Kerstdiner

Make it a December to remember

December 2020

Over 2 weken is het alweer zover! De kerstdagen staan voor de deur en de voorbereidingen voor het kerstdiner zijn al in volle gang?!

De eerste vragen kwamen deze week al binnen “kom je ook met inspiratie voor het kerstdiner?” Daarom hierbij wat extra inspiratie voor de kerst.

Zorg goed voor elkaar en zorg nog beter voor jezelf

Leg jezelf niet te veel en niet te strenge regels op tijdens de kerstdagen. Ga vooral genieten van deze tijd. Neem wat extra tijd voor jezelf en probeer eens dat gerecht uit wat je altijd al hebt willen maken.

Een aantal praktische tips hoe je het beste om kunt gaan met anders eten, ongezond eten, alcohol drinken en vaak ook meer eten.

  • Drink heel veel water tussendoor;
  • Sla een maaltijd over of eet de andere maaltijden geen snelle koolhydraten zoals brood en pasta;
  • Drink geen alcohol op nuchtere maag, maar drink alcohol bij de maaltijd of eet eerst een eiwit- en/of vetrijke hap;
  • Eet rustig en geniet van het eten. Je lichaam geeft zelf wel aan wanneer het genoeg is geweest.

Mocht je tijdens kerst voor een driegangendiner gaan en wil je zoveel mogelijk de regels van je persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance nastreven? Ga dan bijvoorbeeld voor een voorgerecht met zalm (zalm tartaar of zalm carpaccio) en neem dan tijdens het hoofdgerecht ook een stukje zalm. Of maak een carpaccio van rund en neem tijdens het hoofdgerecht een biefstukje. Op deze manier krijg je één eiwit binnen tijdens de maaltijd. Laat daarnaast de groenten rijkelijk overheersen en neem de stoofperen als toetje.

Ik wens jullie allemaal alvast hele fijne kerstdagen. Geniet met volle overtuiging van deze dagen en van lekker en gezond eten.

 

Fijne Kerstdagen!

 

Voorgerecht

Zalm-avocado tartaar

Voor dit gerecht heb je een uitsteek ring/kookring nodig. Afhankelijk van de grote van deze ring kun je 3 tot 4 tartaartjes maken.

INGREDIËNTEN

  • 1 portie zalm
  • 1 avocado
  • 1 augurk (of 2 kleine augurken)
  • 2 el appelazijn
  • Verse bieslook
  • Verse dille
  • Verse citroensap van halve citroen
  • Peper en Keltisch zeezout

BEREIDING

Snij de rauwe zalm in kleine blokjes en marineer deze met appelazijn en wat peper en zout. Laat dit even staan. Je kunt dit ook al de dag ervoor maken. Zorg dan dat dit in een afgesloten bakje in de koelkast staat.

Snij de avocado in even grote blokjes als de zalm.

Hak de bieslook en dille fijn en meng deze samen met de avocado blokjes in een schaal.

Snij de augurk in kleine blokjes.

Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar.

Pak een uitsteek ring, zet deze op je bord en schep het mengsel in de ring. Even aandrukken met een lepel. Verwijder voorzichtig de ring en garneer de zalm-avocado tartaar met wat bieslook.

NOTES

  • Je kunt kruiden naar smaak toevoegen. Peterselie en tuinkers zijn er ook lekker doorheen.
  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. De porties kun je afwegen aan de hand van de hoeveelheid in jouw plan.
  • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij.

 

Gazpacho

Gazpacho is een koude of lauwwarme soep. Heb je meerdere voorgerechten, neem dan kleine glaasjes voor deze gazpacho. De gazpacho vult goed en dat is zonde voor de rest van de lekkere gerechten.

Afhankelijk van de grootte van de porties is dit recept voor 4-8 personen.

INGREDIËNTEN

  • 5 tomaten (400 gram)
  • 1 grote paprika of 2 kleine (200 gram)
  • Halve komkommer (200 gram)
  • 2 sjalotten
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn (of meer naar smaak)
  • Peper en Keltisch zeezout naar smaak

BEREIDING

Ontvel eerst de tomaten. Snij een kruis aan de onderkant van de tomaat en leg deze in kokend water. Na enkele minuten kun je het velletje er zo vanaf halen.

Snij de paprika, komkommer en ui in stukjes. Dit mogen ook grovere stukken zijn.

Doe de groenten in een blender of keukenmachine en maal de groenten zo fijn mogelijk.

Breng de gazpacho op smaak met de olijfolie, balsamicoazijn en groentebouillon. Voeg net zoveel groentebouillon toe totdat je de gazpacho dun (of dik) genoeg vindt.

NOTES

  • Je kunt extra kruiden naar smaak toevoegen. Bijvoorbeeld peterselie en basilicum.
  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. De portie groenten kun je afwegen aan de hand van de hoeveelheid in jouw plan.
  • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

 

Tussengerecht

Komkommerrondjes

Een makkelijke bite, lekker voor op tafel, als tussengerecht of bij de borrel. Uit een komkommer kun je ongeveer 4-6 rondjes halen

INGREDIËNTEN

  • Komkommer
  • Geitenroomkaas
  • Olijven
  • Zongedroogde tomaten
  • Peper en Keltisch zeezout

BEREIDING

Was de komkommer en snij met een kaasschaf plakken in de lengte van de komkommer. Ik ervaar dat de kaasschaaf het makkelijkst hiervoor is. Op deze manier zijn de plakken komkommer dik genoeg en niet te dun.

Leg de komkommer plat op je werkblad. De eerste laag die je hebt (van de schil) gooi je weg. Dan kun je ongeveer 3 goede plakken van de komkommer afsnijden waarna de zaadlijsten gaan overheersen en je niet meer de mogelijkheid hebt om de komkommer op te rollen. Ga dan aan de andere kant van de komkommer verder en snij ook daar ongeveer 3 plakken af.

Leg de plakken komkommer op een keukenpapiertje en leg daaroverheen nog een keukenpapiertje. Dep rustig het vocht uit de komkommer.

Snij de olijven en zongedroogde tomaten heel fijn.

Pak een schaaltje en mix hierin de geitenroomkaas, olijven en zongedroogde tomaten. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Leg een plak komkommer op je werkblad en smeer hier een laagje geitenroomkaas op. Rol vervolgens de komkommer op en steek een prikker door de komkommer zodat deze in de vorm kan blijven.

NOTES

  • Je kunt ook andere smaakmakers door de geitenkaas mengen, zoals augurk en ui.
  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. De portie groenten en geitenkaas kun je afwegen aan de hand van de hoeveelheid in jouw plan.
  • Dit gerecht is glutenvrij en vegetarisch.

 

Hoofdgerecht

Gevulde portobello

Makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen en/of te combineren met een mix van sla.

INGREDIËNTEN

  • 2 portobello’s
  • Brie
  • 75 gram spinazie
  • 1 paprika
  • Rucola
  • Pesto
  • Olijfolie
  • Peper en Keltisch zeezout

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hol de portobellos zoveel mogelijk uit. Snij met name het steeltje kort.

Meng een theelepel pesto met een eetlepel olijfolie en vet de portobello’s hiermee in. Plaats de portobellos op een ovenschaal voor ongeveer 5 minuten in de oven.

Ondertussen bak je de paprika in een steelpannetje gaar en verwarm vervolgens de spinazie mee.

Neem de portobello’s uit de oven en vul deze met de paprika en spinazie. Snij een aantal plakjes brie en leg deze op de gevulde portobello’s.

Plaats de portobello’s nog voor ongeveer 5 minuten in de oven of totdat de kaas wat gesmolten is.

Serveer de gevulde portobello’s met rucola sla en de overgebleven paprika met spinazie.

NOTES

  • Je kunt ook prima andere groenten gebruiken om de portobellos te vullen. Bijvoorbeeld, ui, tomaatjes, olijven, bloemkool couscous, stukjes courgette, aubergine, etc.
  • De brie kun je ook vervangen door een zachte geiten- of schapenkaas.
  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. De porties kaas en groenten kun je afwegen aan de hand van de hoeveelheid in jouw plan. De portobello valt onder de groenten.
  • Dit gerecht is glutenvrij en vegetarisch.

 

Spruitjes met paddenstoelen mix

Misschien wel een klassieker als het gaat over kerstgerecht, maar wel een die altijd lekker is. Spruiten kun je met (bijna) alles combineren en ze kleuren de tafel mooi groen.

INGREDIËNTEN

  • Spruiten
  • Paddenstoelen mix
  • Peper en Keltisch zeezout

BEREIDING

Maak de spuiten schoon en kook de spuiten in een laagje water gaar.

Snij de paddenstoelen mix in de gewenste grote en bak deze in wat kokosolie.

