Pimp je lunch

Gezonde groentespreads

 

Pindakaas, chocoladepasta en sandwich spread, klassieke producten om op je cracker of boterham te smeren. Daarnaast hebben we nog tonijnsalade of eiersalade voor op een toastje.

De meeste van dit soort producten uit de super zijn redelijk bewerkt en daardoor niet zo heel erg gezond voor je lichaam. Kijk op de ingrediëntenlijst van deze producten wat er precies in zit en oordeel zelf.

Wat kun je dan beter smeren? Of wat is een verantwoordere keuze in dit geval?

Hieronder geef ik de recepten van groente spreads. Daarnaast kun je prima zelf eiersalade of tonijnsalade maken. Ga je liever voor pindakaas, neem dan 100% pindakaas, gemaakt van 100% pinda’s.

Groentespread

Groente spreads zijn ideaal voor het binnenkrijgen van extra groenten. Makkelijk mee te nemen en om je boterham of cracker mee te besmeren, je boterham of cracker nog gezonder maken.

Daarnaast ideaal om gezond te snacken: maak een borrelplank met stukjes komkommer, wortel, paprika, courgette en bijvoorbeeld bleekselderij. Daartussen zet je leuk een aantal potjes groente spreads en ieder kan naar zijn of haar smaak dippen.

5 gezonde groentespreads

Hieronder heb ik 5 verschillende groentespreads voor je. Het is makkelijk en fijn om een potje met deze inhoud in je koelkast te hebben staan. Dan grijp je zeker niet mis. Als je de potjes goed afsluit en koel bewaard, kun je deze spreads prima een aantal dagen bewaren.

Wortel Spread

Een niet alle daagse spread, maar wel lekker en voedzaam. De cashewnoten maken het wat romig. De smaak van wortel maakt het geheel lekker zoet. Prima te gebruiken op brood, een cracker of een toastje. Ook lekker als dipsaus voor komkommer of paprika.

INGREDIENTEN

  • 3 wortels
  • 1 ui
  • 70 gram cashewnoten
  • 2 knoflook
  • Peper en keltisch zeezout naar smaak
  • Olijfolie

BEREIDING

Week de cashewnoten een nacht of minimaal 30 minuten in kokend water.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de wortel, ui en knoflook in stukjes.

Neem een ovenschaal en verdeel daarin de gesneden groenten. Besprenkel de groenten met olijfolie en wat peper en Keltisch zeezout. Verdeel goed over de ovenschaal. Rooster de groenten ongeveer 35 minuten in de oven totdat ze zacht zijn.

Maal de cashewnoten en geroosterde groenten in een keukenmachine tot een egaal en smeerbare massa. Je kunt eventueel wat extra olijfolie toevoegen om de massa wat smeuïger te maken.

Bewaar de spread in een afgesloten bakje of pot in de koelkast. Dit kun je een aantal dagen goed houden.

NOTES

  • Je kunt ook prima extra kruiden toevoegen aan dit recept, bijvoorbeeld gember. 
  • Dit gerecht is volledig plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. 

Tomaten Spread

Dit is echt mijn favoriet! Waarom? Omdat je deze tomaten spread echt overal voor kunt gebruiken. Lekker op een cracker of op een toastje en prima om in te dippen. Maar ook lekker als pasta saus of extra smaak maker door je gekookte groenten. Ik maak regelmatig pasta pesto en nu maak ik pasta tomaten spread.

INGREDIENTEN

  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • Scheutje balsamico azijn
  • Olijfolie
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak

BEREIDING

Zet de oven aan op 180 graden. 

Was de tomaten. Snij de tomaten, ui en knoflook in partjes. 

Neem een ovenschaal en verdeel daarin de tomaten, ui en knoflook. Voeg wat balsamico azijn, olijfolie en peper en Keltisch zeezout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Rooster de groenten ongeveer 15 minuten in de oven.

Laat de geroosterde groente wat afkoelen en maal ze dan fijn in een keukenmachine.

Bewaar de tomaten spread in een afgesloten bakje in de koelkast. Dit kun je prima meerdere dagen bewaren.   

NOTES

  • Mocht je andere kruiden willen toevoegen, bijvoorbeeld basilicum, is ook erg lekker. 
  • Dit gerecht is volledig plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. 
  • Heb je het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance en staan er tomaten en ui in je plan? Dan is dit gerecht ook perfect voor jou.

Hummus

Hummus: de spread van kikkererwten. Een voedzame en eiwitrijke spread.

INGREDIENTEN

  • 300 gram kikkererwten (geweld en gekookt)
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 ui
  • 2 knoflook teentjes
  • 1 tl Vandouvan kruiden
  • Kookvocht (of vocht uit het potje, dit kan ook gewoon water zijn)

BEREIDING

Begin met gewelde en gekookte kikkererwten. Heb je droge kikkererwten? Wel deze dan eerst minimaal 8 uur en kook ze vervolgens nog een uurtje. 

Neem een keukenmachine met goede messen. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine behalve het kookvocht. Maal alle ingrediënten zo fijn mogelijk. Je zult merken het het geen egale en smeerbare massa wordt. 

Daarom gaan we het vocht beetje bij beetje toevoegen. Begin met een scheutje en mix vervolgens de massa nogmaals. Voeg net zo lang vocht toe, totdat je hummus een egale en goed smeerbare massa is geworden. 

Bewaar de hummus in een afgesloten bakje in de koelkast. De hummus is hooguit 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Heb je te veel gemaakt? Kunt je ook prima een bakje in de vriezer bewaren. 

NOTES

  • Als je van ui en knoflook houdt, kun je hier prima van allebei nog wat extra aan toevoegen. 
  • Ik gebruik Vandouvan kruiden. Deze kun je prima vervangen door andere kruiden die jij ook lekker vind. 
  • Dit gerecht is volledig plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. 

Bieten hummus

Hummus kun je echt in heel veel soorten en smaken maken. In dit geval heb ik gekozen voor bieten hummus. Het recept van de hummus met biet erdoorheen.

INGREDIENTEN

  • Gebruik de helft van de ingrediënten van de Hummus. 
  • 1 geroosterde biet

BEREIDING

Neem de helft van het recept van de hummus. Dus maak eerst gewone hummus en laat de helft in de keukenmachine zitten. Voeg de geroosterde biet toe en mix vervolgens weer fijn totdat het een egale en smeerbare (mooi roze) massa is. 

NOTES

  • Dit gerecht is volledig plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. 

Guacamole

Guacamole is fijngemalen avocado met kruiden en ui. Heerlijk voor op brood, cracker, maar ook als dip of op een toastje.

INGREDIENTEN

  • 1 avocado
  • sap van een halve citroen
  • 1 ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • Guacamole kruiden
  • Peper en Keltisch zeezout naar smaak

BEREIDING

Maak de ui en knoflook schoon. Schep met een lepel de avocado eruit. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen. Maal het geheel fijn totdat het een egale massa is.

Bewaar de guacamole in een afgesloten bakje in de koelkast. Dit kan hooguit 1 of 2 dagen.

NOTES

  • Dit gerecht is volledig plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. 

Enjoy!