Plan je gratis intake hier
Contact

Orgaanklok

Word jij iedere nacht om hetzelfde tijdstip wakker?
Ben jij altijd in de middag, na de lunch, futloos?

Dan kan de orgaanklok interessant zijn om eens naar te kijken. Hieronder heb ik een korte samenvatting geschreven van de verschillende organen en de emoties. Het grootste gedeelte van de informatie komt uit het boek “De orgaanklok”.

Het ritme van je organen volgen

Hoe weet de lever hoe laat het is? Net zoals we een ritme kennen van dag en nacht, heeft ook elk orgaan, en zelfs elke cel, een eigen tijdsindeling. Ons hele lichaam werkt in een ritme van 24 uur. Het respecteren van dit ritme zal positief op de gezondheid uitwerken.

De term ‘orgaanklok’ heeft zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde en gaat ervan uit dat het menselijk lichaam elke dag een bepaalde energiecyclus volgt. Elk orgaan kent een moment van topactiviteit en ook een belangrijke periode van rust. Zo kunnen we bijvoorbeeld weten wanneer we het best wat kunnen eten. Maar ook kan een probleem. dat altijd op een bepaald moment van de dag optreedt, op een verstoring in een orgaan wijzen.

Lothar Ursinus beschrijft in dit boek de werking van de afzonderlijke organen en hun onderlinge werking in het lichaam. Wanneer ook jij je lichaam en zijn werking en signalen beter wilt leren begrijpen, zal dit boek een waardevolle hulp zijn.

Lever – orgaan van kentering, vernieuwing en verandering
Meeste activiteit: 1.00 tot 3.00 uur
Minste activiteit: 13.00 tot 15.00 uur

Je lever is het orgaan van het ontgiften van de in vet oplosbare stoffen. Denk aan suikers, vetten, alcohol, medicijnen.

Je eten komt via de verschillende organen in je lever terecht en je lever maakt er bruikbare voedingsstoffen van voor je lichaam. Alles wat je lever niet kan gebruiken en wat belastend is voor je lever, wordt uitgescheiden.

Functioneert je lever niet optimaal? Dan kun je dit merken door vermoeidheid en uitputting.
Bij een overactiviteit voel je dit rond 1.00 tot 3.00 uur (hierdoor kun je wakker worden en/of niet slapen rond dit tijdstip). Bij een onder activiteit voel je dit rond 13.00 tot 15.00 uur. Dit laatste kan tot uiting komen door vermoeidheid. Door een te zware/verkeerde lunch of doordat de lever te zwaar wordt belast.

Longen – orgaan van afstand en moed, loslaten, creativiteit en ommekeer
Meeste activiteit: 3.00 tot 5.00 uur
Minste activiteit: 15.00 tot 17.00 uur

Met de longen ademen we het liefst zuurstof in. De longen staan voor het leven en voor het loslaten. Er zijn veel vormen van loslaten en afscheid nemen. Het moeilijst is vaak het afscheid nemen van een dierbare door de dood.

Zorgen, stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je tussen 3.00 en 5.00 uur niet goed kunt slapen en/of wakker wordt.

Dikke darm – orgaan van acceptatie en loslaten
Meeste activiteit: 5.00 tot 7.00 uur
Minste activiteit: 17.00 tot 19.00 uur

De dikke darm is van de stoelgang. Met de stoelgang geef je iets weg, je moet ergens afscheid van nemen. Obstipatie kan een gevolg zijn van het nooit geleerd hebben dat loslaten belangrijk is.
Diarree kan het gevolg zijn van letterlijk of figuurlijk ergens vanaf willen.

De dikke darm is ook van het immuunsysteem, opname van water en verschillende mineralen. Chaos en stress beïnvloeden de dikke darm negatief.

Maag – orgaan van levensvreugde en hebzucht
Meeste activiteit: 7.00 tot 9.00 uur
Minste activiteit: 19.00 tot 21.00 uur

De maag bereidt het voedsel voor op vertering door het kneden, kleiner maken en het te steriliseren. Daarvoor is maagsap nodig oftewel maagzuur.
De maag en de andere spijsverteringsorganen zijn het meest actief in de ochtend en begin van de middag. Door in de avonduren en ’s nachts te eten vindt er geen goede spijsvertering plaats.

Milt en alvleesklier – organen van het denken en relaties
Meeste activiteit: 9.00 tot 11.00 uur
Minste activiteit: 21.00 tot 23.00 uur

De milt en alvleesklier zorgen er na de maag voor dat het eten wordt opgesplitst in verteerbare resten zodat het opgenomen kan worden door de darmen.
Dit is het beste moment van de dag om ingewikkelde materie tot je te nemen, tussen 9.00 en 11.00 uur.

De milt en alvleesklier worden vaak overbelast door, koud voedsel, te zwaar of vet eten, te rijk aan koolhydraten maar ook door te snel eten, te veel en te laat eten.

Hart – orgaan van blijdschap, lust en onvoorwaardelijke liefde
Meeste activiteit: 11.00 tot 13.00 uur
Minste activiteit: 23.00 tot 1.00 uur

Ons hart is het belangrijkste orgaan van de bloedsomloop en is altijd actief. Het hart staat in nauwe relatie met de zomer en warmte. Daarom kan het zijn als je een ‘zwak’ hart hebt, je daar met warmte meer last van hebt. Iets kouds op je borst kan helpen je hartslag rustiger te krijgen op deze momenten.
De smaak die bij je hart hoort, is scherp of bitter. Houd je van scherpe en bittere smaken, is je hart vaak open. Houd je niet van deze smaken, is je hart vaak gesloten.

Dunne darm – orgaan van het herkennen van gelijkheid in veelvoud
Meeste activiteit: 13.00 tot 15.00 uur
Minste activiteit: 1.00 tot 3.00 uur

Nadat het voedsel je maag heeft verlaten komt het in de dunne darm terecht om verder verwerkt en in het bloed opgenomen te worden. Tussen 13.00 en 15.00 is de activiteit van het verteren en verwerken van het voedsel in je darmen het hoogst.
In de dunne darm wordt constant de afweging gemaakt of voedsel wel of niet verteerd wordt, doorgestuurd wordt naar de dikke darm en/of dat er extra vertering en verwerkingsstoffen  aangemaakt moeten worden (enzymen en bacteriën). Door dit proces heeft het besluiten nemen in ons dagelijks leven invloed op de vertering in de dunne darm. Heb je moeite met nee zeggen, is de kans groot dat je een overbelaste dunne darm en daardoor ook lever hebt.
Zijn je hormonen uit balans? Is de kans groot dat je lichaam niet voldoende verteringssappen aan kan maken in je dunne darm door bijvoorbeeld stress, zorgen, psychische schade.

Urineblaas – orgaan van zelfverkenning en de weg naar binnen
Meeste activiteit: 15.00 tot 17.00 uur
Minste activiteit: 3.00 tot 5.00 uur

Via de urineleiders komt de urine uit de nieren in de blaas terecht waarna het via de urinebuis het lichaam verlaat. Door voldoende te drinken kan het lichaam voldoende ontgift worden. Lees verder bij de nieren.

Nieren – orgaan van angst, vrees en relaties
Meeste activiteit: 17.00 tot 19.00 uur
Minste activiteit: 5.00 tot 7.00 uur

De belangrijkste taak van de nieren is het zuiveren van je bloed. Warme voeten, snel afkoelen, zware benen en kuitkrampen in de nacht wijzen vaak op een zwakke nierfunctie.

In de nieren zit de bestaansgrond en het overleven. Dit heeft dus betrekking op jouw bestaansrecht, het recht om te bestaan dat jij jezelf geeft. De emotie die hierbij hoort is angst, een waarschuwingssysteem wanneer ons leven in ‘gevaar’ is. Tekenen van zwakker nieren zijn: rugklachten, gehoorklachten, problemen met de blaas, astma, allergieën en afweerproblemen.

Bloedsomloop – beschermer van het hart
Meeste activiteit: 19.00 tot 21.00 uur
Minste activiteit: 7.00 tot 9.00 uur

Onder invloed van zuurstof verdeelt het lichaam om dit tijdstip de voedingsstoffen door je lichaam. Overal in je lichaam vinden op- en ombouwprocessen plaats. De bloeddruk daalt en dit is het moment om je organen te laten ontspannen en rusten.

De maag houdt juist rust in deze periode en het beste is om deze niet te belasten. De kans is groot dat het voedsel van ‘vreetpartijen’ rond dit tijdstip vaak onverteerd in de maag blijft liggen. Dit heeft een nadelig effect of je stofwisseling doordat er meer gifstoffen worden geproduceerd.

Drievoudige verwarmer – meridiaan van het evenwicht tussen binnen- en buitenkant
Meeste activiteit: 21.00 tot 23.00 uur
Minste activiteit: 9.00 tot 11.00 uur

Je lichaam is nu het meest ontspannen (als het goed is). Het evenwicht tussen je binnen- en buitenkant, een goede relatie ‘tussen ik en jou’ en ‘trouw zijn aan jezelf’, ‘in staat zijn relaties aan te gaan’.

Juist nu is zo min mogelijk (het liefst niets) eten heel belangrijk want de milt en alvleesklier hebben nu rustperiode om zich te kunnen herstellen. Een goed moment voor ontspanning en meditatie (of slapen).

Galblaas – orgaan van beslissingen, doelgerichtheid en trouw aan jezelf
Meeste activiteit: 23.00 tot 1.00 uur
Minste activiteit: 11.00 tot 13.00 uur

De galblaas en lever behoren zo goed als bij elkaar, ze werken samen als een eenheid. De gal wordt gebruikt bij het verteren van vetten met de stoffen die via de lever worden afgebroken.

De alvleesklier en de galblaas zijn de belangrijkste leveranciers van spijsverteringssappen.
Stoffen, enzymen, die je voedsel verteren.

Ben je een verzamelaar en kun je niets weggooien? Of heb je last van verstopping (obstipatie)? Dit kan een teken zijn van verminderde hoeveelheid gal. Zorg voor de juiste voedingsstoffen en voldoende beweging om je darmen in beweging te zetten.

 

Wil je er graag meer over weten of meer over lezen? De volgende boeken kunnen je daarbij helpen:

 

Vind je deze informatie interessant en wil je graag meer gezonde inspiratie en recepten?

Yes, ik wil graag meer inspiratie

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Wat een verschil!! Na 2 zwangerschappen en diagnose PCOS stond mijn hormoonhuishouding op z’n kop, mijn huid was slecht en ik schommelde altijd in gewicht. In het verleden wel diëten gedaan maar nooit blijvend resultaat.‌

Het orthomoleculaire sprak mij erg aan en zodoende kwam ik bij Shirley terecht. Wat een schat en met zoveel kennis en deskundigheid maar ook goed in de vinger precies op de goede plek kunnen leggen waarbij het stukje mindset ook word behandeld.

‌Mijn voedingsplan was duidelijk en ik ben er direct mee aan de slag gegaan en na een korte tijd kreeg ik meer energie, mijn huid werd beter, en ik voelde me veel meer mezelf in m’n eigen lichaam ook qua hormonen. Bizar! Zo bijzonder wat voeding doet in combinatie met de gesprekken met Shirley.‌

Nu een jaar later ligt mijn schema nog op het aanrecht als hou vast maar is het me ook gelukt om stabiel te blijven en daar ben ik Shirley enorm dankbaar voor.

Lieve Shirley je bent een topper en dankjewel dat je deze weg met mij hebt bewandeld.

Nicole – 36

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers