Header afbeelding

Mango ijs

Zelf ijs maken

IJs eten met de warme dagen of gewoon omdat het kan. Dit ijs gemaakt van mango is puur waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen na het eten van ijs (alhoewel je schuldig voelen sowieso geen goed idee is). In dit blog neem ik je mee waarom ik gebruik maak van mango en natuurlijk het recept voor dit heerlijke ijs.

Is mango gezond?

Mango is een steenvrucht. De vrucht is zeer populair in India omdat in de ayurveda mango wordt gezien als gezond voor de spijsvertering. Mango bevat enzymen die met name de vertering van eiwitten bevorderen.

Daarnaast is mango rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C.

Hoe weet je of je mango rijp is?

Omdat mango’s niet in Nederland groeien en dus vanuit het buitenland komen, zijn ze het hele jaar door beschikbaar. Maar er zit nogal wat verschil in kwaliteit. De kleur van de schil heeft geen invloed op de rijpheid. Bruine vlekjes op de buitenkant geven vaak rotte plekjes aan in de binnenkant. Als de mangoschil rimpels bevat, is deze niet meer ‘vers’.

Ik koop mijn mango het liefst niet helemaal rijp. Dat voel je doordat je de vrucht een klein beetje kunt indrukken. Laat de mango dan een aantal dagen op kamertemperatuur doorrijpen. Afhankelijk van hoe rijp je de mango gekocht hebt.

Mango ijs

Dit mango ijs is voor mij echt een traktatie. Het is simpel en puur. Je kunt zelfs eindeloos variëren met smaken (denk aan banaan, blauwe bessen, papaja, meloen) alhoewel ik de mango het lekkerst blijf vinden.

Er zijn meerdere manieren om het ijs te maken, afhankelijk van je voorkeur en wat je beschikbaar hebt.

Gebruik een keukenmachine met messen of een goede blender. Ik heb zelf een Kenwood blender en deze is niet in staat om ijs te maken van de bevroren mango. Ik weet dat deze blender hier wel geschikt voor is.

Voor deze recepten gebruik ik een keukenmachine.

Mango ijs met plantaardige melk

INGREDIËNTEN

  • 150 gram bevroren mango blokjes
  • Scheutje havermelk (of andere plantaardige melk/yoghurt)

BEREIDING

Doe de bevroren mango in de keukenmachine. Het is handig om de bevroren mango een minuut of vijf eerder uit de vriezer te halen, zodat het wat zachter kan worden.

Maal de mango zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Voeg een scheutje havermelk toe en maal het geheel goed totdat je een romig ijs hebt.

Het kan zijn dat je niet voldoende havermelk toegevoegd hebt. Voeg vervolgens weer een klein scheutje havermelk toe, maal het nogmaals goed en dan kom je vanzelf tot het punt dat je ijs goed is.

Hoe meer havermelk je toevoegt, hoe dunner je ijs wordt.

NOTES

  • Dit recept is gemaakt met mango, maar dit kan met bijna alle fruitsoorten.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
  • Dit recept is geschikt voor jou als jij een persoonlijk voedingsplan hebt. Afhankelijk van welke fruitsoorten in jouw plan staan kun je daar ijs mee maken.

 

Mango ijs met limoen/citroensap

INGREDIËNTEN

  • 150 gram bevroren mango blokjes
  • Scheutje limoensap (of citroensap)

Mango ijs zonder toevoeging

INGREDIËNTEN

  • 150 gram bevroren mango blokjes
  • Scheutje water

BEREIDING

Zie hierboven beschreven.

 

Enjoy!