Header afbeelding

Puur en Natuurlijk

Afgelopen maand (mei 2021) publiceerde de consumentenbond een artikel over voedseletiketten; regels ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten.

Het artikel gaat over de kreten voorop de voedselverpakkingen. Kreten zoals ‘puur’ en ‘natuurlijk’ zouden misleidend zijn. De consument is om deze reden eerder geneigd dit product te kopen omdat ze denken (en mogen verwachten) dat het product gezond is.

In de praktijk krijg ik dan ook regelmatig de vraag: “hoe weet ik wat ik moet kopen in de supermarkt? Er staan zoveel producten in de schappen, wat is de beste keus hieruit?”

Ik zie door de bomen het bos niet meer

Een zeer begrijpelijke vraag, want er staan zoveel producten in de supermarkt. Als je in een willekeurige supermarkt pastasaus zoekt, krijg je ongeveer 120 verschillende varianten te zien.

Bekijk je de producten van de voorkant en er staat ‘puur’ of ‘natuurlijk’ op het product, dan verwacht je dat het de gezonde keuze is. Hoe moet je dan weten dat dat niet klopt? Je zou toch zeggen als er iets op een verpakking staat, dat het toch enigszins moet kloppen.

Daarbij, als ik aan ‘puur’ of ‘natuurlijk’ denk, dan denk ik aan gezondheid (althans meestal wel). Of in ieder geval dat hetgeen dat in de verpakking zit, pure en natuurlijke ingrediënten zijn.

Wat zijn de regels?

Puur en natuurlijk zijn benamingen waar op dit moment geen regels voor zijn. Met andere woorden, de voedingsmiddelenindustrie kan deze benamingen te pas en te onpas gebruiken op hun producten.

Om een voorbeeld te geven, Pad thai wokschotel maaltijdpakket. Op de verpakking staat: vol natuurlijke ingrediënten. Wat zit er daadwerkelijk in: invertsuikerstroop, sojasauspoeder, visaroma, gekarameliseerde suiker, maltodextrine, citroenpoeder. Deze ingrediënten klinken misschien best herkenbaar, maar komen niet direct uit de natuur en zijn dus wel degelijk bewerkt.

Vergeet daarnaast ook niet de marketing trucs van de industrie. ‘Puur’ en ‘natuurlijk’ zijn veel gebruikte marketing kreten, maar denk ook aan ‘ambachtelijk’, ‘huisgemaakt’ of ‘vers’. Verse vis kan bijvoorbeeld al maanden in de vriezer gelegen hebben. Op de achterkant staat het woord ‘ontdooid’ en dus koop je ontdooide vis.

Help! Wat moet ik dan kopen in de supermarkt?

Bedenk je eerst eens waar voedsel vandaan komt. Echt voedsel komt uit de natuur en heeft geen label of verpakking. Wil je dus zo puur en natuurlijk mogelijk eten, neem dan de producten zonder verpakking.

Heb je een product met verpakking? Ga dan eens lezen wat er echt op de verpakking staat. Dus niet de grote en duidelijk letters op de voorkant, maar de kleine letters op de achterkant, zijkant of onderkant.

Lees de ingrediëntenlijst

Wil je echt weten of een product gezond is of niet? Lees dan de ingrediëntenlijst op de verpakking. Ja, het kost wat extra tijd in het begin en op langer termijn heb je er profijt van. Als je eenmaal weet wat je betere keuzes zijn binnen een productgroep, dan heb je je boodschappen zo gedaan en kom je met de beste voedingsmiddelen thuis.

Let bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst op de volgende dingen:

 • Hoeveel ingrediënten staan er op de lijst? Bij meer dan vijf ingrediënten kun je de gezondheid van het product al in twijfel trekken. Om een voorbeeld te geven, een broccoli bevat geen ingrediëntenlijst omdat het alleen broccoli is.
 • Het eerste product op de lijst, daar zit het meest van in. Het volgende product volgt daarop qua hoeveelheid en ga zo maar door.
 • Alle ingrediënten die je niet kunt uitspreken of waarvan je nog nooit gehoord hebt, kun je in twijfel trekken. Je kunt alle ingrediënten opzoeken op het net, mocht je toch graag willen weten wat het is.
 • E-nummers zijn niet per definitie ongezond of slecht. Een E-nummer is een door de EU goedgekeurde toevoeging aan voedingsmiddelen. Twijfel je? Zoek op wat het nummer achter de E inhoudt. Wat ik je wel mee wil geven; blijf zoveel mogelijk weg bij E621 (oftewel ve-tsin, glutamaat, gistextract). Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel:
 • Suikers en zoetstoffen wil je zoveel mogelijk vermijden (i.v.m. de schade die het kan aanrichten aan je darmen en het ontregelen van je hormonen).

Suikers en zoetstoffen hebben veel verschillende benamingen op een ingrediëntenlijst. Hierbij een aantal voorbeelden:

 • Agavesiroop, nectar
 • Ahornsiroop
 • Appelstroop/extract/siroop/aroma
 • Alle aroma’s/stroop/concentraten
 • Alle geconcentreerde sappen
 • Glucose
 • Fructose
 • Galactose
 • Glucose-fructosestroop
 • HFCS: High fructose corn syrup
 • Dextrose
 • Rietsuiker/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
 • Maltodectrine/Maltose
 • Sacharose

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Ben je nieuwsgierig hoe jij de volgende stap kunt zetten naar een gezonde leefstijl?

Neem contact met me op voor de mogelijkheden of maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

 

Maak je afspraak