Header afbeelding

Mandelade ontbijt

Duits en gezond

Dit is een recept wat we in dit land eigenlijk niet kennen. Dit is een echt Duits recept en een recept dat regelmatig terugkomt in de voedingsplannen. Ook een recept waarvan ik zelf eerst enorm twijfelde of ik dit wel wilde eten. Het leek zo weinig en hoe moest dat ooit lekker zijn?

Natuurlijk overwon de nieuwsgierigheid het van mijn (niet werkende) gedachten en ben ik er toch mee aan de slag gegaan. En niet geheel zonder gevolgen, ondertussen is dit een van mijn favoriete ontbijten geworden.

Wat is een Mandelade ontbijt?

Mandel is Duits voor amandel en mandelade is Duits voor amandelboom. Nu is dit recept zeker geen amandelboom, maar amandelen zijn wel het hoofdingrediënt van dit ontbijt.

De combinatie van amandelen met zonnebloempitten is niet zomaar een combinatie, deze combinatie maakt een eiwitbron. Beiden vullen elkaar aan waardoor het de juiste voedingsstoffen levert.

Je kunt met deze ingrediënten verrassend veel verschillende soorten maaltijden maken. Ik ben zelf meer van de stukjes en het grof hakken, maar je kunt ook alles in een blender doen en er een smoothie van maken, een pasta van de amandelen en zonnebloempitten waar je je stukjes appel in kunt dippen of crumble.

MANDELADE

In dit recept heb ik de voor mij klassieke mandelade uitgewerkt, zoals ik deze het liefst eet.

INGREDIËNTEN

  • 30 gram amandelen (ongebrand en ongezouten)
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 1 appel
  • Kaneel (het liefst Ceylon)

BEREIDING

Week de amandelen en zonnebloempitten een nachtje in het water.

Spoel deze na het weken af en laat ze even goed uitlekken. Hak vervolgens de amandelen en zonnebloempitten fijn. Pureren in een keukenmachientje kan ook.

Snij de appel (met schil) in stukjes en bak deze kort aan in de pan. De appel hoeft niet bruin of zacht te worden. Olie om in te bakken is niet nodig als je regelmatig door de pan blijft roeren, maar kan wel lekker zijn.

Doe de appel in een schaaltje, schep de fijngesneden amandelen en zonnebloempitten eroverheen en voeg kaneel naar smaak toe.

Wat je ook kunt doen,

is de appel in de pan bakken in wat kokosolie en op het laatst de amandelen en zonnebloempitten nog even mee bakken. Dan worden de noten en pitten kort mee geroosterd en lekker warm.

Gebruik bij het meebakken van de noten en pitten wel olie/vet omdat anders de noten en pitten vastplakken in de pan en dat is niet handig.

NOTES

  • Gebruik altijd ongezouten, ongebrande noten. En in dit geval ook bruine amandelen, dus het met vliesje er nog om.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en volledig plantaardig.
  • Dit recept is perfect voor jou als jij je persoonlijk voedingsplan hebt van Metabolic Balance en zeker als jij de mandelade in de extra opties hebt staan.

Enjoy!