Overheerlijke chocolade taart

Plantaardig en glutenvrij

Ooit had ik een hobby: taarten bakken. Van die mooie kleurrijke taarten bomvol met suiker. Ik heb het altijd erg leuk gevonden om te doen, maar ben ook heel blij dat ik nu weer andere dingen mag doen. 

Bakken vind ik nog steeds erg leuk en daarom experimenteer ik nu met wat vaker met gezondere taart (want echt gezond zijn ze niet vaak) en vind het ook een leuke uitdaging om voornamelijk met plantaardige ingrediënten te werken. 

Chocolade is echt mijn guilty pleasure, dus ik ben vaak snel verkocht als het om chocolade taarten gaat. Laatst ging ik een weekendje weg met een vriendin, even lekker uitwaaien in Zeeland. We hadden 2 overnachtingen geboekt in een B en B van vrienden in Waarden. Lekker klein rustig dorpje aan de dijken van Zeeland. 

We vonden dat we niet met legen handen konden aan komen zetten en dus ben ik de keuken weer ingedoken. Echt binnen een half uur, max 45 minuten had ik de taart helemaal klaar en de keuken weer opgeruimd en schoon (tijd kan dus geen reden zijn om deze taart niet te proberen 😉 )

Deze taart is ook bijna suikervrij. Nee, het klopt, ik heb geen suiker toegevoegd aan deze taart, maar wel dadels en chocolade. Dit is geen pure suiker, maar wel een vorm van suiker. En helemaal suikervrij voor een taart, is niet lekker. 

Waarom probeer ik deze taart zoveel mogelijk suikervrij te maken? Suiker (koolhydraten) hebben we in bepaalde maten nodig, met name onze hersenen. Dit is de eerste en beste brandstof voor onze hersenen.

Betekend dit dat ik het gebruik van suiker adviseer? Nee, zeker niet. We krijgen voldoende suikers (koolhydraten) binnen op andere manieren en suiker zelf is niet bepaald goed voor ons lichaam. Denk maar eens aan dat sneukel moment……juist ja, je lichaam kan soms enorm hunkeren naar suiker. Waarom is dit? Vaak komt het lichaam energie te kort of voedingsstoffen te kort zoals vitaminen en mineralen. Je lichaam geeft je hersenen op dat moment een seintje om te gaan eten. Niet dus omdat je lichaam honger heeft, maar omdat je lichaam voedingsstoffen te kort komt. De beste manier om voedingsstoffen binnen te krijgen, is via de voeding. (Helaas is het voor veel mensen niet mogelijk om alle voedingsstoffen in de hoeveelheden binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft en daarom ben ik ook een voorstander van het aanvullen van voedingsstoffen met supplementen, maar daar een andere keer meer over).

Niet te vergeten het schommelen van de bloedsuiker spiegel als gevolg van suiker eten (of suiker vervangers). Ik ben ook geen voorstander van suiker vervangers en al helemaal niet van zoetstoffen (en zoetjes). Er zitten geen kcal in, dus het is goed….. Zeker niet! Zoetstoffen kunnen zelfs nog meer schade aanrichten dan suiker zelf. Zoetstoffen beïnvloeden het darmmicrobioom wat o.a. invloed heeft op je weerstand, je energie gedurende de dag, afvallen en/of aankomen en ga zo maar door. 

Dus in deze taart heb ik voor natuurlijk suikers gekozen. Niet dat deze altijd vele malen beter zijn, maar richten in ieder geval minder schade aan in het lichaam. In deze taart gebruik ik dadels en pure chocolade en in combinatie met de andere ingrediënten zullen deze producten minder invloed hebben op het schommelen van de bloedsuiker spiegel en beide producten bevatten ook nog extra voedingsstoffen (suiker bevat geen voedingsstoffen).

Mocht je meer informatie willen wat betreft suikers en suiker vervangers, laat het me weten! Ik kan het in een persoonlijk gesprek uitleggen en bij meer interesse misschien nog wel een extra blog over schrijven. 

Geniet van het maken en vooral het opeten van deze taart en ik ben benieuwd wat je ervan vond! Je kunt een bericht achterlaten op mijn Facebook pagina of op mijn instagram. 

Thnx!!

 

Plantaardig en gluten vrije chocolade taart

voor 8 tot 10 porties.

Ingrediënten voor de bodem:

  • 1 1/2 cup rauwe walnoten
  • 1/3 cup rauwe cacao poeder
  • 1 goed gevulde cup dadels (ontpit en vooraf 10 minuten laten weken in warm water)

Ingrediënten voor de vulling:

  • 340 gram pure chocolade (minimaal 70%)
  • 340 gram room (dit kan kokosroom zijn of een andere plantaardige room)
  • 1/2 cup notenboter (amandelboter vind ik het lekkerst)

Bereiding: 

Voor de bodem van de taart: maal de walnoten en cacao poeder in een keukenmachine totdat het geheel fijngemalen is. Doe dit mengsel in een apart schaaltje en zet dit aan de kant. Maal vervolgens de geweekte dadels in de keukenmachine totdat dit een gladde massa is geworden. Het walnoten cacao mengsel kan erbij en maal het geheel nogmaals goed door elkaar.

Neem een glazen overschaal of een springvorm bakblik (ongeveer 20cm doorsnede) en vet deze in. (Ik heb er nog een bakpapiertje ingelegd, ook met name om de taart er later weer uit te kunnen halen. Misschien slim om het papier wat boven de rand uit te laten steken).

Druk het mengsel gelijkmatig tegen de rand en de bodem van de schaal aan zodat je bodem overal ongeveer even dik is. Je kunt eventueel gebruik maken van de achterkant van een lepel om alles goed aan te drukken. 

Voor de vulling smelt de de chocolade au-bain-marie. Meng de gesmolten chocolade met de room en amandelboter. Dit kan in een grote kom of in een keukenmachine (let op: dit wordt een stevige massa, dus als je een blender gebruikt kan het zijn dat de massa te vast gaat worden en je de boel er (bijna) niet meer uitkrijgt). Giet of schep de vulling in de schaal over de bodem, verdeel gelijkmatig en zet de taart voor minimaal 2 uur in de koelkast. Heb je haast? Dan kan de taart ook voor 1 uur in de vriezer (dit laatste heeft niet mijn voorkeur).

Tijd om de taart op te eten!? Je kunt de taart garneren met wat stukje chocolade, noten of fruit naar keuze. Geniet van deze overheerlijk, onwijs machtige, vegan chocolade taart!

Wij hebben het weekend heerlijk genoten, van de taart natuurlijk, maar ook van de omgeving.