Plan je gratis intake hier
Contact

Hoe lees ik een verpakking?

Afgelopen maand (mei 2021) publiceerde de consumentenbond een artikel over voedseletiketten; regels ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten.

Het artikel gaat over de kreten voorop de voedselverpakkingen. Kreten zoals puur en natuurlijk zouden misleidend zijn. De consument is om deze reden eerder geneigd dit product te kopen omdat
ze denken (en mogen verwachten) dat het product gezond is.

In de praktijk krijg ik dan ook regelmatig de vraag: “hoe weet ik wat ik moet kopen in de supermarkt? Er staan zoveel producten in de schappen, wat is de beste keus hieruit?”

Ik zie door de bomen het bos niet meer

Een zeer begrijpelijke vraag, want er staan zoveel producten in de supermarkt. Als je in een willekeurige supermarkt pastasaus zoekt, krijg je ongeveer 120 verschillende varianten te zien.

Bekijk je de producten van de voorkant en er staat ‘puur’ of ‘natuurlijk’ op het product, dan verwacht je dat het de gezonde keuze is. Hoe moet je dan weten dat dat niet klopt? Je zou toch zeggen als er iets op een verpakking staat, dat het toch enigszins moet kloppen.

Daarbij, als ik aan ‘puur’ of ‘natuurlijk’ denk, dan denk ik aan gezondheid (althans meestal wel). Of in ieder geval dat hetgeen dat in de verpakking zit, pure en natuurlijke ingrediënten zijn.

Wat zijn de regels?

Puur en natuurlijk zijn benamingen waar op dit moment geen regels voor zijn. Met andere woorden, de voedingsmiddelenindustrie kan deze benamingen te pas en te onpas gebruiken op hun producten.

Om een voorbeeld te geven, Pad thai wokschotel maaltijdpakket. Op de verpakking staat: vol natuurlijke ingrediënten. Wat zit er daadwerkelijk in: invertsuikerstroop, sojasauspoeder, visaroma,
gekarameliseerde suiker, maltodextrine, citroenpoeder. Deze ingrediënten klinken misschien best herkenbaar, maar komen niet direct uit de natuur en zijn dus wel degelijk bewerkt.

Vergeet daarnaast ook niet de marketing trucs van de industrie. ‘Puur’ en ‘natuurlijk’ zijn veel gebruikte marketing kreten, maar denk ook aan ‘ambachtelijk’, ‘huisgemaakt’ of ‘vers’. Verse vis kan bijvoorbeeld al maanden in de vriezer gelegen hebben. Op de achterkant staat het woord ‘ontdooid’ en dus koop je ontdooide vis.

Help! Wat moet ik dan kopen in de supermarkt?

Bedenk je eerst eens waar voedsel vandaan komt. Echt voedsel komt uit de natuur en heeft geen label of verpakking. Wil je dus zo puur en natuurlijk mogelijk eten, neem dan de producten  zonder verpakking.

Heb je een product met verpakking? Ga dan eens lezen wat er echt op de verpakking staat. Dus niet de grote en duidelijk letters op de voorkant, maar de kleine letters op de achterkant, zijkant of
onderkant.

Lees de ingrediëntenlijst

Wil je echt weten of een product gezond is of niet? Lees dan de ingrediëntenlijst op de verpakking.
Ja, het kost wat extra tijd in het begin en op langer termijn heb je er profijt van. Als je eenmaal weet wat je betere keuzes zijn binnen een productgroep, dan heb je je boodschappen zo gedaan en kom je met de beste voedingsmiddelen thuis.

Let bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst op de volgende dingen:

 • Hoeveel ingrediënten staan er op de lijst? Bij meer dan vijf ingrediënten kun je de gezondheid van het product al in twijfel trekken. Om een voorbeeld te geven, een broccoli bevat geen
  ingrediëntenlijst omdat het alleen broccoli is.
 • Het eerste product op de lijst, daar zit het meest van in. Het volgende product volgt daarop qua hoeveelheid en ga zo maar door.
 • Alle ingrediënten die je niet kunt uitspreken of waarvan je nog nooit gehoord hebt, kun je in twijfel trekken. Je kunt alle ingrediënten opzoeken op het net, mocht je toch graag willen weten wat het is.
 • E-nummers zijn niet per definitie ongezond of slecht. Een E-nummer is een door de EU goedgekeurde toevoeging aan voedingsmiddelen. Twijfel je? Zoek op wat het nummer achter de E
  inhoudt. Wat ik je wel mee wil geven; blijf zoveel mogelijk weg bij E621 (oftewel ve-tsin, glutamaat, gistextract). Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel:
 • Suikers en zoetstoffen wil je zoveel mogelijk vermijden (i.v.m. de schade die het kan aanrichten aan je darmen en het ontregelen van je hormonen).
 • Suikers en zoetstoffen hebben veel verschillende benamingen op een ingrediëntenlijst. Hierbij een aantal voorbeelden:
  • Agavesiroop, nectar
  • Ahornsiroop
  • Appelstroop/extract/siroop/aroma
  • Alle aroma's/ stroop/ concentraten
  • Alle geconcentreerde sappen
  • Glucose
  • Fructose
  • Galactose
  • Glucose-fructosestroop
  • HFCS: High fructose corn syrup
  • Dextrose
  • Rietsuiker/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • Maltodectrine/Maltose
  • Sacharose

 

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Stap in gezondheid **COMING SOON**

 • In je eigen tempo stap voor stap naar je gezondere leefstijl
 • Middels online omgeving
 • Toegang tot masterclasses
 • Optie tot: 1 op 1 consulten
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

€ 149,- va.

Werk aan jezelf

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Voedings- en leefstijl adviezen
 • 4 coach sessies in de praktijk of online
 • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

1:1 coaching

 • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
 • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
 • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
 • Toegang tot online community
 • 7 maanden begeleiding
 • ± 10 coachsessies op de praktijk of online
 • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
 • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Anderen die je
voor gingen

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Ik gun iedere vrouw een gezond lijf en vrolijke mind. En zou Shirley daarom absoluut aanraden! 🙂
In de wondere wereld van gezonde voeding en diëtiek vliegen de algemene, vage adviezen je tegenwoordig om de oren. Een zoektocht die veel verwarring en frustratie kan brengen.
Wat ik onwijs krachtig vind aan de aanpak van Shirley is dat haar begeleiding precies afgestemd is op jou als individu, vanuit resultaten die vooraf persoonlijk gemeten zijn. Zo weet je dat het perfect passend is voor jouw lichaam. Onwijs fijn, en maakt voor mij al het verschil.

Shirley is daarnaast een diëtiste die ook zeer ervaren is op het gebied van mindset, negatieve gedachtes aanpakken en het ontwikkelen van meer zelfliefde als vrouw. Dat maakt dat je je echt gehoord voelt.

Rianne

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda van Vugt

Medio juni 2022 gestart met het voedingsplan en binnen een paar weken zonder honger en weinig moeite de gewenste kilo’s afgevallen.
Sindsdien blijk ik netjes op mijn ideale gewicht. Dit alles door het voedingsplan in combinatie met de fijne en ook gezellige begeleiding van Shirley.
Ze neemt ruim de tijd en je kan tussen de gesprekken door via de mail of whatsapp vragen stellen die dan snel beantwoord worden.

Chantal

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers