Header afbeelding

LUISTER naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen!

Luister jij naar je lichaam als het je iets probeert te vertellen? Ben jij je ervan bewust dat je lichaam ook echt iets belangrijks te vertellen heeft?

Je lichaam probeert je altijd alles te vertellen. Je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn als je lichaam te veel druk/stress ervaart; je ogen vallen dicht wanneer je moe bent; je krijgt zin in suiker als je bloedsuikerspiegel laag is en je lichaam deze z.s.m. omhoog wil hebben; als je lichaam voedingsstoffen nodig heeft, geeft het een honger gevoel en als je lichaam vocht te kort heeft, krijg je dorst. 

Dit klinkt allemaal vrij logisch voor de meeste van ons. En zolang je goed luistert naar je lichaam en op tijd de dingen doet waar je lichaam om vraagt, is er niets aan de hand. Negeer je structureel de signalen van je lichaam? Dan wordt het helaas een ander verhaal. 

Als je lichaam moet gaan schreeuwen, gaat het dus niet goed. Maar wanneer schreeuwt je lichaam? Bijvoorbeeld na jaren structureel te weinig water drinken (minder dan 1,5 tot 2 liter per dag), krijg je meestal te maken met een hoge bloeddruk; of na jaren te veel snelle koolhydraten eten, je Diabetes type 2 ontwikkeld; als je altijd en altijd maar doorgaat met werk en uiteindelijk een burn-out ontwikkeld.

Maar ook als je jaar in jaar uit dagelijks voeding (vulling) eet, waar je lichaam helemaal niet zo blij mee is (denk aan: fastfood, kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes, koek, snoep, maar ook een overmaat aan bijvoorbeeld tarwe, zoetstoffen of suiker, etc.). Als je dit jaren doet, voel je hier waarschijnlijk niet zo veel meer van (of je bent misschien toch wel meer moe dan iemand van jouw leeftijd zou moeten zijn?!), totdat je lichaam er echt klaar mee is en dus gaat schreeuwen. Dit schreeuwen kan zich uiten in overgewicht, Diabetes, hoge bloeddruk, reuma, darmproblemen en ga zo maar door.

Natuurlijk zijn er genoeg opties om je lichaam waar terug in balans te brengen. Het liefst voordat je lichaam moet gaan schreeuwen, maar het kan ook in een later stadium als blijkt dat je al Diabetes type 2 ontwikkeld hebt, of een hoge bloeddruk. 

Ik laat mensen altijd eerst terug gaan naar een basis voeding, zonder toevoegen of voeding waar het lichaam niets mee kan. Na ongeveer 2 weken voelen mensen zich vaak al vele malen fitter en hebben zij beduidend meer energie. Ook hebben mensen die normaal gesproken dagelijks last hebben van spieren of gewrichten, daar opeens geen last meer van of kunnen ze de medicatie (van o.a. Diabetes of hart- en vaatziekten) verminderen. Bij buikklachten, zoals prikkelbare darm, merken mensen dat de klachten een stuk minder worden. Dit alles gaat vaak gepaard met het verliezen van een aantal kg, wat voor sommige mensen een must is, maar vaak merk ik aan mensen dat de pijnen die ze niet meer ervaren en de hoeveelheid energie die ze eraan overhouden, vele malen belangrijker is. 

Het is zonde om het zover te laten komen. Luister goed naar wat je lichaam je te vertellen heeft, dan voorkom je dat je lichaam moet gaan schreeuwen! 

 

Ervaring van Angely: “Ik had de hoop opgegeven dat iets me zou helpen.”

“Na twee weken sliep ik al beter, had veel minder last van opvliegers en ook andere klachten verdwenen.”

“Sinds een half jaar volg ik het programma Metabolic Balance onder begeleiding van Shirley. Ik had behoorlijk veel last van overgangsklachten en al vele dingen geprobeerd. Ik had de hoop stiekem opgegeven dat iets me zou helpen. Toch wist Shirley me te overtuigen om ook haar programma te proberen. Na twee weken sliep ik al beter, had veel minder last van opvliegers en ook andere klachten verdwenen. Het programma is heel goed vol te houden en er hoeven geen bijzondere gerechten te worden gekocht. Een leuke bijkomstigheid: het lukte me de laatste jaren niet meer om af te vallen, maar ook door Metabolic Balane ben ik binnen no time weer op mijn oude gewicht van voor de overgang.