Plan je gratis intake hier
Contact

Lijnzaadcrackers

Eerder schreef ik een recept van lijnzaadcrackers op basis van lijnzaad en groentepulp. Omdat ik met periodes dagelijks bleekselderij sap drink kwam dat goed uit om de pulp die overblijft van de sap alsnog te verwerken in het eten. De crackers dus.

Maar juist als je geen groente pulp hebt is het nog steeds lekker en goed om lijnzaad crackers te maken (en te eten).

Is Lijnzaad gezond?

Lijnzaad is rijk aan voedingsvezels en vetzuren waardoor het een goede aanvulling is op je dagelijkse voeding.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen heel en gebroken lijnzaad. Wij kunnen heel lijnzaad niet opnemen doordat wij de zaadjes niet ‘kapot’ kunnen maken in ons spijsverteringssysteem. Om die reden is het belangrijk dat je altijd je lijnzaad ‘breekt’ voordat je het opeet.

Je kunt ook gebroken lijnzaad kopen waardoor je het niet zelf hoeft te breken. Dit is op zich prima maar let op dat de vetzuren snel ranzig kunnen worden, waardoor de voedingswaarde snel achteruitgaat. Je kunt dit voorkomen door kleine zakjes gebroken lijnzaad te kopen, er zo min mogelijk lucht bij te laten en dus niet te lang open te laten staan.

Of je koopt dus heel lijnzaad en maalt deze zelf fijn. Ik gebruik hiervoor een koffiemolentje. Daarmee is het in 10 sec fijn gemalen.

LIJNZAADCRACKERS

De smaak is wat nootachtig en totaal niet overheersend waardoor je er alle kanten mee op kunt en deze crackers volledig naar eigen smaak kunt maken met toevoeging van je favoriete kruiden.

INGREDIËNTEN
 • 150 gram (gebroken) lijnzaad
 • 100 gram/ml water
 • Keltisch zeezout (niet te zuinig)
 • 2 el hennepzaad (optie)
BEREIDING

Verwarm de oven voor op ongeveer 130-150 graden Celsius.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat dit mengsel minimaal 15 minuten rusten. Op deze manier nemen de lijnzaadjes het vocht op en wordt het een stevig geheel. Merk je dat het mengsel te droog is om ze uit te smeren over een plaat, voeg dan wat extra water toe en laat weer minimaal 10-15 minuten rusten. Blijft je mengsel te nat? Voeg dan wat extra lijnzaad toe.

Als het mengsel goed aan consistentie is smeer je het uit over een bakplaat met daarop een bakpapiertje of bakmat.

Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te verdelen en dit mag best dun. Niet zo dun dat je crackers direct breken natuurlijk.

Bak de crackers minimaal 20 minuten. Als je wilt kun je de bakplaat uit de oven halen en er lijnen in snijden met een mes of deegschraper. Hierna zijn de crackers makkelijker in rechte vorm te breken.

Bak vervolgens de crackers nog eens minimaal 10 minuten. Bak uiteindelijk zolang het nodig totdat de crackers helemaal droog zijn. Breek je de crackers en merk je dat dit niet crunchy genoeg afbreekt, zet je crackers dan gerust nog een aantal minuten langer in de oven.

Het is belangrijk dat de crackers geheel droog zijn na het bakken anders zijn het niet echt crackers maar slappe boterhammen en bederven ze veel sneller (krijgen snel schimmelvorming). Goed droge crackers zijn prima dagen tot misschien wel twee weken houdbaar.

NOTES
 • Voeg extra kruiden toe die jij lekker vindt. Hierin is echt alles mogelijk.
 • Hetzelfde geldt voor toevoegingen als hennepzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc. Voeg deze naar behoefte en smaak toe.
 • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
 • Dit recept is perfect voor jou als jij je persoonlijk voedingsplan hebt. Lijnzaad is een product dat je altijd toe mag voegen aan je ingrediëntenlijst. Vervang je roggecrackers eens door deze lijnzaadcrackers.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Persoonlijk mineralen (elementaire supplementen) advies
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: voedings- en leefstijl adviezen
 • Optie tot: coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 75,- va.

Plan intake gesprek

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Aanrader en life changing! Shirley heeft mij onwijs geholpen. Dankzij haar heb ik mij voedingspatroon kunnen aanpassen waardoor ik nu meer energie heb en beter in mijn vel zit. Weer terug leren luisteren naar mijn lichaam, zo belangrijk. Heel erg bedankt voor alle wijze lessen, tips en inspiratie!

Karin

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers