnlijk niet in de supermarkt, maar moesten zij zelf gaan zoeken en/of op gaan jagen. Hierdoor hadden zij niet de mogelijkheid de auto te starten met nieuwe benzine, maar moesten zij eerst de tank leeg maken.

Waarom wordt ons verteld dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is?

Dit is gebaseerd op het feit dat er mensen zijn die niet de tijd nemen voor hun ontbijt, daardoor later in de ochtend honger krijgen en dan gaan snacken. Omdat deze mensen geen aandacht aan hun eten besteden, eten zij over het algemeen minder voedzaam en snacken zij meer ongezonde producten.
Om dit te voorkomen is het goed om de dag bewust met een goed ontbijt te starten. Dat maakt dat je je eerste voedingsstoffen binnenkrijgt in plaats van afwachten tot je honger krijgt, er geen gezonde maaltijd voor handen is en je gaat snacken.

Intermittent fasting

Ga je bewust om met je eetmomenten, dan kun je er dus ook voor kiezen om het aantal eetmomenten te beperken en/of een langere periode op een dag niets te eten. Dit gaat, als je het mij vraagt, altijd in combinatie met een gezond voedingspatroon. Onbewust eten en maaltijden overslaan is nooit een goed idee.

Je hebt meerdere vormen van intermittent fasting:

 • Stoppen met tussendoortjes is al een vorm van intermittent fasting. Als je minimaal vijf uur tijd tussen je maaltijden houdt, krijgt je lichaam in deze uren de tijd om je maaltijd te verwerken en kun je met een lege maag aan de volgende maaltijd beginnen.
 • 16 – 8 regel. Dit is een periode van minimaal zestien tot achttien uur waarin je niets eet en de overige acht uur van de dag wel mag eten.
 • 5 – 2 regel. Je kunt ook een periode van twee dagen vasten en de overige vijf dagen ‘gewoon’ eten.

In de periode dat je wel ‘mag’ eten, eet dan ook zoveel mogelijk goede voeding. Verdeel deze voeding over twee en hooguit drie eetmomenten.
In de periode dat je niet ‘mag’ eten, drink dan zoveel mogelijk water en zo min mogelijk koffie. Kruidenthee, zonder theïne is in mindere mate ook prima om te drinken.

Waarom zou je willen vasten?

Bedenk even wat er gebeurt als je gaat slapen. Stel dat je stopt met eten als je gaat slapen, je slaapt acht uur en ontbijt zodra je opstaat, dan heb je dus acht uur niets gegeten. In deze acht uur heeft je lichaam de kans gehad om je eten te verwerken en de boel daarbinnen wat op te ruimen.
Zodra je weer gaat eten, gaat alle energie van je lichaam weer naar je spijsvertering en heeft het dus niet meer de kans de boel op te ruimen.
Stel dat je de periode waarin je lichaam mag opruimen verlengt, dan heeft je lichaam langer de tijd om op te ruimen en kan het dus ook meer opruimen. Hoe langer je je lichaam de tijd geeft om op te ruimen en dus niet opnieuw gaat eten, hoe beter je lichaam alles kan opruimen.

Je lever ruimt een groot deel van de afvalstoffen op, denk aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, (overtollige)suikers, alcohol en medicijnen (ook paracetamol etc.). Krijgt je lichaam niet voldoende de tijd om dit soort stoffen op te ruimen, dan kun je je voorstellen dat op den duur de verschillende afvalstoffen in je lichaam opstapelen (en wie weet wat voor schade kunnen  aanrichten).

“Ik val om als ik ’s ochtends niet ontbijt”

Dit dacht ik altijd als ik niet zou ontbijten zodra ik opstond. Totdat ik op een dag niet de mogelijkheid had om te ontbijten en ik niet omgevallen was.

Je kunt het gevoel hebben dat je wat licht in je hoofd wordt of misschien heb je het gevoel dat je wat trillerig wordt. Dit is de oorzaak van hormoon- en glucoseschommelingen. Je hormonen en met name je glucose/insuline huishouding nemen de regie van je over. Je glucosespiegel in het bloed gaat pieken en dalen op het moment dat je te veel snelle koolhydraten en suikers tot je neemt.
Daarnaast zijn de meesten van ons enorme gewoontedieren waardoor we geen honger signalen krijgen als we echt honger hebben, maar als het ‘tijd’ is om te eten. Op deze manier kun je met je hersenen een hongergevoel en gevoel van flauwte ervaren en/of zelfs opwekken.

Goede voeding en het lichaam eens wat vaker rust geven kan wonderen doen.
Ik ben zeker een voorstander van intermittent fasting. Dit heeft er ook mee te maken dat ik een groot voorstander ben van maar twee of drie eet momenten op een dag te hebben in plaats van vijf of zes of zelfs nog meer eet momenten (denk aan al die momenten dat je iets in je mond stopt).
Blijven eten zorgt ervoor dat je spijsverteringssysteem altijd in de aan stand blijft staan, altijd moet functioneren en dus nooit een keer echt de rust krijgt. Dit betekent ook dat je lichaam geen en/of minder tijd heeft om andere processen in je lichaam goed te laten verlopen.
Denk aan je hormoonhuishouding, afvalstoffen afvoeren en herstel na inspanning.

Wil je graag meer weten over intermittent fasting of het gaan toepassen? Doe dit bewust en weet wat je doet. Ga niet zomaar zelf experimenteren als je het gevoel hebt dat je lichaam er nog niet klaar voor is.

 

Vraag advies

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers