Plan je gratis intake hier
Contact

Kcal tellen

Of toch niet?

Het tellen van calorieën is iets wat ik geleerd heb tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek en iets wat we kennen als de waarde aan energie die we eten.

Een gemiddeld volwassen lichaam verbrand tussen de 2000 en 2200 kilocalorieën op een dag (incl. lichte beweging). En dus zouden we maximaal deze hoeveelheid kilocalorieën per dag kunnen eten om niet in gewicht aan te komen.

Dit kan natuurlijk per persoon verschillen, afhankelijk van lichaamsbouw en de hoeveelheid activiteit per dag.

Kcal is puur scheikundig energie. Volgens de scheikunde/biologie verbruik je zoveel energie per dag en dus heb je zoveel energie per dag nodig.

In het echte leven ligt het iets gecompliceerder dan 1 kcal in is 1 kcal uit

Ja we hebben energie nodig (koolhydraten) maar we hebben ook bouwstenen (eiwitten) en smeermiddel (vetten) nodig. Daarnaast hebben we ook stoffen nodig zoals vezels om de darmen goed te laten functioneren en vitaminen en mineralen om überhaupt alle processen in het lichaam goed te laten verlopen.

Denk maar aan een auto. Die kan er top uitzien aan de buitenkant maar als er geen benzine in zit, functioneert die zeker niet naar behoren. Als de olie ontbreekt in de motor, kan de auto nog heel even functioneren maar houdt er dan ook mee op.

Je lichaam leeft op kcal maar begeeft het uiteindelijk als de basis van voedingsstoffen en bouwstoffen onvoldoende aanwezig is.

Dit is van meerdere factoren afhankelijk

Om te beginnen natuurlijk dat wat je wel maar ook zeker niet in je mond stopt. We eten nog altijd te weinig groente en fruit en te veel granen (tarwe). Alles wat je eet waar geen voedingsstoffen in zitten, kost je lichaam het dubbele aan hoeveelheid voedingstoffen om deze niet bruikbare stoffen ook je lichaam weer uit te krijgen.

Daarnaast is de kwaliteit van ons eten de afgelopen jaren achteruitgegaan. Meer massa productie betekent over het algemeen minder voedingswaarde. Hoe sneller een plant rijp moet zijn of een dier groot moet worden, des te minder de kwaliteit aan voedingsstoffen.

Vergeet ook de manier waarop je eet niet. Eet je gehaast of neem je de tijd voor je eten? Geniet van het moment om de voeding tot je te nemen. In rust zorg je ervoor dat jouw spijsvertering veel beter zijn werk kan doen.

Nu denk je misschien, wat moeilijk dit allemaal? Hoe weet ik dit?

Het is makkelijker dan je denkt

Bekijk in de supermarkt eens alle producten met verpakking en label. Vooral de felgekleurde opvallende, vol met kreten, verpakkingen. Dat zijn voor het grootste gedeelte de producten die gemaakt zijn in de fabriek en niet in de natuur.
Producten uit de fabriek zijn gemaakt voor het lekkere, om meer van te eten/drinken, om veel van te kopen, maar niet om jou gezonder te maken.

Je weet bijna nooit 100% zeker hoe goed een product is. Maar ga je je producten bij een boer halen of een winkel die transparant is in waar de producten vandaan komen en hoe de producten verbouwd zijn, mag je ervanuit gaan dat het goede producten zijn.

Je hoeft heus niet alles zelf te verbouwen, alhoewel dat wel heel leuk kan zijn.

Tot slot

Het grote nadeel van het tellen van kcal is dat je totaal niet bezig bent met de essentie van voeding. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam reageert anders op in principe alles.

Door te beginnen met het voeden van je lichaam, kun je ook beter je lichaam gaan voelen.
Als je je lichaam goed voedt, voel je precies wat het wel en wat het niet nodig heeft. Dan ga je letterlijk aan op de voedzame producten van de boerderijwinkel en uit op de bewerkingen met tarwe (brood, koekjes, pasta).

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een persoonlijk voedingsplan waarmee jij jouw lichaam kan voeden?

 

Bekijk de mogelijkheden

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers