Header afbeelding

Pesto maken

Zelf spinazie pesto maken

Pesto is iets wat ik meestal in de supermarkt koop. Ik weet dat het gezonder en makkelijk kan en dus ben ik dit keer met pesto aan de slag gegaan.

Puur en onbewerkt

Ik sta voor een zo puur en min mogelijk bewerkt voedingspatroon. Natuurlijk komt het wel eens voor dat ik om wat voor reden dan ook geen zin/tijd heb om iets te bereiden en het betreffende product in de winkel koop.

Hier is zeker niets mis mee. Vooral niet als je uit het aanbod in de supermarkt de beste keuze probeert te maken. Maar ja ik vind het ook wel weer een leuke uitdaging om het zelf te maken, met de ingrediënten die ik er graag in wil hebben.

Zelf pesto maken

We realiseren ons vaak niet dat producten makkelijker te maken zijn dan we denken. Ga eens opzoek naar een recept van hetgeen je altijd in de supermarkt koopt. Misschien sta je er wel versteld van hoe makkelijk het te maken is en wat voor ingrediënten je hiervoor nodig hebt.

Keukenmachine = handig

Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door een keer te investeren in een goede keukenmachine. Dat maakt veel gerechten een stuk makkelijker en sneller om te maken.

Ik heb zelf een combi keukenmachine met blender en gebruik dit apparaat regelmatig voor onder andere: smoothies, ijs maken, guacamole, sauzen, (bananen)brood en voor het maken van brownies.

Natuurlijk kun je met een staafmixer ook heel ver komen (en het neemt wat minder plek in beslag in de keuken).

SPINAZIE PESTO

Wekelijks op zaterdag gaan we naar de markt voor groente en fruit. Deze keer zocht ik dus naar basilicum omdat ik pesto wilde maken. Op een klein bakje basilicum na, kon ik geen grote bossen vinden. Helaas.

Toen bedacht ik me dat je pesto bijna overal van kan maken. Denk aan koriander of spinazie.

Dus mijn probleem was snel opgelost, ik ga pesto maken van spinazie (koriander lust ik niet ;-)).

Waar gebruik je pesto voor?

Pesto is een goede smaakmaker voor vele gerechten. Lekker in warme gerechten zoals pasta of door de roerbak groente. Pesto is ook lekker op een cracker met (geiten)kaas, op een wrap of op kikkererwtenbrood.

Ik heb geen hoeveelheden genoteerd in dit recept omdat het prima naar eigen smaak of consistentie te maken is.

INGREDIËNTEN

  • Knoflook
  • Spinazie (basilicum, koriander)
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden (of kruiden naar smaak)
  • Peper en/of Keltisch zeezout
  • Optie: edelgistvlokken of (geiten)kaas

BEREIDING

Het makkelijkste is om dit recept in een keukenmachine te maken. Heb je die niet kun je ook alles fijnsnijden of een staafmixer gebruiken.

Start met één of twee tenen knoflook. Voeg daarbij een volle hand spinazie toe, eventueel twee. Maal dit totdat alles zo fijn mogelijk is.

Voeg olie toe. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe dun of dik jij de pesto wilt maken.

Als laatste voeg naar smaak kruiden en/of edelgistvlokken (smaakt naar kaas) toe.

Bewaar de pesto in een afgesloten pot in de koelkast.

De pesto kun je hooguit een aantal dagen bewaren maar je kunt dit verlengen door voldoende olie te gebruiken. Het best is een klein laagje olie die op de pesto staat.

NOTES

  • Je kunt ook prima gebroken lijnzaad toevoegen als je pesto wat te dun geworden is. Gebroken lijnzaad neemt vocht op waardoor de massa wat dikker wordt.
  • Dit recept is lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch en volledig plantaardig, mits je geen kaas gebruikt.
  • Dit recept past prima binnen een gezonde leefstijl en past binnen je persoonlijk voedingsplan.

 

Enjoy!