Voeg vervolgens de spuiten toe aan de paddenstoelen mix en bak kort mee. Voeg naar smaak peper en Keltisch zeezout toe of andere gewenste kruiden.

Serveer met een stukje vis, gevogelte of vlees of als bijgerecht.

NOTES

  • Dit gerecht is prima voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. De portie groenten kun je afwegen aan de hand van de hoeveelheid in jouw plan. Heb je shiitake in je plan staan, kun je de paddenstoelen mix ook vervangen door de shiitake.
  • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

 

Zoete aardappel gebakje

Een feestelijke taart als hoofdgerecht. Voor iedereen een eigen schaaltje of een grote ovenschaal voor iedereen. Net alsof je een grote bloem op tafel hebt staan.

INGREDIËNTEN

  • Zoete aardappelen
  • Courgette
  • Zachte kaas
  • Bieslook

BEREIDING

Schil de zoete aardappel en snij deze in dunne plakjes. Je kun hiervoor het beste een snijmachine of madeline gebruiken. Heb je deze niet, probeer de plakjes met een mes zo dun mogelijk te snijden. Kook de aardappelschijfjes net niet helemaal gaar. Je kunt ook eerst de aardappel koken en dan pas in schijfjes snijden. Zorg dan wel dat de aardappel goed is afgekoeld voordat je er schijfjes van gaat snijden.

Was de courgette en snij deze in even dunne plakjes. Gril de schijfjes kort in een (gril)pan.

Pak een ovenschaal of meerdere kleine schaaltjes en bedek de rand met zoete aardappelschijfjes. Ga verder met een rij courgette en vervolgens weer een rij zoete aardappelen. Net zolang totdat de hele schaal gevuld is.

Snij plakjes brie of zachte geitenkaas en leg deze over de groenten.

Plaats het gebakje ongeveer 10-15 minuten in de oven of totdat de kaas gesmolten is.

NOTES

  • Je kunt dit gerecht ook variëren met andere groenten soorten zoals aubergine en wortel.
  • Ik heb kleine portie schaaltjes genomen. Je kunt hier ook geen grote ‘taart’ van maken, pak dan een grote ovenschaal.
  • Dit gerecht is glutenvrij en vegetarisch.

 

Nagerecht

Stoofperen

De meeste recepten die ik tegen kom van stoofperen bevatten een hele lijst aan ingrediënten. Het klinkt misschien wat saai, maar het liefst heb ik de stoofperen helemaal zonder iets erbij. Dus alleen gekookt in water.

Nu voor de kerstdagen vind ik het er zo leuk uitzien als er een kaneelstokje en wat steranijs bij ligt. Daarbij geeft het ook een warme en frisse smaak tegelijk.

INGREDIËNTEN

  • Stoofperen
  • Kaneelstokjes
  • Steranijs

BEREIDING

Schil de peren. Neem een pan met ruim water. Voeg peren, 1 of 2 kaneelstokjes en 2 steranijs toe en kook de peren gaar.

Afhankelijk van hoe groot de peren zijn, duurt dit van enkele minuten tot 20 minuten.

NOTES

  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt.
  • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

 

Appelcrumble

Mijn grote favoriet. En als je me al langer volgt op social media dan weet je dat ik dit regelmatig als ontbijt eet. Gewoon een kleine hint. Dit recept is voor 1 persoon.

INGREDIËNTEN

  • 1 appel
  • 30 gram amandelmeel
  • 20 gram zonnebloempitten
  • Kaneel
  • 1 el kokosolie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Scherp 1 eetlepel kokosolie in een kommetje en zet dit in de oven totdat de kokosolie bijna gesmolten is.

Neem ondertussen een ovenschaal, snij de appel in stukjes (met schil) en verdeel deze in de schaal.

Pak het kommetje met gesmolten kokosolie en voeg 20 gram amandelmeel, 30 gram zonnebloempitten en kaneel toe. Meng goed door elkaar totdat je een crumble krijgt. Is het geheel wat te nat, voeg dan een extra lepel amandelmeel toe totdat het crumble is.

Verdeel de crumble over de appel.

Zet de appelcrumble ongeveer 15 minuten in de oven of totdat de crumble ligt verkleurd.

De voorkeur heeft om dit gerecht warm te serveren.

NOTES

  • Dit gerecht is perfect voor als je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. Neem het recept van de Mandelade.
  • Dit gerecht is gluten- en lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

 

Enjoy!

Wil jij wekelijks de nieuwste informatie en recepten in je mailbox ontvangen?