Header afbeelding

Linzensoep

 

Een voedzame en snelle soep. Wat mij betreft vooral nu in de winter heerlijk tijdens de lunch. Velen van ons zitten grotendeels thuis, dus ideaal om een pan van deze soep op te warmen voor de lunch.

Tip: maak de soep in het weekend of de avond ervoor, de volgende dag is soep altijd lekkerder.

Kant-en-klaar bouillonblokjes

Een gemiddeld bouillonblokje is niet zo heel groot maar er zitten wel voldoende ingrediënten in die niet voedzaam zijn voor ons lichaam. Om deze reden kies ik ervoor om zo min mogelijk gebruik te maken van bouillonblokjes.

Ik hoor vaak zeggen dat deze blokjes te veel zout bevatten. Dit is wat mij betreft niet het juiste antwoord. Een bouillonblokje of bouillon moet zout bevatten, anders is je soep echt niet lekker. Wat een bouillonblokje nog meer bevat wat niet direct noodzakelijk is voor de smaak van je soep is suiker! En dan zelfs suiker in meerdere vormen zoals: rietsuiker, glucosestroop, aroma’s, maltodextrine (dit is nog maar een kleine greep uit de hele grote reeks namen die synoniem zijn voor suiker).

Wat gebruik ik in plaats van een bouillonblokje?

Heel simpel, wat zit er in een bouillonblokje, of althans wat hoort er in een bouillonblokje te zitten? Zout en kruiden!

Ik gebruik hiervoor Keltisch zeezout of Himalaya zout en een mix van verschillende kruiden zoals: lavas, selderij, peterselie, tijm, rozemarijn en wat jij ook maar lekker vindt of wat er ook maar aan kruiden past bij de soep die je maakt.

LINZENSOEP

Linzensoep is een favoriet van mij en zeker om plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Als ik heel snel een voedzame soep wil maken, maak ik linzensoep. Ik snij de groenten grof en bak ze even aan. Voeg de linzen en de bouillon toe en laat dit even koken. Als laatste de staafmixer erdoor heen en dan lust iedereen deze soep!

Voor nu heb ik wat meer moeite gedaan omdat ik de staafmixer niet wilde gebruiken. Dus heb ik de groenten ongeveer in gelijke blokjes gesneden en er op het einde geen staafmixer doorheen gehaald.

INGREDIENTEN

  • 160 gram linzen (ongeweekt en ongekookt)
  • 350 gram groenten (ik gebruikte wortel, knolselderij en bloemkool)
  • Water
  • 1,5 tl Keltisch zeezout
  • Kruiden naar smaak

BEREIDING

Snij de groenten fijn. Verhit wat olie in de pan en fruit de groenten enkele minuten aan.

Spoel de linzen goed af en doe deze in de pan erbij.

Voeg ongeveer 1,5 liter water toe. Voeg het Keltisch zeezout en kruiden toe. Ben niet te zuinig met kruiden, dit geeft extra smaak.

Kook het geheel ongeveer 10 minuten of totdat de linzen en de groenten gaar zijn.

Proef de soep eerst. Is deze te flauw, dan kun je extra kruiden en/of Keltisch zeezout toevoegen.

NOTES

  • Je kunt eindeloos variëren met de groenten en kruiden die je in deze soep doet.
  • Dit recept is perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan hebt en peulvruchten in je plan hebt staan.
  • Dit recept is volledig plantaardig, vegetarisch, glutenvrij en lactosevrij.
  • Dit recept graag meenemen naar je werk/school als lunch? Gebruik deze thermos voedselcontainer. Ideaal en je soep blijft warm.

Enjoy!