header afbeelding

Wat neem jij mee als je de hele dag onderweg bent?

Deze vraag kreeg ik laatst van een cliënt. Logisch als je voor de gezonde keuze wilt gaan. Gelukkig is de gezonde keuze steeds beter te verkrijgen onderweg (vooral op stations, dat vind ik echt super!!), maar nog lang niet op alle plaatsen, en het assortiment is vaak beperkt (veel verder als een appel en een gezonder broodje, kom je vaak niet).

Zelf zorg ik er meestal voor dat ik weet waar ik wil gaan eten of ik neem wat te eten mee. Wat ik mee neem verschilt erg van een bakje met fruit, 70% plus pure chocolade, kikkererwten brood of mijn Thermo Voedsel warmhouder met een warme maaltijd of lekkere soep erin. Dit laatste is echt mijn favoriet! Het is hetzelfde als een thermosfles (waar we normaal gesproken thee of koffie in doen), maar dan voor eten. In de ochtend maak ik het soepje warm of roerbak ik nog even de groente, alles in de Thermo Voedsel warmhouder en klaar is m’n lunch. 

Als ik wat extra tijd heb, wil ik wel eens wat extra moeite doen voor mijn meeneem maaltijd. Onderstaande recept is een van de meest gemakkelijke en gezonde repen om mee te nemen. En het voordeel: Je kunt ze een aantal dagen tot weken vooraf maken!

Deze reep is suiker vrij en je kunt hem natuurlijk ook glutenvrij maken. Heb je een noten allergie? Laat je gewoon de noten weg uit het recept. 

Dit recept is echt een basisrecept. Je kunt dus iedere keer variëren met ingrediënten. Gooi erin waar je zin in hebt of wat je in huis hebt!

Ingrediënten (voor 6 flinke muesli repen)

  • 120 gram havermout of rogge vlokken 
  • 80 gram noten gehakt in kleine stukjes (paranoten, walnoten, ongezouten amandelen)
  • 80 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s, tutti frutti mix) Ik zou het gedroogd fruit even in warm water laten weken vooraf. 
  • 35 gram zaadjes (sesamzaadjes, hennepzaad)
  • 1 flink theelepel kaneel
  • Flinke snuf Keltisch zeezout
  • 250 ml (plantaardige) melk of water
  • 1 ei (L)

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier (ongeveer 10 x 20cm). Doe alle droge ingrediënten in een kom. Doe in een aparte kom de melk en het ei, kluts dit even samen. Giet dit bij de droge ingrediënten en mix dit samen goed door. Giet het mengsel in de ovenschaal en bak zoon 40 minuten. Laat de ovenschaal afkoelen voordat je de Muesli repen gaat aansnijden. 

Snijd in 6 (of meer) gelijke stukken. Wikkel deze in vershoudfolie. Of wat natuurlijk nog milieuvriendelijker is: omwikkel de stukken met een bijenwas doek of doe ze in een (glazen of plastic) bakje. Ik vries de muesli repen in, zo blijven ze lekker vers en ook prima langere tijd houdbaar. 

Een goede variant op de granola bars / oftewel de vegan variant: gebruik in plaats van de melk en het ei een chiazaad ei: 270 ml water met 30 gram chiazaad. Laat dit zoon 10 minuten staan met regelmatig doorroeren.  <— Deze variant heeft mijn voorkeur ;-).

Heb je het recept geprobeerd? Laat het me weten!!

Smakelijk