Plan je gratis intake hier
Contact

Kikkererwtenbrood

Makkelijk, snel en gezond. Weer eens wat anders dan speltbrood of roggebrood.

Wat zijn kikkererwten

Kikkererwten behoren tot de peulvruchten, net als linzen, (soja)bonen en erwten. Het is een erwt met een nootachtig smaak. Kikkererwten bevatten een grote hoeveelheid eiwitten en voedingsvezels (koolhydraten), een aantal vitamines waaronder vitamine B11 en zijn rijk aan mineralen: o.a. molybdeen, zink, ijzer, koper en mangaan.

Hoe eet ik kikkererwten?

Kikkererwten kennen we voornamelijk van humus en falafel. Humus is een puree op basis van kikkererwten met tahin (sesampasta), kruiden en olie. We gebruiken het als dipsaus of als broodbeleg.
Maar kikkererwten zijn voor nog zoveel meer lekkere gerechten te gebruiken. Zelf ben ik van de geroosterde kikkererwten [recept]. Kikkererwten zijn ook lekker door de salade, om mee te bakken (brownies of blondies) of te verwerken in een curry.

Als je gedroogde peulvruchten koopt, zorg dan altijd dat je deze lang genoeg in het water laat weken en lang genoeg kookt. Dit voorkomt dat het gehalte fytinezuur te hoog wordt in het eten. Fytinezuur maakt een plant aan om zichzelf te beschermen en kan in grotere hoeveelheden giftig zijn voor ons mensen.
Koop je kant-en-klare kikkererwten (uit een pot), dan heb je hier geen last van.

KIKKERERWTENBROOD

Dit brood is makkelijk om mee te nemen, voor onderweg of om mee te nemen naar je werk.
Je kunt het prima om vooraf te maken en bewaren in de vriezer. Je kunt er alle kanten mee op.

INGREDIËNTEN
  • 120 gram kikkererwtenmeel
  • 120 gram water
  • Evt. el (olijf)olie
  • Za’atar kruiden en/of Keltisch zeezout naar smaak
BEREIDING

Meng het water met het kikkererwtenmeel. Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in het beslag zitten. Je kunt eventueel een eetlepel olijfolie hieraan toevoegen, dat maakt het brood wat smeuïger.
Voeg za’atar kruiden naar smaak toe en eventueel nog wat Keltisch zeezout.

Laat het beslag even staan, laat het een minuut of 15-30 rusten.

Verwarm wat olie in een koekenpan. Giet het beslag in de pan en verdeel het gelijkmatig over de pan. Bak het brood met een deksel op de pan en klein vuur, gaar in ongeveer 5-10 minuten. Draai het brood om, om ook de andere kant van het brood kort te bakken. Dit kun je waarschijnlijk het beste doen met behulp van een bord.

Serveer het brood met een laagje tapenade of guacamole.

NOTES
  • Ik gebruikte za’atar kruiden, maar je kunt ook prima andere kruidenmixen toevoegen. Losse kruiden zoals rozemarijn, tijm, kurkuma, etc. kunnen natuurlijk ook.
  • Ik bak dit brood altijd met een deksel op de pan omdat het dan mooier bakt. Start met hoog vuur totdat de pan heet genoeg is. Bak het brood verder op klein vuur.
  • Je kunt dit brood ook in een pan of ovenschaal in de oven bakken. Ongeveer 15 minuten op 170 graden Celcius.
  • Dit brood is glutenvrij, lactosevrij en volledige plantaardig.
  • Dit brood is ook perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan hebt en kikkererwten in je plan hebt staan. Gebruik dan de hoeveelheden die jij in je plan hebt staan bij droge  peulvruchten.

KIKKERERWTENBROOD MET GROENTE

Groente verwerken in het brood, lekkere variatie.

INGREDIËNTEN
  • 120 gram kikkererwtenmeel
  • 120 gram water
  • Evt. el (olijf)olie
  • Za’atar kruiden en/of Keltisch zeezout naar smaak
  • 100 gram champignons
  • 75 gram (punt)paprika
BEREIDING

Meng het water met het kikkererwtenmeel. Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in het beslag zitten. Je kunt eventueel een eetlepel olijfolie hieraan toevoegen, dat maakt het brood wat smeuïger.
Voeg za’atar kruiden naar smaak toe en eventueel nog wat Keltisch zeezout.

Laat het beslag even staan, laat het een minuut of 15-30 rusten.

Snij de champignons en paprika in stukjes en bak deze kort. Voeg de groente toe aan het beslag. Meng goed door elkaar.

Dit brood heb ik in de oven gebakken in plaats van in de koekenpan. Wil je het liever in de koekenpan bakken, zie het recept hierboven.
Verwarm de (hete lucht) oven voor op 170 graden. Neem een ovenschaal en bekleed deze met een bakpapier en/of vet de ovenschaal goed in. Giet het beslag in de ovenschaal en bak in ongeveer 15-20 minuten gaar. Afhankelijk van hoe dik je beslag is. Test met een saté prikker of je brood gaar is.

NOTES
  • Je kunt natuurlijk de groente toevoegen die jij lekker vindt. Ui, knoflook, wortel, olijven etc. zijn allen ook erg lekker. Wil je graag spinazie toevoegen? Dan zou ik de spinazie samen met het beslag fijnmalen in een keukenmachine.
  • Dit brood is glutenvrij, lactosevrij en volledige plantaardig.
  • Dit brood is ook perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan hebt en kikkererwten in je plan hebt staan. Gebruik dan de hoeveelheden die jij in je plan hebt staan bij droge  peulvruchten.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Voedings- en leefstijl adviezen
  • 4 coachsessies in de praktijk of online
  • 6 maanden begeleiding
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers