Plan je gratis intake hier
Contact

Peulvruchten

Peulvruchten, die ‘bonen’ in verschillende maten en kleuren uit die potjes. Of toch gedroogd uit de zak. Zijn deze ‘bonen’ gezond? En wat kun je er zoal mee? In deze blog vertel ik je er alles over.

Wat zijn peulvruchten?

Wikipedia zegt hierover: “over het algemeen wordt de term ‘peulvruchten’ gebruikt voor planten waarvan de peulen (zoals peultjes en sperziebonen) of de zaden uit de peulen gegeten worden, zoals erwt, linzen en tuinboon.”
Voorbeelden van peulvruchten zijn: kikkererwten, erwten, linzen, pinda’s, sojabonen, tuinbonen, witte en bruine bonen, peultjes, kapucijner, etc.

Peulvruchten zijn niet altijd even populair. Waarschijnlijk door de smaak en het bereiden ervan.
Rauwe (droge) peulvruchten moeten eerst een nacht op de week staan en vervolgens gekookt worden. Dit kost tijd en moeite, waarop veel mensen afhaken.

Gelukkig zijn de peulvruchten de laatste jaren weer wat populairder geworden. En bijna overal kun je potten kopen met kant-en-klare kikkererwten, linzen of bonen. Dit scheelt weer wat tijd en moeite.

Zijn peulvruchten gezond?

Peulvruchten zijn een bron van vezels, langzame koolhydraten en voedingsstoffen zoals: B-vitamines, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
Peulvruchten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Vervang vlees eens door peulvruchten. Je lichaam krijgt hierdoor weer andere voedingsstoffen binnen en kan optimaler functioneren. Peulvruchten hebben een positieve werking op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2.

Lectine in peulvruchten

Er wordt nog wel eens negatief gesproken over peulvruchten. Dit komt door de hoeveelheid lectine die peulvruchten bevatten. Dit stofje is niet bevorderlijk voor je lichaam. Juist daarom is het belangrijk dat je peulvruchten eerst goed laat wellen/weken en vervolgens de gewenste tijd laat koken. Hierdoor verdwijnt het negatieve effect van lectine.
Vind je dit allemaal te veel werk dan kun je ook kant-en-klare peulvruchten kopen. Hierbij is dit niet van toepassing omdat deze peulvruchten de week- en kooktijd al gehad hebben.
Spoel deze peulvruchten wel eerst even goed af.

Peulvruchten en winderigheid

Sommige mensen kunnen last krijgen van hun darmen bij het eten van peulvruchten. Dit merk je vrij snel. Je krijgt een overmatig rommelende buik/darmen en winderigheid. Dit betekent dat je darmen niet bestand zijn tegen de lectine. Vaak zijn onderliggende darmproblemen hiervan de oorzaak. Zorg dat de peulvruchten goed de wel/week- en kooktijd volledig ondergaan hebben.

In de praktijk zie ik vaak dat dit ‘probleem’ opgelost wordt door geen combinaties van meerdere eiwitten te eten. Denk aan vlees (of kaas) in combinatie met peulvruchten.

Hoe eet je peulvruchten?

Ieder naar zijn of haar smaak natuurlijk, maar peulvruchten zijn een van de meest veelzijdige producten die ik ken.

Peulvruchten kun je verwerken in veel verschillende gerechten (salades, soepen, broodbeleg, stoofpotje) en op veel verschillende manieren bereiden. Kruiden spelen hierin zeker een belangrijke rol. Met kruiden kun je een gerecht nog lekkerder en gezonder maken.

Voorbeeld van gerechten die je kunt maken van peulvruchten:

  • Humus van kikkererwten
  • Wraps van linzen of kikkererwten
  • Burgers van linzen
  • Stoofpotje met bonen
  • Pastasaus van erwten
  • Borrelnootjes van kikkererwten
  • Etc. etc.

Kijk op deze pagina voor de recepten en andere inspiratie.

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

  • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
  • Middels online omgeving
  • Toegang tot masterclasses
  • Optie tot: 1 op 1 consulten
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijk mineralen (elementaire supplementen) advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: voedings- en leefstijl adviezen
  • Optie tot: coach sessies in de praktijk of online
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 75,- va.

Plan intake gesprek

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 7 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Deskundig en goede begeleiding tijdens het persoonlijk voedingsplan.
Shirley is een lieve vrouw, die verder kijkt dan alleen naar het Voedingspatroon. Ze neemt je eigen situatie en leefstijl mee in de ondersteuning, en verdiept zich om een zo goed mogelijk advies en tips te geven.
Bedankt!

Veronique

Ik heb met Shirley op een hele prettige manier mijn traject doorlopen. Shirley geeft op een hele rustige professionele manier adviezen en tips, is totaal niet opdringerig en denkt heel goed mee. Mijn biologische leeftijd is in 9 maanden gedaald van 57 naar 37 jaar, ik ben ruim 10 kg afgevallen, voel me geweldig en mijn overgangsklachten zijn nagenoeg verdwenen. Ik kan Shirley zeker aanbevelen!

Noelle

Omdat ik graag meer informatie wilde over mijn lichaam en welke voedingstoffen en producten voor mijn lichaam geschikt zijn ben ik via Shirley het Metabolic Balance groepstraject ingestapt.

Metabolic Balance vind ik een erg fijn plan omdat deze helemaal afgestemd is op mijn lichaamswaarde, er is voldoende ruimte voor improvisatie én je hoeft geen calorieën te tellen. Calorieën tellen is in de loop der jaren een obsessie geworden waar ik erg graag vanaf wilde. Meer rust in mijn lijf en mijn hoofd.

In het begin had ik nog best wel vragen, hoe kan ik het plan nu het beste in mijn leven integreren. Het groepstraject heb ik erg prettig ervaren omdat je kun sparren met andere, die ook mijn ervaringen en struggels deelden.

Shirley geeft veel bruikbare tips en informatie in haar online meetings, de online communitiy en in de online omgeving dmv werkboeken en informatie sheets.

Inmiddels heb ik mijn doel gehaald. Meer rust in mijn lijf en hoofd, gewicht verloren én mijn relatie met eten is verbeterd.

Dankjewel Shirley!

Ankie – 36

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers