Header afbeelding

Pompoen wafels

Wat is de herfst zonder pompoen?

Alleen de kleuren al. In de zomer hebben we het felgekleurde rode fruit en in de herfst de pompoenen in de herfstkleuren.

Wafels

De meesten zullen wafels kennen van de Luikse Wafels met suiker, kersen en/of een bolletje ijs. Aangezien deze wafels best lekker zijn maar niet echt is wat je lichaam nodig heeft aan brandstof, vind ik het leuk daar iets voedzaams van te maken.

Als je de ingrediënten van de ‘ongezonde’ bakrecepten gaat vervangen door gezondere ingrediënten, worden de bakrecepten automatisch gezonder. Let op dat het geen vrijbrief is om voornamelijk dit soort recepten te gaan eten. Of er juist veel meer van te gaan eten.

Over het algemeen bevatten deze bakrecepten nog altijd meer granen (koolhydraten) dan nodig is voor ons lichaam. Daarbij zorgen meer koolhydraten in de vorm van granen er vaak voor dat we minder groente en fruit gaan eten. Zo loop je dus niet alleen meer voedingsstoffen maar ook meer vezels mis.

In dit recept gebruik ik geen suiker. Dat doe ik heel bewust omdat ik vind dat het niet nodig is in zo’n recept. Als je suiker toevoegt, zal je lichaam harder moeten werken om de suiker weer je lichaam uit te krijgen en mits je een actieve dag hebt, hebben de meesten niet die hoeveelheid aan suiker/energie nodig. Het is alleen maar ballast voor je lichaam.

Juist als je beter voor je lichaam gaat zorgen en sowieso minder suikers en bewerkte producten eet, zal je suikerbehoefte ook omlaag gaan. Je proeft anders, je eten is sneller zoet zonder het toevoegen van suiker.

INGREDIËNTEN

  • 125 gram pompoenblokjes
  • 100 gram roggemeel (je kunt ook gebruik maken van havermeel, boekweitmeel, etc.)
  • 2 eieren (of 2 lijnzaadeieren)
  • 100 ml plantaardige melk (havermelk)
  • 1 el vanille-extract
  • 2 tl kaneel (of koek en speculaaskruiden)
  • 1 tl bakpoeder

BEREIDING

Kook de pompoenblokjes gaar totdat je er gemakkelijk puree van kunt maken. Je kunt een klassieke oranje pompoen nemen maar een flespompoen is ook prima.

Giet het overtollige kookvocht af en maak puree van de pompoenblokjes. Voeg het meel, de eieren, vanille-extract en de melk toe aan de pompoenpuree. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Voeg een snufje zout, kaneel en bakpoeder toe aan het beslag. Meng alles nog eens goed door elkaar.

Zet ondertussen het wafelijzer aan om op te warmen. Vet het wafelijzer in met een kwastje en een beetje kokosolie. Giet het beslag in het wafelijzer. Verdeel het beslag goed.

Bak de wafels in een aantal minuten gaar.

Serveer de wafels lekker met fruit. Deze pompoenwafels met appel vind ik een lekkere combinatie en toepasselijk in de herfst. Maar rood fruit, mango of een peer zijn ook aan te raden.

NOTES

  • Lijnzaadeieren zijn ‘eieren’ gemaakt van lijnzaad. 1 ei kun je vervangen door 1 el gebroken lijnzaad met 3 el water. Meng het lijnzaad en water goed door elkaar en laat minimaal 10 minuten staan totdat het geheel een plakkerige, gelachtige vloeistof is geworden.
  • Dit recept is lactosevrij en vegetarisch. Je kunt de wafels glutenvrij maken door gebruik te maken van haver- of boekweitmeel. Door de eieren te vervangen door lijnzaadeieren kun je deze wafels ook plantaardig/vegan maken.
  • Heb jij een persoonlijk voedingsplan? Dan is dit recept mogelijk ook voor jou van toepassing. Kijk even naar de ingrediënten die jij in je plan hebt staan. De maaltijd met 2 eieren en groente (pompoen) is hier geschikt voor. Je laat de crackers weg en voegt fruit als garnering toe.

Enjoy!