Plan je gratis intake hier
Contact

Zit ik in de overgang?

Hormonen schieten alle kanten op. Net als je humeur. Een goede nachtrust is ook alweer even geleden en je weet niet meer wat je moet doen met de kilo’s.
Wat je ook probeert, je krijgt ze er niet vanaf. Het lijkt wel of ze er permanent aan je lichaam vastgeplakt zitten.

Menopauze, overgang en hormonen

Overgang is een alles omvattende naam voor de periode rondom de menopauze.
De Menopauze is het moment waarop je als vrouw je laatste menstruatie hebt. Voor en na dit moment hebben de meeste vrouwen een periode, van bijvoorbeeld enkelere jaren, waarin je  hormonen opzoek zijn naar nieuwe balans. Deze totale periode noemen we de overgang. De duur van deze periode is bij iedere vrouw verschillend en varieert gemiddeld tussen de 5-10 jaar tot een nieuw hormonaal evenwicht bereikt wordt. Dit vindt meestal plaats tussen de 45e en 55e levensjaar.

Tijdens de menopauze geeft het vrouwelijke lichaam haar laatste eitje af. Deze eitjes maakte het hormoon oestrogeen aan. Er wordt dus geen oestrogeen hormoon meer door de eierstokken gemaakt, waardoor je hormonen uit balans raken en je hormoonhuishouding verstoord is.

Hormonen zijn signaal stofjes (neurotransmitters) die verschillende lichaamsprocessen en functies regelen.
Een verstoring in je hormoonhuishouding ontstaat doordat je van bepaalde hormonen te veel of te weinig aanmaakt en dit heeft invloed op je gezondheid. Hormonen zijn verantwoordelijke voor veel processen in je lichaam: vruchtbaarheid, zwangerschap, emoties, gedrag, eetlust, stofwisseling, energieniveau, werking van je immuunsysteem, etc.

Tijdens de overgang neemt dus de oestrogeenproductie af. De eierstokken kunnen nog wel enige tijd androgenen produceren, dit zijn stoffen die in het perifeer vetweefsel kunnen worden  omgezet in oestrogeen. Het lichaam gaat daarom opzoek naar een nieuw hormonenbalans, terwijl er ook nog oestrogeen aangemaakt kan worden in het vetweefsel.

Over het algemeen is je lichaam prima in staat om je hormoonhuishouding in balans te houden, echter, soms raakt het hormonale evenwicht dusdanig verstoord dat je lichaam niet meer in staat is deze disbalans op te vangen. Dit merk je (als vrouw) vaak doordat je niet lekker in je vel zit en je ervaart meer gezondheidsklachten.

Daarbij kunnen de volgende factoren je hormonen ook verder uit balans halen: leefstijl, voeding (vet, suikerrijk en overmatig eten), stress, gebrek aan slaap, te weinig bewegen.
Deze factoren zorgen ervoor dat je lichaam overbelast raakt waardoor het zelf niet meer in staat is een balans te vinden in je hormoonhuishouding.

Overgangsklachten

Ik denk wel dat de meest gehoorde klacht opvliegers zijn. Een opvlieger is het gevolg van een spontane vaatverwijding die gepaard gaat met een gevoel van hitte, blozen, sterk transpireren, een snelle hartslag en rillingen. Hoe vaak je een overvlieger krijgt kan verschillen van eens per maand tot een paar per dag. De kans om opvliegers te krijgen is groter bij onder andere overgewicht, roken, alcoholgebruik en stress.

Natuurlijk zijn er meer klachten op te noemen: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressie, angst, geheugen- en concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, gebrek aan energie, laag libido, hoofdpijn, spier- en  gewrichtsklachten, droge slijmvliezen, gewichtstoenamen, obstipatie en hartkloppingen. Een hele waslijst aan klachten.
De meeste klachten hangen 1 op 1 met elkaar samen. Zo ben je na een slechte nachtrust, prikkelbaarder, kun je je minder goed concentreren, heb je geen energie, ga je vaak ongezonder eten waardoor gewichtstoenamen, obstipatie, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten kunnen toenemen.

Daarnaast zie ik vaak dat het beeld wat vrouwen van zichzelf hebben, sterk achteruit gaat. Toegenomen gewicht, opvliegers krijgen in het opbaar en met een bezweet hoofd rond lopen werken niet echt mee om je happy te voelen.

Hoe kom ik van mijn opvliegers af?

Overgangsklachten zijn gelukkig grotendeels op te lossen met een gezonde leefstijl. Daarnaast kun je ook kruiden producten inzetten zoals, Maca, Zilverkaars, Ashwagandha, Isoflavonen en salie. Ga niet zelf met deze producten experimenteren maar vraag een expert om advies wat jij het beste kunt gebruiken voor je klachten.

Leefstijl adviezen bij overgangsklachten:

 • Heb maximaal 3 eetmomenten op een dag: geef je lichaam de rust en tijd om je maaltijd te verwerken. Ga weer eten als je echt honger hebt. Bij het eten van 3 volwaardige maaltijden, heeft je lichaam de kans om je eten goed te verwerken waardoor je lichaam optimaal kan profiteren van alle goede voedingsstoffen.
 • Vermijd suiker en suikerhoudende producten: suiker en alle vormen van suiker en zoetstoffen, heeft een negatieve invloed op je lichaam en je hormoonhuishouding. Suiker geeft je op korte termijn veel energie en op langere termijn veel vermoeidheid.
 • Zorg voor de juiste vetzuur verhouding. Hormonen worden aangemaakt op basis van cholesterol en vetten. Je lichaam heeft dus goede vetten nodig voor de aanmaak en het in balans houden van je hormonen. Vooral opvliegers worden veroorzaakt door niet de juiste verzuren. Goede vetten zijn onder andere: vette vis, noten, zaden.
 • Beweeg: Minimaal 30 minuten per dag en het liefst een uur per dag. Als je gaat bewegen, gaat je bloed sneller stromen, kunnen je afvalstoffen sneller uit je lichaam worden  getransporteerd, wordt er meer zuurstof naar je hersenen getransporteerd, verbrand je meer kcal, het houdt je spieren en gewrichten soepel en sterk, zal ik nog even doorgaan?
 • Drink water: Drink per dag 30-35ml water per kg lichaamsgewicht. Met water bedoel ik echt puur water en niet: water met een smaakje, bruiswater of thee. Of dit koud of warm is, maakt niet zo heel veel uit. Doe waar jij je goed bij voelt. Water zorgt voor een goede vochtbalans, het helpt je lichaamstemperatuur reguleren, het stimuleert je stofwisseling, houdt je hersenen actief, kan hoofdpijn voorkomen en is goed voor je hart en bloedvaten/hoge bloeddruk.

 

Heb jij overgangsklachten of heb jij het idee dat je in de overgang zit?

Ga met deze leefstijl adviezen aan de slag. Je zult binnen een korte tijd merken dat je lichaam en daardoor dus ook je hormonen, beter in balans zijn.

Wil je liever direct gericht aan de slag met de voeding en adviezen voor jouw lichaam?

Plan dan direct je afspraak

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Je kunt inderdaad de regie met behulp van Shirley weer in eigen handen krijgen. Goed advies. 😃 Lekker eten wat goed is voor jouw lichaam. Je voelt je fit, opvliegers zijn weg. Er is bij mij een rust gekomen 3x per dag eten, wat voldoende is voor mijn lichaam waar ik zeker mee kan tennissen en mee naar de sportschool kan. En waar je ook nog van afvalt.
Ik ben super blij dat ik Shirley tegen ben gekomen en aan t ervaren ben wat dit allemaal met me doet. Ik ben happy🤩

Inge

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers