Header afbeelding

Pompoensoep

29 oktober 2020

Het is die tijd van het jaar dat de pompoen weer een grote rol gaat spelen in de keuken en misschien ook wel in de rest van het huis. Breng de herfst in huis met pompoenen.

Als we aan de pompoen denken, denken we vaak aan Halloween: uitgeholde oranje pompoenen met een lichtje erin. Dat geeft echt een herfstsfeer in en rondom je huis. Maar de pompoen kun je natuurlijk voor nog veel meer dingen gebruiken. Naast dat de pompoen (vooral in verschillende kleuren) super mooi is als decoratie in huis, kun je je ook volledig uitleven in de keuken met pompoenen.

Pompoensoep is misschien wel de meest populaire, maar gegrilde pompoen of pompoenstamp kan ook prima. Denk ook eens aan pompoenlasagne (de lasagnebladen van pompoen maken). Of bakken met pompoen: pompoenbrood (dit recept is een aanrader!), muffins en pompoenbrownie. Ok, volgens mij kun je hier de komende maand wel mee vooruit!

POMPOENSOEP

Er zijn verschillende soorten pompoenen. De flespompoen en de klassieke oranje pompoen zijn de meest bekende. Beide pompoen soorten zijn prima te gebruiken voor deze soep. De flespompoen smaakt zoet nootachtig. De oranje pompoen is wat zachter van smaak.

Als je soep van een pompoen maakt, hoef je de pompoen over het algemeen niet te schillen. De schil bevat ook verschillende voedingsstoffen, dus dat is ook nog eens zonde. De schil van de flespompoen is erg zacht. De schil van de oranje pompoen is wat harder, kook het geheel dan wat langer zodat deze schil ook zachter wordt.

De pompoen bevat redelijk wat voedingsstoffen waaronder vitamine C, verschillende mineralen en vitamine A.

Het is ook zonde om de pitten uit de pompoen weg te gooien! Spoel de pitten goed af, laat ze goed drogen en rooster deze in de oven. Super lekker als snack, door de yoghurt of in je soep.

Dit recept is voor een volledige (grote) pan soep.

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kg pompoen
  • 250 gram wortel
  • 2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblad
  • 1 tl komijnzaad (op poeder)
  • 1 liter bouillon (Je hoeft niet altijd een bouillon blokje te gebruiken. Het is zelfs beter om geen bouillon blokje te gebruiken. Je kunt ook prima wat kruiden zoals lavas en rozemarijn met Keltisch zeezout toevoegen.)

BEREIDING

Snij de ui en knoflook in stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Snij de wortel en pompoen zoveel mogelijk in gelijke stukken. Voeg de gesneden wortel en pompoen toe. Bak ongeveer 5 minuten mee.

Voeg de bouillon, komijnzaad en laurierblad toe. Kook het geheel minimaal 20 minuten (zorg dat de pompoen stukjes incl de schil goed zacht zijn).

Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.

Serveer de soep eventueel met wat pompoenpitten.

NOTES

  • Dit recept is lactose vrij, gluten vrij, vegetarisch en volledig plantaardig.

Enjoy!